Nieuwe Duitse regering wil verkoop van cannabis legaliseren
De Duitse partijen SPD, Groenen en FDP hebben tijdens een persconferentie hun regeerakkoord voorgesteld. De zogeheten Ampel-coalitie (Duits voor verkeerslicht, naar de partijkleuren rood, geel en groen; nvdr) heeft een comfortabele meerderheid in het Duitse parlement, de Bondsdag. De partijen willen onder meer cannabis legaliseren voor recreatief gebruik en het gebruik van kolen uitfaseren voor 2030. Het minimumloon stijgt naar 12 euro.
De cannabis zou enkel verkocht mogen worden in winkels die daar een speciale vergunning voor hebben. Klanten moeten ook volwassen zijn. “Dit moet leiden tot een betere kwaliteitscontrole, minder verontreinigde cannabis en een betere bescherming van minderjarigen”, klinkt het bij de centrumlinkse regering.
Daarnaast moet Duitsland tegen 2030 maar liefst 80 procent van zijn energie halen uit hernieuwbare bronnen. Tot nu toe volstond 65 procent als doelstelling. Er moet meer worden geïnvesteerd in groene technologie en het afscheid van kolen in 2030 komt acht jaar sneller dan gepland. De partijen willen ook dat Duitsland in 2045 klimaatneutraal is.
De nieuwe regering wil zich vanaf 2023 ook weer aan de regels van de begrotingsdiscipline houden. De schuld zal dan beperkt moeten worden “tot wat de grondwet toelaat”.
Corona
Het gezamenlijke persmoment met de leiders van de drie partijen werd wel overschaduwd door de crisissfeer rond de coronapandemie. Duitsland heeft net als België de afgelopen tijd weer recordaantallen besmettingen gemeld. De sociaaldemocraat Olaf Scholz benadrukte aan het begin van zijn speech dat vaccineren de uitweg is uit de crisis en zinspeelde op een vaccinatieplicht voor bepaalde groepen.
Zonder CDU/CSU
De centrumlinkse SPD, klimaatpartij de Groenen en de liberale FDP praten sinds oktober formeel over de vorming van een nooit eerder geziene driepartijencoalitie. Vandaag stelden ze hun regeerakkoord voor op een persconferentie. De deal moet wel nog door de partijen zelf worden goedgekeurd, bijvoorbeeld via een partijbijeenkomst.
Als dat lukt, krijgt Duitsland voor het eerst in zestien jaar een regering die niet onder leiding staat van de conservatieve CDU/CSU. Daarmee wordt de weg vrijgemaakt voor de verkiezing van Scholz tot bondskanselier in de week van 6 december. De partij van Scholz was de grote winnaar van de parlementsverkiezingen in september, ten koste van het conservatieve blok CDU/CSU onder leiding van kanselierskandidaat Armin Laschet.
Benoemingen
De SPD, de Groenen en de FDP hebben ook al een akkoord bereikt over de benoeming van de ministers. De Groenen krijgen een nieuw ‘superministerie’ voor Economie en Klimaat, het ministerie van Buitenlandse Zaken en de ministeries van Milieu/Consumenten, Landbouw/Voeding en Familie.
De FDP zal de ministers van Financiën, Mobiliteit, Onderwijs en Justitie leveren. De SPD krijgt naast de kanselier ook Binnenlandse Zaken, Defensie, een nieuw op te richten ministerie van Bouw, Volksgezondheid, Werk/Sociale Zaken en Economische Samenwerking.
“Loonsverhoging voor 10 miljoen burgers”
In het eerste jaar van de ‘Ampel’-coalitie wordt het wettelijk minimumloon opgetrokken van de huidige 9,60 euro naar 12 euro per uur. Dat was een belangrijke verkiezingsbelofte van de sociaaldemocratische SPD. In juli zou een eerste stijging tot 10,45 euro volgen. Scholz had het over een loonsverhoging voor 10 miljoen burgers. De minimumleeftijd om te stemmen bij de parlementsverkiezingen wordt verlaagd van 18 naar 16 jaar.
Met de komst van de nieuwe regering neemt Angela Merkel na zestien jaar afscheid als bondskanselier. Ze zou volgende maand de langstzittende regeringsleider uit de geschiedenis van de Bondsrepubliek worden en grijpt mogelijk net naast die titel. Die staat nu op naam van haar partijgenoot Helmut Kohl, die Duitsland bestuurde in de periode 1982-1998.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Update
KIJK. Beelden tonen hoe vermiste kinderen na 40 dagen helemaal alleen in jungle van Colombia gered worden met helikopter
-
Na vertrek Johnson stappen nog twee Britse parlementsleden op
Nadat de voormalige Britse premier Boris Johnson vrijdag is opgestapt als lid van het Britse Lagerhuis, hebben nog twee vertrouwelingen van hem zijn voorbeeld gevolgd. Vrijdag gaf Nadine Dorries aan te vertrekken en zaterdag kondigde ook Nigel Adams aan op te stappen. Beiden waren minister in de regering van Johnson. -
Joran van der Sloot ontkent moord op Nathalie Holloway na uitlevering aan VS
De Nederlander Joran van der Sloot is in de Amerikaanse staat Alabama voor de rechter verschenen. Hij heeft daar gezegd onschuldig te zijn aan de misdaden waar hij van verdacht wordt, melden Amerikaanse media. Zijn eerste optreden in de rechtbank duurde volgens CNN nog geen vijf minuten. -
-
Jobat
Gedemotiveerd, veel verlof en altijd 9-to-5? Zes clichés over ambtenaren onder de loep genomen
-
Mijntelco
Tweede prijsverhoging voor Telenet in één jaar tijd: dit zijn alternatieven voor een lagere telecomfactuur
Vanaf juni betalen Telenet-klanten meer voor hun abonnement. Deze prijsstijging vormt trouwens hét uitgelezen moment om jouw contract onder de loep te nemen en te kijken of je elders goedkoper af bent. Mijntelco.be overloopt enkele interessante mogelijkheden. -
Livios
Geen airco, maar toch een frisse woning? Deze negen tips helpen je op weg
Voor je denkt aan de plaatsing van een airco of omgekeerde warmtepomp, kijk je best eerst eens naar wat je zelf al kan doen. Met deze negen tips van bouwsite Livios kan je je huis ook koelen: want door de warmte buiten te houden tijdens zonnige dagen, laat je de temperatuur in je woning een aantal graden zakken. -
Minister: “Tegen eind van winter zullen Duitsers gevaccineerd, genezen of dood zijn”
10 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerfrans Venloo
Jan Vannuffelen
Paul Boutsen
Jurgen Herbert
Luc Lepoudre