Links: screenshot uit een video van een valse begrafenis, zogezegd gemaakt en verspreid door Palestijnen, maar eigenlijk vorig jaar gemaakt tijdens een lockdown in Jordanië. Rechts: Volgens een Islamitische geestelijke barste deze fotograaf in tranen uit bij de gevechten tussen Palestijnse demonstranten en de Israëlische politie aan de al Aqsa moskee. In werkelijkheid gaat het om een foto gemaakt in 2019 tijdens het Asian Cup voetbaltornooi.
Volledig scherm
Links: screenshot uit een video van een valse begrafenis, zogezegd gemaakt en verspreid door Palestijnen, maar eigenlijk vorig jaar gemaakt tijdens een lockdown in Jordanië. Rechts: Volgens een Islamitische geestelijke barste deze fotograaf in tranen uit bij de gevechten tussen Palestijnse demonstranten en de Israëlische politie aan de al Aqsa moskee. In werkelijkheid gaat het om een foto gemaakt in 2019 tijdens het Asian Cup voetbaltornooi. © RV

Neen, deze beelden van luchtaanvallen en een huilende persfotograaf werden niet gemaakt in Gaza

Bij het conflict tussen Israël en Palestina zijn de afgelopen dagen 109 Palestijnen omgekomen. Langs Israëlische kant vielen acht slachtoffers. Beelden van luchtaanvallen langs weerszijde gaan de wereld rond, maar er worden ook heel wat oude of gemanipuleerde beelden gedeeld. Zo verspreidde de woordvoerder van Israëlisch premier Benjamin Netanyahu een video op Twitter die minstens twee jaar oud blijkt te zijn. 

 1. Bedrog met bezetting op intensieve: Duitse ziekenhuizen manipuleerden bezettingsgraad
  29

  Bedrog met bezetting op intensieve: Duitse ziekenhui­zen manipuleer­den bezettings­graad

  Een rapport van de Federale Rekenkamer (BRH) onthult een van de grootste schandalen tijdens de coronapandemie in Duitsland. Duitse ziekenhuizen manipuleerden de bezettingsgraad op intensieve zorg, zodat ze financiële steun van de overheid zouden krijgen. De federale regering was naar verluidt al maanden op de hoogte van de fraude, maar hield het geheim. Dat bericht de Duitse nieuwswebsite Bild.
 2. Amerikaanse (17) wint 50.000 dollar bij ‘vaccinatie-loterij’
  Play

  Amerikaan­se (17) wint 50.000 dollar bij ‘vaccinatie-loterij’

  De 17-jarige Nancy Gutierrez heeft zich laten vaccineren. Nu is ze bij de vijftien gevaccineerde mensen die een geldprijs hebben gewonnen bij het “Vax for the Win’- programma in Californië. Ze is heel blij dat ze gevaccineerd is: “We zijn jong en houden er allemaal van om samen te komen met vrienden. En met het vaccin is het veiliger om samen te komen met vrienden.” Ze is niet de eerste die een geldprijs wint na een vaccinatie. Zo won Abbigail Bugenske eerder al 1 miljoen dollar in de staat Ohio. In Washington is er ook de ‘Joints for Jabs’ actie. Met een bewijs van vaccinatie kunnen Amerikanen boven de 21 jaar een gratis joint afhalen bij een cannabiswinkel.