Nieuwe toegift van Trump-administratie aan anti-abortusgroepen: onderzoek op geaborteerd menselijk weefsel ingeperkt
Amerikaanse wetenschappers mogen niet langer overheidsgeld gebruiken om onderzoek te doen op menselijk foetaal weefsel. Dat deelt de Trump-administratie vandaag mee. De beslissing is een overwinning voor anti-abortusactivisten, die zich verzetten tegen het gebruik van weefsel van geaborteerde foetussen. Volgens wetenschappers speelt dergelijk weefsel echter een belangrijke rol in de zoektocht naar behandelingen voor onder andere hiv en kanker.
Delen per e-mail
“Het promoten van de waardigheid van het menselijk leven vanaf de bevruchting tot de natuurlijke dood, is een van de voornaamste prioriteiten van de administratie van president Trump”, zegt het Amerikaanse ministerie van Gezondheid vandaag.
In 2018 begon het ministerie van Gezondheid met een doorlichting van alle federale onderzoeken waarbij menselijk foetaal weefsel wordt aangewend. Elk onderzoek van de National Institutes of Health (NIH) waarvoor foetaal weefsel nodig is, zal niet langer uitgevoerd worden, luidt het nu. Externe subsidieaanvragen voor projecten met dergelijk weefsel zullen bekeken worden door een ethische adviesraad. Die zal bepalen “of NIH, in het licht van de ethische overwegingen, het project zou moeten financieren”.
De Trump-administratie besliste ook om een miljoenencontract met de Universiteit van Californië in San Francisco (UCSF), die foetaal weefsel gebruikt om nieuwe hiv-behandelingen te testen, niet te vernieuwen. Het contract loopt vandaag af.
Onderzoek met geld dat uitsluitend afkomstig is uit de private sector wordt voorlopig niet aan banden gelegd.
Trump tegen abortus
Een hooggeplaatste medewerker deelde aan persbureau Associated Press mee dat de beslissing werd genomen door president Donald Trump, niet door NIH-directeur Francis Collins. Volgens de bron zouden minstens drie lopende onderzoeksprojecten door de maatregel afgevoerd worden, maar dat aantal kan oplopen tot twaalf.
Tegenstanders van abortus vragen de Trump-administratie al langer om Collins te vervangen, omdat hij vijandig zou staan tegenover antiabortusgroepen.
Trump uitte zich de voorbije jaren als een fervent tegenstander van abortus. Hij speelt daarmee in op de wensen van zijn conservatieve achterban. Ook vicepresident Mike Pence, een evangelische christen, is erg tegen abortus gekant.
Behandeling ziektes
Cellijnen die vervaardigd werden uit menselijk foetaal weefsel spelen een essentiële rol in de behandeling van ziektes zoals artritis, mucoviscidose en vaccins tegen rubella, het adenovirus, hondsdolheid, de waterpokken en polio. Volgens wetenschappers is het ook de enige manier om een behandeling te vinden voor hiv, het zikavirus en kinderkankers. Bovendien is dergelijk onderzoek al onderworpen aan strenge wetten en ethische standaarden, stellen ze.
Schending mensenrechten
Tegenstanders van abortus zeggen echter dat het onderzoek op foetaal weefsel een verouderde aanpak is en dat er modernere en meer ethische alternatieven voorhanden zijn. Anti-abortusorganisatie March for Life reageert alvast positief op de beslissing van de overheid: “Dergelijk onderzoek vormt een ernstige schending van de mensenrechten en het is niet de zaak van de overheid om het te financieren”, klinkt het.
Senator James Lankford, een Republikein uit Oklahoma, staat ook achter de beslissing: “Er is geen moment waarop een kind geen kind was”, tweette hij.
Lois Frankel, een Democratisch Congreslid uit Florida is niet opgezet met de nieuwe plannen. Volgens haar “keren de VS terug naar de middeleeuwen”. Ook haar collega Dianne DeGette noemt de maatregel “beangstigend”. “Dit verhindert alleen maar de ontdekking van meer doorbraken in de toekomst”, stelt ze.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Negen Chinese mijnwerkers dood aangetroffen na explosie in goudmijn
Negen mijnwerkers zijn maandag dood aangetroffen in de Chinese goudmijn waar twee weken geleden een explosie plaatsvond. Dat melden Chinese staatsmedia. Zondag werden 11 mijnwerkers gered. In totaal zaten 22 mijnwerkers vast op honderden meters diepte. Er is nog één persoon vermist. -
Britse regering: “Britse coronavariant is toch niet met zekerheid dodelijker”
De gemuteerde coronavirusstam die voor het eerst in Groot-Brittannië is ontdekt, is toch niet dodelijker dan eerdere varianten. Dat heeft de Britse minister van Volksgezondheid, Matt Hancock, zondag tegen Sky News gezegd. Volgens Hancock is de regering er "niet helemaal zeker" van hoe dodelijk de mutatie is. -
5 leuke manieren om stress te verminderen
Stress lijkt wel dé ziekte van onze tijd. Heel wat mensen zijn dan ook op zoek naar manieren om hun stressniveau te verlagen. Naast meer sporten en bewegen, blijkt ook creatief zijn een goede uitlaatklep om je stress onder controle te houden. Heb jij je creatieve hobby nog niet gevonden? We geven je graag enkele suggesties mee. -
-
Twee jaar na massale betoging maakt Rise for Climate balans op: “Doelstellingen zijn gezet, maar acties moeten volgen”
Twee jaar na de Rise for Climate-betoging die op 27 januari 2019 70.000 mensen op de been bracht in Brussel, maken de initiatiefnemers van die klimaatbetoging een aarzelend hoopvolle balans op. De beweging heeft door hun acties op zowat alle politieke niveaus verandering teweeggebracht, maar waakzaamheid blijft geboden. -
Abortus-ban Alabama wekt woede: “Verdrietige dag voor vrouwen in Amerika”
De gouverneur van de Amerikaanse staat Alabama, Kay Ivey, zette vandaag haar handtekening onder een nieuwe wet die abortussen verbiedt, zelfs bij zwangerschappen na verkrachting of incest. Er klinken verontwaardigde reacties door heel de Verenigde Staten. “Dit is een verdrietige dag voor vrouwen in Alabama en de rest van het land.’’ -
Multimedia
Moet jouw telefoon tegen wat nattigheid kunnen? Deze smartphones zijn waterdicht
Het is misschien niet het eerste waar je naar kijkt als je een nieuwe smartphone gaat kopen, maar toch is ‘waterdichtheid’ een redelijk belangrijk criterium. Helemaal als je ook in de gure tijd van het jaar vaak buitenshuis bent. Onze techredacteur belicht de verschillende niveaus van waterdichtheid en de high-end smartphones per categorie. -
Een nieuwe auto kopen? Zoveel invloed heeft de CO2 uitstoot van je wagen op de prijs van je verzekering
Is het tijd voor een nieuwe auto? Dan heb je waarschijnlijk al een merk en model op het oog. Maar heb je al eens nagedacht over de milieuvriendelijkheid? De CO2-uitstoot van je auto kan namelijk de prijs van je autoverzekering beïnvloeden. Independer.be legt je uit waar je op moet letten.
3 reacties
wim Goossens
Nicole Vogelaere
ivan de ridder