Nieuwe Amerikaanse sancties tegen Rusland richten vizier op Wagner-groep en Russisch militair-industrieel complex
De Verenigde Staten hebben vandaag een nieuwe ronde sancties tegen Rusland afgekondigd. Die zijn ditmaal gericht op de Wagner-groep, het beruchte Russische huurlingenleger, en het Russisch "militair-industrieel complex".
Vorige week was al aangekondigd dat de VS het Russische privéleger Wagner als criminele organisatie zouden bestempelen, een classificatie die het land maar ook andere landen in staat stelt om de internationale activiteiten van de huurlingengroep en zijn wereldwijde netwerk van aanhangers te beteugelen.
Dat is nu gebeurd: de Amerikaanse regering heeft Wagner formeel op de lijst van transnationale criminele organisaties gezet. De VS rechtvaardigen die beslissing door niet alleen te wijzen op de bloedige strijd in het oosten van Oekraïne, maar ook op de misdaden die Wagner pleegt in Afrika. De huurlingen zouden onder andere in Mali en de Centraal Afrikaanse Republiek verantwoordelijk zijn voor massa-executies en verkrachtingen.
Sancties
De Amerikanen leggen ook sancties op aan de huurlingengroep en haar dochterondernemingen, en aan personen en organisaties die met Wagner samenwerken. De sancties gelden zo bijvoorbeeld voor een Russisch technologiebedrijf en een Chinees satellietbedrijf, dat Wagner met beelden zou helpen bij de strijd om de Oekraïense stad Bachmoet. Door de sancties mogen Amerikaanse bedrijven geen zaken meer doen met die bedrijven. Ook individuen die banden met Wagner of de oprichter Jevgeni Prigozjin hebben, zijn gesanctioneerd.
De paramilitaire Wagner-groep wordt geleid door Prigozjin, een vertrouweling van Poetin, en is op dit moment zeer actief in de felle strijd om Bachmoet in Oost-Oekraïne. De militie zou volgens recente cijfers van de Nationale Veiligheidsraad van het Witte Huis inmiddels zo’n 50.000 strijders hebben gerekruteerd voor de oorlog in Oekraïne. Het gaat veelal om veroordeelde gevangenen uit Rusland. De groep staat bekend om zijn brutaliteit.
KIJK. Uitgelegd in 90 seconden: Wie zijn de Russische Wagner-huurlingen?
Eisenhower
Daarnaast richt de VS zich dus op het Russisch 'militair-industrieel complex’. Dat is een term die stamt uit het begin van de Koude Oorlog en die vooral bekend werd door president Dwight Eisenhower. Hij wees in zijn afscheidsboodschap op de vervlechting van de wapenindustrie, het leger en Amerikaanse leiders. Eisenhower waarschuwde voor de invloed van die verschillende groepen die belang hebben bij zo veel mogelijk oorlogsvoering.
De focus op het ‘militair-industrieel complex’ wil dus zeggen dat de Amerikanen met hun sancties iedereen willen aanpakken die belang heeft bij de oorlog in Oekraïne en de grote industrie die daar achter schuilgaat. Veel dieper gaan ze daar niet op in. De sancties moeten de Russische “oorlogsmachine doen haperen” en ervoor zorgen dat Moskou slechter in staat is de troepen te bewapenen, aldus minister van Financiën Janet Yellen.
Andere nieuwe sancties van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken viseren Russische entiteiten en aanhangers van Russisch president Vladimir Poetin.
Lees ook:
KIJK OOK. Alles over de oorlog tussen Rusland en Oekraïne in beeld
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios
“Het is belangrijk om een lichte helling te voorzien voor de afwatering": alles wat je moet weten over de plaatsing van een terras
Een terras plaatsen doe je beter niet in de winter. Negatieve temperaturen kunnen dan immers roet in het eten gooien. De lente ligt gelukkig om de hoek: hét moment dus om na te denken over deze verbinding tussen je woning en je tuin. Maar waar moet je zoal rekening mee houden bij het aanleggen van een terras? Bouwsite Livios vroeg het aan Denis Squedin van Tegels Depaepe uit Wevelgem. -
Zwitserse centrale bank verhoogt rente ondanks onrust bankensector
De centrale bank van Zwitserland (SNB) voert de rente in het land op met een half procentpunt in de strijd tegen de hoge inflatie. Dat gebeurt enkele dagen na de overname door UBS van Credit Suisse, de op een na grootste bank van het land. -
Wagnergroep vindt geen nieuwe rekruten na zware verliezen in Oekraïne: “Ze weten dat ze als kanonnenvlees zullen dienen”
De Wagnergroep heeft het moeilijk om nieuwe rekruten te vinden in Russische gevangenissen. Oorzaak zijn de verhalen over de zware verliezen die het Russische huurlingenleger leed in het oosten van Oekraïne en die het thuisfront bereikt hebben. -
-
Vergeet de minitas: XL-totebags zijn deze lente de grootste trend
Berg die minitassen voorgoed op en laat je innerlijke Mary Poppins stralen met een praktische én stijlvolle XL-tas. De big shopper maakt dit voorjaar eindelijk haar grote comeback. -
Ook NAVO-baas Stoltenberg ziet niet snel einde aan oorlog Oekraïne: “Poetin maakt geen plannen voor vrede”
Het ziet er niet naar uit dat de Russische president Vladimir Poetin snel werk gaat maken van vrede in Oekraïne. Om die reden zullen de westerse landen Kiev waarschijnlijk langer moeten steunen. Dat heeft de secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg gezegd in een interview met ‘The Guardian’. -
Minister van Defensie wil niet dat Finland Hornet-gevechtsvliegtuigen naar Oekraïne stuurt: “We hebben ze zelf nodig”
De Finse minister van Defensie heeft vandaag gezegd dat hij niet wil dat het land Hornet-gevechtsvliegtuigen schenkt aan Oekraïne ondanks een Oekraïens verzoek om dergelijke vliegtuigen om te helpen in de strijd tegen Rusland. Volgens de minister heeft Finland die vliegtuigen nodig om het eigen land te beveiligen. -
PREMIUM
Hoe reageert Rusland op de westerse tanks? En wat met de nucleaire dreiging? “Er zullen nog tienduizenden mensenlevens verloren gaan”
Nu het Westen minstens 105 tanks naar Oekraïne stuurt, rijst de vraag hoe Rusland zal reageren. Vanmorgen werd Oekraïne al opgeschrikt door een dodelijke rakettenregen. Ondertussen dreigt een Russisch topdiplomaat om “geen nucleaire provocaties aan te wakkeren”. Is de nucleaire dreiging terug? En zullen de westerse tanks Oekraïne naar de overwinning helpen? Professoren internationale politiek David Criekemans en Tom Sauer (UAntwerpen) leggen uit.