“Nieuwe mijlpaal”: smartwatches kunnen coronabesmetting detecteren vooraleer eerste symptomen zijn opgetreden
Het is een baanbrekende bevinding die de strijd tegen corona aanzienlijk zou kunnen veranderen. Wetenschappers hebben ontdekt dat smartwatches een coronabesmetting kunnen detecteren nog vooraleer de geïnfecteerde personen zelfs maar symptomen vertonen.
Delen per e-mail
Onderzoekers van het Mount Sinai Hospital in New York observeerden vorig jaar tussen april en september 297 ziekenhuismedewerkers voor de ‘Warrior Watch’-studie. De gezondheidswerkers downloadden een speciaal daarvoor ontwikkelde app op hun iPhones en droegen elk een Apple Watch.
Het onderzoek analyseerde vervolgens de hartslagvariabiliteit: de variatie in tijdsduur tussen iedere hartslag. Op basis hiervan kan men bepalen hoe goed iemands immuunsysteem werkt. Aan de hand van die polsslagveranderingen werd dus onderzocht of het ziekenhuispersoneel besmet was met Covid-19.
Het resultaat: de smartwatch kon tot zeven dagen voor een positieve coronatest op basis van kleine veranderingen in de hartslag aantonen dat de persoon besmet was met Covid-19.
“Echt een doorbraak”
Professor Robert Hirten, coauteur van de studie, beschouwt deze bevinding als “een mijlpaal”. De mogelijkheid om zieke mensen te identificeren voordat ze überhaupt afweten van hun coronabesmetting is “echt een doorbraak in het onder controle krijgen van corona”, meent hij.
De uitdaging bij deze pandemie is immers dat veel mensen asymptomatisch zijn, maar wel besmettelijk. “Dat maakt het moeilijk om deze pandemie louter met klassieke methoden te beheersen door geïnfecteerde mensen op te sporen en in quarantaine te plaatsen”, legt de coauteur uit. Met deze technologie kan wél vroegtijdig ingegrepen worden.
Universiteit van Stanford
Ook de universiteit van Stanford komt in een onderzoek tot de conclusie dat smartwatches kunnen bijdragen aan de presymptomatische opsporing van het coronavirus. De onderzoekers ontdekten dat smartwatches bij een infectie niet alleen schommelingen in de hartslag registreren, maar ook veranderingen in het dagelijkse aantal stappen en slaaptijd.
De onderzoekers van de universiteit komen tot de conclusie dat met behulp van smartwatches “63 procent van de corona-gevallen vóór het optreden van de symptomen had kunnen worden gedetecteerd”.
Zowel Mount Sinai Hospital als de universiteit van Stanford gebruikten speciaal ontwikkelde apps in hun studies. Momenteel zijn deze nog niet beschikbaar. Bestaande apps kunnen nog geen coronawaarschuwing geven op basis van de hartslag en andere parameters.
Maar het baanbrekende onderzoek is ook Apple niet ontgaan. CEO Tim Cook vernoemde de lopende ‘Warrior Watch’-studie al tijdens de virtuele productlancering van het bedrijf in september. Dus wie weet, mogen we op dat vlak in de toekomst iets verwachten van de techgigant.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
HLN Drive
Is een elektrische auto echt goedkoper in verbruik?
We kunnen niet ontkennen dat een elektrische auto geld kost. Veel geld. “Maar het verschil met een wagen met verbrandingsmotor win je op termijn terug”, horen we dan. Is dat wel zo? HLN Drive haalde de rekenmachine boven. -
Sparen
Sparen voor uw (klein)kind: vier interessante formules
Kreeg u van uw ouders ook een financieel rugzakje cadeau toen u meerderjarig werd of uw studies afmaakte? Of spaart u zelf met dat doel voor uw kinderen of kleinkinderen? Spaargids.be legt uit waarom het interessant is om niet alleen spaarformules, maar ook beleggingen te overwegen. -
PREMIUM
Nu teambuilding niet meer kan, de coronaproof versie: “Dit brengt een nieuwe vibe op de werkvloer”
Nieuw op de virtuele werkvloer: de coronaproof teambuilding. Want Covid-19 mag het jaarlijkse bedrijfsfeest, de teambuilding of de kerstdrink dan wel in het water hebben doen vallen, bedrijven zijn niet van plan om die informele momenten helemaal van de agenda te schrappen. “We missen collega’s, we willen weten hoe het écht met de persoon achter het e-mailadres gaat”, klinkt het. -
-
UPDATE
Drie personen in levensgevaar bij terreurdaad in Zweden, politie schiet twintiger neer
De Zweedse politie heeft een jongeman neergeschoten en opgepakt nadat hij verscheidene mensen had neergestoken in Vetlanda, een kleine gemeente in het zuiden van Zweden. De speurders sluiten een terreurdaad van de dader niet uit. Drie slachtoffers zijn in levensgevaar en twee anderen zwaargewond. -
Porseleinen kom gekocht bij tuinverkoop blijkt waardevol Chinees artefact te zijn
Een anonieme antiekliefhebber uit de Verenigde Staten deed de koop van zijn leven. Op een tuinverkoop kocht hij een kleine, antieke porseleinen kom voor nog geen 30 euro. Nu blijkt het te gaan om een 15de-eeuws Chinees artefact, dat minstens zo’n 250.000 euro waard is. -
EU-parlement sleept Europese Commissie voor het hof om visumbeleid VS
Het Europees Parlement klaagt de Europese Commissie aan bij het Europees Hof van Justitie omdat het dagelijks EU-bestuur weigert actie te ondernemen tegen de Verenigde Staten om hun visumbeleid. Ondanks een regeling voor wederzijdse visumvrijstelling tussen de EU en de VS eisen de Amerikanen een visum van inwoners uit vier EU-landen, terwijl Amerikanen visumvrij naar alle 27 EU-landen mogen reizen. -
Livios
Daglicht in huis: goed voor je comfort én energiefactuur
Uit een recent onderzoek van de Universiteit Hasselt blijkt natuurlijke lichtinval helemaal bovenaan te staan bij wat we belangrijk vinden voor een maximaal wooncomfort. Maar hoe breng je daglicht tot diep in huis en welke kosten komen daarbij kijken? Bouwsite Livios helpt je op weg.
7 reacties
jean vrancken
alfons schouwaerts
Norman Hardy
Frans Peeters
erik vercammen