De Japanse premier Fumio Kishida.
Volledig scherm
De Japanse premier Fumio Kishida. © AP

Nieuwe Japanse premier stuurt ritueel offer naar omstreden oorlogsschrijn

De nieuwe Japanse premier Fumio Kishida heeft zondag een ritueel offer gestuurd naar het omstreden shintoschrijn van Yasukuni ten westen van Tokio. Dat heeft een woordvoerder van het schrijn meegedeeld. De plaats is controversieel omdat ze voor velen symbool staat voor het militaristische verleden van Japan.

  1. Franse presidentskandidaat Zemmour doopt zijn partij ‘Reconquête’: “Als ik win, heroveren we het mooiste land ter wereld”

    Franse presidents­kan­di­daat Zemmour doopt zijn partij ‘Reconquête’: “Als ik win, heroveren we het mooiste land ter wereld”

    De Franse extreemrechtse presidentskandidaat Eric Zemmour heeft de naam ‘Reconquête’ (herovering) gekozen voor zijn eigen partij. Dat heeft hij zijn zondag duidelijk gemaakt bij de officiële start van zijn campagne. Een paar duizend mensen hebben in Parijs gedemonstreerd op de plek waar hij zijn eerste campagnerally wilde houden. De politie besloot uit veiligheidsoverwegingen de bijeenkomst te verplaatsen naar Villepinte, een plaats op twintig kilometer van de Franse hoofdstad. Er werden 48 actievoerders aangehouden.
  2. Kishida verkozen tot nieuwe leider van regeringspartij Japan, toekomstig eerste minister

    Kishida verkozen tot nieuwe leider van regerings­par­tij Japan, toekomstig eerste minister

    In Japan heeft de gematigde ex-minister van Buitenlandse Zaken Fumio Kishida (64) woensdag de verkiezingen gewonnen om de nieuwe leider van de regerende Liberaal-Democratische Partij (LDP) te worden en daarmee ook de toekomstige eerste minister. Hij haalde het in de tweede ronde van Taro Kono, de vaccinatieminister, tevens ex-minister van Buitenlandse Zaken en een van de bekendste politici van het land.