Illustratiefoto.
Volledig scherm
Illustratiefoto. © SOPA Images/LightRocket via Gett

Netwerk van honderden nepaccounts en valse nieuwssites probeert Russische propaganda te verspreiden in Europa

Een wijdvertakt Russisch propagandanetwerk probeerde via honderden nepaccounts op sociale media en tientallen nepnieuwswebsites de visie van het Kremlin over Oekraïne te verspreiden, onthulde Meta dinsdag. Het bedrijf, dat eigenaar is van Facebook en Instagram, zei dat het de operatie heeft geïdentificeerd en uitgeschakeld voordat het een groot publiek kon bereiken. Niettemin zei Facebook dat het de grootste en meest complexe Russische propaganda-inspanning was die het heeft gevonden sinds het begin van de invasie.

5 reacties

 • Christine Laevers

  2 maanden geleden
  Die vervalstenetwerken en sites werpen helaas hun vruchten af, zoals ik soms hier lees dat de VS de oorlog hebben gestookt. De VS was in het begin helemaal niet geïnteresseerd in Oekraïene. Enz. Debatten op TV, geverifieerde getuigenverslagen, aankondigingen van desinformatie, verschillende gerenommeerde nieuwsbronnen raadplegen kunnen bescherming bieden tegen propaganda. Om 't even welke propaganda. Om een zo groot mogelijk objectief inzicht te verwerven. Om te begrijpen wat er gebeurt.
 • Karel Valgaern

  2 maanden geleden
  Zulke netwerken bestaan inderdaad al veel langer, maar toch is gebruik maken van goed nagebootste officiele websites nieuwer. En daar schuilt het gevaar. Mensen denken dat zij officiële media volgen, maar krijgen volop propaganda binnengelepeld. En een deel blijft steeds hangen in vele mensen hun hoofd. En dat merk je goed. Hoeveel mensen er nog steeds de propaganda vanuit Rusland ivm Oekraïne blijven nakakelen is verbijsterend. Terwijl dit ondertussen al tientallen malen ontkracht is.
 • Hedwig Mertens

  2 maanden geleden
  Ambassades die hieraan meedoen opdoeken en het Russisch personeel terug sturen.
 • Veronica Voorhelst

  2 maanden geleden
  al die uitleg doet er niet toe: de Russen hebben hun troepen bij de grens met Oekraïne verzameld en zijn dan binnengevallen. Alleen dat telt. Ze zijn een ander land binnengevallen.
 • Kristine Delacourt

  2 maanden geleden
  Die netwerken bestaan al veel langer dan we denken en op veel grotere schaal dan we ons kunnen voorstellen. Werkelijk alle landen krijgen hiermee te maken, de meest kwetsbaren in Afrika en Latijns Amerika nog het meest.
 1. Hoe Poetin nucleaire dreiging opvoert met de ‘salamitactiek’
  PREMIUM

  Hoe Poetin nucleaire dreiging opvoert met de ‘salamitac­tiek’

  Beetje bij beetje voert de Russische president Vladimir Poetin de nucleaire dreiging op. “Ik bluf niet”, zei hij enkele dagen geleden nog tijdens een toespraak. Blijft het toch bij bluf of gaat hij over tot actie? En hoe tactvol zijn ‘tactische’ kernwapens nu echt? Professor internationale politiek en expert in kernwapens Tom Sauer (UAntwerpen) geeft duiding. “Poetin wil ons wakker schudden. Tot alleen de laatste optie, het laatste stukje van de salami, overblijft.”
 1. Buurtbewoners zien hoe lichamen van familie en vrienden van straat worden gehaald na Russische aanvallen in Cherson
  Play

  Buurtbewo­ners zien hoe lichamen van familie en vrienden van straat worden gehaald na Russische aanvallen in Cherson

  In Cherson hebben de hulpdiensten na nieuwe Russische luchtaanvallen hun handen vol met het bergen van alle slachtoffers. Nu de Russische troepen opereren vanaf de overkant van de rivier Dnjepr, vreesden Oekraïense militairen voor nieuwe aanvallen. De Russen richten hun aanvallen daarnaast vooral op woonhuizen en bedrijven, waardoor tientallen burgers het slachtoffer zijn geworden. De Oekraïense Lilia Kristenko kijkt toe hoe het lichaam van haar moeder aan de voorkant van haar huis wordt meegenomen: “Ik haat ze, de Russen. Ze hebben de meest waardevolle mensen uit mijn leven weggerukt.”