Japanse overheid met een campagne om alcoholgebruik te stimuleren bij jong-volwassenen
Volledig scherm
Japanse overheid met een campagne om alcoholgebruik te stimuleren bij jong-volwassenen © Getty Images

Nog een rondje? Japan moedigt jongeren aan om meer alcohol te drinken

Japanse jongeren drinken veel minder dan hun ouders en dat zou slecht zijn voor de economie. Daarom start de Japanse overheid met een campagne om alcoholgebruik te stimuleren bij jongvolwassenen.

 1. De helft van de jongeren heeft op 16-jarige leeftijd al alcohol gedronken: wat is het effect daarvan op hun lichaam?
  PREMIUM

  De helft van de jongeren heeft op 16-jarige leeftijd al alcohol gedronken: wat is het effect daarvan op hun lichaam?

  Hoe later je begint met drinken, hoe minder kans op problematisch drinken, stellen experts van de WHO in een rapport over alcoholgebruik bij jongeren. Toch heeft volgens de VAD de helft van de jongeren op zijn zestiende al alcohol gedronken. Welk effect heeft die alcohol op het minderjarige lichaam? En is die impact nog omkeerbaar op latere leeftijd? Toxicoloog Jan Tytgat (KU Leuven) licht toe. “De hoeveelheid alcohol zal sowieso harder binnenkomen dan bij volwassenen.”
 2. Waarom is een tattoo zo populair bij de jeugd? En moet je het als ouder verbieden? Onze experten geven advies
  PREMIUM

  Waarom is een tattoo zo populair bij de jeugd? En moet je het als ouder verbieden? Onze experten geven advies

  Tatoeëerders zonder vergunning, hygiëne- en steriliteitsregels die niet nageleefd worden en te weinig controle: de cijfers waarmee Kamerlid Els Van Hoof (CD&V) deze week kwam aanzetten, zijn erg verontrustend. Maar wat als jouw kind plots een hippe tattoo wil laten zetten? Wat zijn de risico’s? En is het een goed idee om het je tiener gewoonweg te verbieden? Een dermatoloog en twee psychologen geven advies. “Het idee om een tattoo te laten zetten, ontstaat vaak onder invloed van groepsdynamiek, zoals een vriendenkring.”