Niet de Britse variant, maar lakse regels tijdens kerstperiode zijn verantwoordelijk voor spectaculaire toename in Ierland volgens WHO
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn de lakse regels tijdens de kerstperiode verantwoordelijk voor de spectaculaire toename van de coronacijfers in Ierland. “De nieuwe varianten van het virus waren niet de drijfveer voor de nieuwe transmissie, maar wel de versoepelingen”, klinkt het bij de WHO. Hoe zit het eigenlijk in ons land met de varianten van het virus? Moeten we ons aan een situatie zoals in Ierland verwachten?
Delen per e-mail
Lange tijd was Ierland een van de landen die het virus goed onder controle kon houden, maar dat is intussen niet meer het geval. “Ierland kent een van de meest acute stijgingen van alle landen ter wereld”, vertelt Mike Ryan, hoofd-directeur van het WHO Health Emergency Programma.
Ierland versoepelde in december de maatregelen: mensen mochten thuis meer volk ontvangen en de restaurants openden opnieuw de deuren. “De nieuwe varianten van het coronavirus waren dus niet de drijfveer voor een nieuwe transmissie, maar wel de versoepelingen tijdens de kerstperiode”, aldus Ryan. “Er waren meer sociale contacten en de afstandsregels werden minder gevolgd.”
Ook Maria Van Kerkhove, epidemioloog bij de WHO, wijst erop dat de versoepelingen in Ierland hebben gezorgd voor een “bijna verticale exponentiële groei” van de cijfers. “Het aantal contacten dat mensen hadden met bijvoorbeeld hun familie nam aanzienlijk toe”, aldus Van Kerkhove.
Besmettelijkheid gevaarlijker dan dodelijkheid
Uit verschillende aanwijzingen blijkt dat de Britse variant meer dan 50 procent besmettelijker zou zijn. Ook de Zuid-Afrikaanse variant is allicht besmettelijker. Adam Kucharski, professor aan de London School of Hygiene & Tropical Medicine, duidt via een simulatie waarom besmettelijkheid gevaarlijker is dan dodelijkheid.
Kucharski gaat uit van 10.000 besmettingen, één persoon steekt 1,1 andere mensen aan. Van wie besmet raakt, sterft 0,8 procent. Na een maand zijn dan 129 mensen overleden. Als de kans op overlijden stijgt met 50 procent, gaan 193 mensen dood. Als het virus 50 procent besmettelijker wordt, dan raken meer mensen besmet en sterven maar liefst 978 patiënten.
Hoe zit het in ons land?
Gisteren is in ons land de eerste dode gevallen met de Zuid-Afrikaanse variant. Er zijn ook acht nieuwe besmettingen met de Britse variant vastgesteld. Piet Maes, viroloog aan de KU Leuven, maakt zich zorgen over de varianten. “Ik had gehoopt om pas binnen enkele weken besmettingen te hebben. Nu is het hek bijna van de dam”, zegt hij aan HLN LIVE. “De kans is groot dat we binnen een paar weken een pak meer gevallen gaan hebben. Het verontrustende is dat een aantal gevallen geen reisgeschiedenis hadden. Ze zijn geïnfecteerd geweest door andere mensen. Dat is een teken dat het zich aan het verspreiden is. Dat is geen goed nieuws.”
“Mensen in België zijn beter getraind om zich aan de maatregelen te houden. Hopelijk neemt het niet zo’n vaart, maar we moeten er wel rekening mee houden dat de kans bestaat. Het Verenigd Koninkrijk is een goed voorbeeld. De Britse variant is er enorm snel verspreid geraakt. In Nederland gaat het dezelfde richting uit. Het scenario is ook bij ons mogelijk”, aldus Maes.
Of het vaccineren de situatie kan verhinderen, hangt van een aantal zaken af. “Het vaccineren kan altijd sneller, maar ik denk dat we nog redelijk oké zitten. Het zal afhangen van verschillende factoren. Het zal niet op één bepaalde maatregel aankomen. Het zal een combinatie zijn van snel en tijdig vaccineren. Het gaat ook over betere grenscontroles, mensen die terugkomen van het buitenland beter controleren en wij als personen die de maatregelen goed moeten volgen. Het totaalplaatje van maatregelen moet ons in staat stellen om het zo lang mogelijk uit te stellen tot er genoeg mensen gevaccineerd zijn.”
Grenscontroles
“We weten dat de Britse variant voorkomt op ons grondgebied. Dat is in het verleden al vastgesteld en dat zal in toekomst ook zo zijn”, zegt ook viroloog Steven Van Gucht aan onze redactie. “Hier en daar zullen er rapporten zijn van nieuwe vaststellingen van die variant, maar momenteel heeft die weinig kans om explosief te gaan uitbreken. We zitten nog altijd in een semi-lockdown. Mensen beperken hun contacten. Er is dus weinig voedingsbodem voor die Britse variant.”
“In Ierland is de voedingsbodem de kerstvakantie geweest”, aldus Van Gucht. “Met de kerstvakantie hebben ze restaurants en winkels geopend en families mochten samenkomen. Dat gaf een explosieve uitbraak. Als we versoepelen, dan gaan we streng moeten zijn op de controle van de grenzen. Tenzij de situatie in het buitenland drastisch verbetert. Het is een als-dan-situatie”.
Coronabesmettingen opnieuw gestegen
Het gemiddeld aantal coronabesmettingen in ons land is opnieuw fors gestegen, voor de zesde dag op rij al. De trend van het aantal opnames en overlijdens is wel nog steeds dalend, maar minder uitgesproken, blijkt uit cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano. Het gemiddelde dagcijfer tussen 4 en 10 januari, 2.082,7 gevallen, lag 28 procent hoger dan in de week daarvoor. Dagelijks worden 124 coronapatiënten in het ziekenhuis opgenomen.
In ons land zijn de coronamaatregelen verlengd tot minstens 1 maart. Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) maakte wel duidelijk dat het Overlegcomité - indien de situatie het toelaat - nog altijd kan versoepelen. De kans dat er vroeger versoepelingen komen is bijzonder klein, zo menen verschillende experts. Vooraleer er versoepeld kan worden, moeten de coronacijfers drastisch naar beneden.
Het aantal dagelijks vastgestelde besmettingen moet onder 800 blijven en het aantal dagelijkse ziekenhuisopnames onder 75. Dit gedurende drie weken. Uit de cijfers blijkt dat we niet voor eind februari in deze situatie zullen zitten. Viroloog Marc Van Ranst gaf in een interview met onze krant al aan dat hij ten vroegste over twee maanden, dus midden maart, versoepelingen verwacht.
LEES OOK.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Sparen Na de tariefverhogingen bij sommige banken: hoe gemakkelijk is het om over te stappen?
KBC kondigde begin deze maand al aan dat ze een aantal van haar tarieven fors optrekt. Ook bij andere banken zijn er belangrijke wijzigingen. Maar wat als u daar als klant niet mee akkoord gaat? Kan u dan gemakkelijk overstappen en is daar ook een kostprijs aan verbonden? Spaargids.be belicht de werking van de (gratis) bankoverstapdienst. -
Politie Capitool waarschuwde voor bestorming Congres
De politie van het Amerikaanse Capitool waarschuwde drie dagen voor de bestorming van het parlement in een intern rapport voor een mogelijke aanval op het Congres, meldt The Washington Post, die delen van het rapport in handen heeft. -
Amerikaanse Congresleden bang te worden vermoord door extreme collega's
Meerdere Democratische afgevaardigden in de Verenigde Staten vrezen voor hun leven na de aanval van vorige week op het Capitool. Niet alleen zijn ze bang voor nieuw gevaar van buiten, maar vooral ook voor extreme Republikeinse collega's die bedreigend gedrag zouden vertonen. -
-
Energie Overstappen van energieleverancier is simpel. Waarom laten zoveel mensen dan besparing liggen?
Dat veel gezinnen vandaag onnodig te veel betalen voor hun energiecontract is ondertussen genoegzaam bekend. Energieregulator CREG merkt daarbij dat consumenten het te ingewikkeld vinden om van energieleverancier te veranderen. Mijnenergie.be bekijkt wat u moet weten om een goedkoper contact af te sluiten. -
PREMIUM
Wat is er aan de hand in Ierland? Coronacurve schiet als een raket omhoog, ziekenhuizen steeds meer onder druk
“Een tsunami” aan besmettingen, zo beschrijft de Ierse premier Michael Martin de situatie in zijn land. Het eiland dat lange tijd de allerbeste leerling van de Europese klas was, kampt nu met een ongezien felle stijging van het aantal coronagevallen. Ook in die ziekenhuizen wordt de situatie steeds zorgelijker, en de piek is daar nog niet bereikt. Experts hebben het over een “perfecte storm” van verschillende factoren. -
Van twaalf uur durende avondklok tot FFP2-masker om te winkelen: zo pakken onze buurlanden de strijd tegen besmettelijke varianten aan
De verschillende mutaties van het coronavirus leiden tot grote zenuwachtigheid bij wereldleiders. De maatregelen die genomen worden, verschillen echter van land tot land. In heel Frankrijk geldt vanaf morgen een avondklok van 18 tot 6 uur. In de Duitse deelstaat Beieren mag winkelen of reizen op het openbaar vervoer vanaf maandag enkel nog met een FFP2-masker. Bondskanselier Angela Merkel bestudeert of die maatregel kan uitgebreid worden naar het hele land. Een overzicht. -
Livios Een terrasoverkapping kiezen? Deze checklist helpt je op weg
Corona houdt ons al maanden aan huis gekluisterd, en het ziet er niet naar uit dat daar snel verandering in komt. Overweeg je een terrasoverkapping om in alle comfort tijd buiten door te brengen? Weet dan dat er een overvloed aan keuzemogelijkheden en combinaties bestaat. Bouwsite Livios overloopt de zeven belangrijkste vragen die je moet stellen als je bepaalde systemen vergelijkt.
3 reacties
Tony Pirrewiet
tine devroye
Hans Willems