Carola Rackete, de Duitse kapitein van een reddingsschip van de ngo Sea Watch, botste eind vorige maand tegen een Italiaanse politieboot toen ze wou aanmeren in Lampedusa. Aan boord van de Sea Watch 3 zaten veertig geredde migranten. Rackete werd enkele dagen in hechtenis genomen.
Volledig scherm
Carola Rackete, de Duitse kapitein van een reddingsschip van de ngo Sea Watch, botste eind vorige maand tegen een Italiaanse politieboot toen ze wou aanmeren in Lampedusa. Aan boord van de Sea Watch 3 zaten veertig geredde migranten. Rackete werd enkele dagen in hechtenis genomen. © REUTERS

‘Ngo's die migranten redden op Middellandse Zee tot 1 miljoen euro beboeten’: Italiaans wetsontwerp stap dichterbij

In Italië kunnen hulporganisaties op zee in de toekomst met boetes tot 1 miljoen euro bestraft worden wanneer ze zonder toelating met hun schepen de Italiaanse wateren binnenvaren. De Kamer van Afgevaardigden - het Italiaanse lagerhuis - heeft het licht op groen gezet voor het omstreden wetsontwerp. Italië vergroot met die wet de druk op ngo's  die migranten redden in de Middellandse Zee.

54 reacties

 • Marianne Van den Lemmer

  2 jaar geleden
  En schepen aan de ketting en verbeurdverklaren. Fantastisch!!
 • Paul Vanmaldeghem

  2 jaar geleden
  Louis Bouduin, het gaat niet om recht te hebben of niet. Het gaat hem om het feit dat er in Europa al 5 miljoen werklozen zijn en onze sociale zekerheid elk jaar meer en meer van de inkomsten opslorpt. De belastingdruk in Europa zit op het maximum, waar moet het geld voor die opvang dan vandaan komen? Zich de vraag stellen wie dit allemaal gaat blijven bekostigen heeft niets met fascisme te maken, eerder met gezond verstand en realiteitszin.
 • oswald billiet

  2 jaar geleden
  Het is met die vluchtelingen een warboel van jewelste. Europa kijkt de andere kant uit maar zet Italië telkens in de zak. En die zitten nu met een niet te beheersen aantal vluchtelingen die niemand wil. Wat mij telkens wel opvalt wanneer die boten van de NGO de haven invaren: al die vluchtelingen zien er goed gekleed en gezond uit. Is dat wel de core buisiness van de NGO? Ik heb altijd gemeen dat zij bij de armsten der armen hun werk deden.
 • Gino Denil

  2 jaar geleden
  Natuurlijk moet er een betere aanpak komen. Maar als mensen in nood helpen bestraft wordt dat gaat het erg de verkeerde kant op met de wereld. Dan worden vluchtelingen beschouwd als ratten die je beter kan laten verdrinken. Een periode met dergelijke opvattingen hebben ze in Italië toch al eens mee gemaakt.
 • Christine Laevers

  2 jaar geleden
  Goed Italiaans signaal naar de mensensmokkelaars toe. Binnenkort gaan die mensensmokkelaars organenhandel beginnen op de Middellandse Zee. Waar wachten ze op ? Ergens een nota teruggevonden geschreven in 2000. Misschien doen ze het al in Europa.
 1. LIVE. Nog ruim 2.000 coronapatiënten in ziekenhuis, minder dan 400 op intensieve zorg - Zevendaagse incidentie in Duitsland bereikt nieuw record
  14

  LIVE. Nog ruim 2.000 coronapa­tiën­ten in ziekenhuis, minder dan 400 op intensieve zorg - Zevendaag­se incidentie in Duitsland bereikt nieuw record

  Vanaf maandag moeten kinderen jonger dan 12 jaar toch in quarantaine wanneer er een besmetting is binnen het gezin, tenzij ze de voorbije vijf maanden zelf het coronavirus hebben gehad. Dat zegt het gezondheidsinstituut Sciensano. De kinderen mogen vanaf dag 7 de woning verlaten als ze elke dag een negatieve zelftest afleggen en als ze in binnenruimtes steeds een mondmasker dragen (voor kinderen vanaf 6 jaar). Als het kind symptomen krijgt, moet er een test worden afgenomen door een zorgverlener. Lees alle nieuwe ontwikkelingen rond het coronavirus in dit liveblog.
 1. Binnenkort maandelijkse afrekening voor energie mogelijk: waarom kies je er best (niet) voor?
  Mijnenergie

  Binnenkort maandelijk­se afrekening voor energie mogelijk: waarom kies je er best (niet) voor?

  Het maandelijkse voorschot dat je momenteel voor gas en elektriciteit betaalt, ligt mogelijk een stuk lager dan je werkelijke verbruikskosten. Het vele telewerk en de sterk gestegen energieprijzen zijn hierbij de boosdoeners. Is dit het geval, krijg je straks een gepeperde afrekening gepresenteerd. Om zulke onaangename verrassingen evenwel te vermijden, moeten de grootste energieleveranciers hun klanten binnenkort de keuze bieden om maandelijks af te rekenen op basis van hun reële verbruik van die maand. Mijnenergie.be zoekt uit of dat voor iedereen een slimme keuze is.