Massamoordenaar Anders Behring Breivik verscheen vandaag op zijn proces met een affiche met de tekst “Stop uw genocide tegen onze witte naties”
Volledig scherm
Massamoordenaar Anders Behring Breivik verscheen vandaag op zijn proces met een affiche met de tekst “Stop uw genocide tegen onze witte naties” © via REUTERS

Noorse massamoordenaar Anders Breivik wil vervroegde vrijlating en verschijnt op proces met Hitlergroet

Een Noorse rechter moet bepalen of de veroordeelde terrorist Anders Breivik (42) in aanmerking komt voor voorwaardelijke vrijlating. Hij pleegde in juli 2011 twee bloedige aanslagen waarbij 77 mensen werden gedood, vooral jongeren. De ultrarechtse Breivik kreeg 21 jaar cel, maar kan langer worden vastgehouden. Vandaag verscheen hij voor de rechter met een Hitlergroet en een bordje met de boodschap “Stop uw genocide tegen onze witte naties”.

  1. Dader van bloedbad met pijl en boog in Noorwegen bekeerde zich tot islam en was geradicaliseerd

    Dader van bloedbad met pijl en boog in Noorwegen bekeerde zich tot islam en was geradicali­seerd

    De Deense dader (37) van de aanval met pijl en boog waarbij woensdagavond in het Noorse Kongsberg vijf doden en twee gewonden vielen, had zich bekeerd tot de islam en was geradicaliseerd. Dat heeft de politie bekendgemaakt. Bij de aanval werd onder meer een agent in de rug geschoten. Het motief van de dader is onduidelijk, maar de aanval lijkt in het huidige stadium van het onderzoek wel degelijk op een “terreurdaad”, laten de Noorse veiligheidsdiensten weten. De man heeft zich bereid verklaard met de politie samen te werken.