De Olkiluoto-3 kernreactor in Eurajoki toen die nog niet klaar was in 2017.
Volledig scherm
De Olkiluoto-3 kernreactor in Eurajoki toen die nog niet klaar was in 2017. © REUTERS

Nieuwe Finse kernreactor mag na twintig jaar vertraging opstarten

De Finse nucleaire waakhond heeft het licht op groen gezet voor de opstart van kernreactor Olkiluoto 3, die bijna twaalf jaar vertraging heeft op het initiële schema. De eerste activiteit staat deze maand nog gepland, zo liet elektriciteitsproducent TVO - die de reactor uitbaat - weten. 

 1. Oude tweet waarin Texaanse gouverneur aanzet tot wapenaankopen krijgt storm van kritiek: “Ben je nu trots?”

  Oude tweet waarin Texaanse gouverneur aanzet tot wapenaanko­pen krijgt storm van kritiek: “Ben je nu trots?”

  “Een afschuwelijke en onbegrijpelijke daad.” Met die woorden betreurde Greg Abbott, de gouverneur van Texas, de schietpartij die in zijn staat 21 mensen het leven kostte. “Mijn vrouw Cecilia en ik rouwen om dit afschuwelijke verlies, en we dringen alle Texanen erop aan samen te komen en onze niet aflatende steun te tonen aan zij die lijden”, klonk het verder in een statement van de 64-jarige Republikein. Dat medeleven werd de gouverneur niet in dank afgenomen. De reden: een oude tweet van Abbott waarin hij de Texanen oproept om meer wapens te kopen.
 2. Hoe ziet de kerncentrale van de toekomst eruit, en waarom bouwen wij ze dan niet?
  PREMIUM

  Hoe ziet de kerncentra­le van de toekomst eruit, en waarom bouwen wij ze dan niet?

  Het kernkabinet is het eens geraakt over het dossier van de energiebevoorrading. Er is sprake van een “versterkt” plan A, maar ook van investeringen in onderzoek naar kernenergie van de toekomst. De Franse president Macron kondigde vorige maand al de constructie van nieuwe EPR-reactoren aan. In 2035 zouden die moeten draaien. Met wat voor technologie? En is het eventueel een oplossing voor ons probleem?