Nieuwe rellen in Noord-Ierland ondanks oproep tot kalmte: “Onaanvaardbaar en niet te rechtvaardigen”
UPDATE Ondanks het overlijden van prins Philip en de daarmee gepaard gaande oproepen om af te zien van geweld, zijn er vrijdagavond opnieuw rellen uitgebroken in de Noord-Ierse hoofdstad Belfast. Relschoppers gooiden stenen, vuurwerk en molotovcocktails naar de oproerpolitie. Die zette het waterkanon in en joeg de menigte uit elkaar. Noord-Ierland noemt de rellen “volstrekt onaanvaardbaar en niet te rechtvaardigen”.
Delen per e-mail
In Belfast is het al een week lang onrustig. Vooral in de protestantse wijken is het tot rellen gekomen. Bij de pro-Britse unionisten heerst er namelijk grote onvrede over de gevolgen van de brexit-afspraken.
Maar naar aanleiding van het overlijden van prins Philip, werd beslist om geplande manifestaties en protestmarsen in de unionistische wijken voorlopig niet door te laten gaan. “De manifestaties zijn uitgesteld uit respect voor de koningin en de koninklijke familie”, zo staat er op affiches te lezen. Het verzet tegen de gevolgen van de brexit en tegen “alle onrechtvaardigheden” zal “na een periode van rouw” wel worden hernomen, zo vermeldt de tekst nog.
Toch zijn er volgens de Britse media vrijdagavond opnieuw relschoppers op straat gekomen. In het noorden van Belfast werden molotovcocktails naar de politie gegooid. Sommige relschoppers gooiden ook flessen en stenen naar de agenten. Een auto en vuilnisbakken werden in brand gestoken, meldt het persbureau PA. Volgens de openbare omroep BBC raakten opnieuw politieagenten gewond.
De spanningen in Noord-Ierland lopen al geruime tijd op, omdat het land worstelt met de grenscontroles tussen Noord-Ierland en de rest van het Verenigd Koninkrijk, die er gekomen zijn na de brexit. Om te voorkomen dat er een EU-buitengrens met grensposten en controles ontstaat tussen de republiek Ierland en het Britse noorden, heeft dat voorlopig een speciale status gekregen. Daarvoor zijn wel controles nodig op het handelsverkeer tussen het Verenigd Koninkrijk en Noord-Ierland. De unionisten voelen zich hierdoor verraden.
De Ierse premier Micheal Martin waarschuwde zaterdag naar aanleiding van de 23e verjaardag van het Goedevrijdagakkoord, dat het geweld tussen republikeinen en unionisten beëindigde, voor een “spiraal” van geweld die de vrede in het noorden van het eiland bedreigt. “We zijn het aan de generatie van het akkoord en de toekomstige generaties verplicht om niet opnieuw in en spiraal te belanden die ons terugvoert naar het duistere tijdperk van sektarische moorden en politieke onenigheid”, dixit de ‘taoiseach’ of Ierse premier in een persbericht.
Biden
De regering van de verdeelde regio veroordeeld het geweld vandaag als “volstrekt onaanvaardbaar en niet te rechtvaardigen”. Gisteren maande Noord-Ierland al aan tot kalmte. Na spoedberaad schoven de regeringspartijen hun grote meningsverschillen opzij om eensgezind het geweld van de afgelopen dagen te veroordelen. Ook de Britse premier Johnson riep op tot rust.
Amerikaans president Joe Biden, die zelf Ierse roots heeft, maande ook aan tot kalmte: “We zijn bezorgd over het geweld in Noord-Ierland”, laat een persverantwoordelijke weten. De Verenigde Staten roepen daarom op aan alle politieke leiders om hun taalgebruik te verzachten en zo de spanningen te verminderen.
Slachtoffer
In ruim een week raakten al zeker 55 agenten gewond. De relschoppers gooien met benzinebommen, flessen, bakstenen en vuurwerk. Sommige waarnemers uitten de vrees voor een herhaling van tientallen jaren bloedvergieten tussen de loyalisten en republikeinen, die pas afnam na een vredesdeal in 1998. Het Witte Huis waarschuwde dat dit zogenoemde Goedevrijdagakkoord niet het slachtoffer mag worden van de brexit.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Regering Noord-Ierland maant tot kalmte na onlusten: “Zeer bezorgd over gebeurtenissen”
De Noord-Ierse regering is in spoedberaad bijeen gekomen na onlusten naar aanleiding van vooral de brexit, en maant aan tot kalmte. In de afgelopen dagen zijn ongeveer vijftig agenten gewond geraakt bij rellen die de spanning tussen de pro-Britse gemeenschap en de Ierse republikeinen steeds verder opdrijven. De partijen binnen de regionale regering schoven hun grote meningsverschillen opzij om eensgezind het geweld van de afgelopen dagen te veroordelen. -
Wielrennen2
Niet iedereen start in de drie heuvelklassiekers, wie rijdt de komende week waar?
Het Ardense drieluik staat voor de deur. De Amstel Gold Race, de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik zijn traditioneel de slotakkoorden van het klassieke wielervoorjaar. Wie komt nog waar in actie? En wie zijn dus geschikte transfers in jouw Gouden Klassiekers-ploeg? Een blik op de programma’s van de toppers. -
HLN Drive
Deze classic cars maakten een elektrische comeback
De opkomst van lage emissiezones maakt autoconstructeurs creatief. Heel wat klassiekers maken immers hun comeback als elektrische wagen, een leuke marketingstunt, maar tegelijk ook interessant voor groene autoliefhebbers. Zij kunnen van een oldtimer genieten zonder zich zorgen te maken over hun uitstoot. HLN Drive bekeek de leukste elektrische oldtimers of classic cars die een comeback maakten als EV. -
-
Johnson roept op tot kalmte in Noord-Ierland na onlusten
De Britse premier Boris Johnson heeft opgeroepen tot kalmte in Noord-Ierland nadat een groep jongeren in een pro-Brits deel van de Noord-Ierse hoofdstad Belfast een bus had gekaapt en in brand gestoken. De relschoppers vielen ook de politie aan. -
Sinn Féin betuigt spijt over IRA-aanslag op oom prins Philip
De Ierse links-republikeinse partij Sinn Féin heeft spijt betuigd over de IRA-aanslag op de hoge Britse marineofficier Lord Louis Mountbatten in 1979. De mentor en lievelingsoom van de zaterdag bijgezette prins Philip kwam om het leven toen activisten van het Ierse Republikeinse Leger (IRA) zijn jacht opbliezen in het Ierse dorp Mullaghmore. Ook Mountbattens 14-jarige kleinzoon en twee anderen vonden de dood. -
Pensioen
Wel pensioenleeftijd, maar geen zin om te stoppen met werken? Dit moet je weten
Rondkomen van je pensioen? Voor veel mensen zal het verre van evident zijn. Daarnaast heeft ook niet iedereen zin om op pensioenleeftijd meteen te stoppen met werken. Als je nog wil blijven werken, zijn er wel enkele belangrijke spelregels om in acht te nemen. Jobat.be somt ze op. -
Dertig benzinebommen naar agenten gegooid in Noord-Ierland
Het blijft onrustig in Noord-Ierland. Zaterdag werden dertig benzinebommen naar de politie gegooid in Newtownabbey, een voorstad van Belfast.
3 reacties
DIRK VAN BRUSSEL
Kris Boydens
Eddy Dermon