Afghanen lopen voorbij een hek met prikkeldraad. Er dreigt een humanitaire crisis.
Volledig scherm
PREMIUM
Afghanen lopen voorbij een hek met prikkeldraad. Er dreigt een humanitaire crisis. © AFP

Ngo’s hopen dat ze hun werk kunnen voortzetten in Afghanistan: “Nooit problemen gehad met de taliban”

Als de laatste Amerikaanse soldaat dinsdag op het vliegtuig stapt, zijn er na twintig jaar geen westerse militairen meer in Afghanistan. Terwijl hulporganisaties nog niet goed weten hoe het verder moet, dreigt er een grote humanitaire crisis. Twee miljoen kinderen zijn al ondervoed. 

 1. Gamen zonder console, maar met je smartphone? Dit topgadget bespaart je op termijn flink wat centen
  Tweakers

  Gamen zonder console, maar met je smartphone? Dit topgadget bespaart je op termijn flink wat centen

  Fervent gamer en vaak onderweg? Dan ben je mogelijk gebaat bij een controller waar je smartphone in past. “Voor iets meer dan 100 euro kun je heel fijn gamen en ligt er een hele wereld aan – vaak gratis – spelletjes aan je voeten”, zegt Wout Funnekotter, hoofdredacteur bij technologiesite Tweakers. Hij onderwierp de twee meest gangbare controllers voor smartphones aan een vergelijkingstest.
 2. Expert over impact aardbeving in Turkije: “Dit zou weleens de crisis te veel kunnen zijn voor Erdogan”
  PREMIUM

  Expert over impact aardbeving in Turkije: “Dit zou weleens de crisis te veel kunnen zijn voor Erdogan”

  Turks president Erdogan rees naar de macht in 2003, in de nasleep van een zware aardbeving in 1999. Hij zou de zaken anders doen. Ondertussen schat de WHO dat de dodentol van de aardbeving van maandagochtend kan oplopen tot boven de 20.000. Bovendien kampt Turkije met een zware economische crisis. Overleeft Erdogan de Turkse verkiezingen van mei? Is hij verantwoordelijk voor deze ramp? “De volkswoede kan zich tegen hem keren”, zegt Turkije-expert Dirk Rochtus (KU Leuven).
 1. Poetin-bondgenoot Kadyrov zegt dat oorlog in Oekraïne eind dit jaar voorbij is: “Westen zal op zijn knieën vallen”

  Poe­tin-bondgenoot Kadyrov zegt dat oorlog in Oekraïne eind dit jaar voorbij is: “Westen zal op zijn knieën vallen”

  Volgens de Tsjetsjeense leider Ramzan Kadyrov (46) zal de “speciale operatie” in Oekraïne tegen het einde van het jaar achter de rug zijn en eindigen met een zege van bondgenoot Rusland. “Europa zal erkennen dat het fout gehandeld heeft”, zei hij. “Het Westen zal op zijn knieën vallen en de Europese landen zullen - zoals altijd - op alle vlakken moeten samenwerken met Rusland.”