Illustratiebeeld. Verplegend personeel op de corona-afdeling van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven.
Volledig scherm
Illustratiebeeld. Verplegend personeel op de corona-afdeling van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. © ANP

Nederlandse ziekenhuizen tellen laagste aantal coronapatiënten sinds half november, maar aantal besmettingen begint weer te stijgen

Tussen woensdagochtend en donderdagochtend zijn in Nederland 14.868 positieve coronatests geregistreerd. Daarmee stijgt het gemiddelde voor de tweede dag op rij, na meer dan drie weken onafgebroken te dalen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) verwacht dat het aantal besmettingen de komende tijd door de omikronvariant weer gaat toenemen, en het aantal ziekenhuisopnames daarna ook.

 1. Vijfde golf lijkt te zijn gearriveerd: "Vanaf zaterdag gaat gemiddeld aantal besmettingen weer omhoog”

  Vijfde golf lijkt te zijn gearri­veerd: "Vanaf zaterdag gaat gemiddeld aantal besmettin­gen weer omhoog”

  Het lijkt erop dat de vijfde coronagolf uit de startblokken geschoten is. Voor maandag staan er nu al 13.000 nieuwe bevestigde besmettingen in de tabellen en ook dinsdag zullen we een cijfer in die grootteorde zien, volgens biostatisticus Geert Molenberghs bij HLN LIVE. De geruststellende daling die we nu nog zien in de gemiddelde cijfers, zal zaterdagmorgen verleden tijd zijn. “We zullen weer een stijging zien, vermoedelijk in de buurt van 10 procent”, aldus Molenberghs.
 2. Toestroom aan Nederlandse shoppers zorgt voor steeds meer overlast: van files tot relschoppers en afval

  Toestroom aan Nederland­se shoppers zorgt voor steeds meer overlast: van files tot relschop­pers en afval

  Het is gisteren opnieuw druk geweest op de snelwegen richting Antwerpen. Net zoals eerder deze week gaan veel Nederlanders vanwege de lockdown in eigen land een dagje winkelen in België. Gisteren was een voorlopige recorddag met liefst 7.600 Nederlanders die per trein naar ons land trokken. En de toestroom zorgt voor steeds meer overlast. Het is druk op de weg en de trein. Ook werden er veertien personen opgepakt bij twee vechtpartijen.
 3. Voedselhistoricus ontkracht mythes over Italiaanse keuken: “Gerechten zijn meer Amerikaans dan Italiaans”

  Voedselhis­to­ri­cus ontkracht mythes over Italiaanse keuken: “Gerechten zijn meer Amerikaans dan Italiaans”

  De Italiaanse keuken ligt de Italianen nauw aan het hart. Maar tot grote verbazing van velen, blijkt de oorsprong van heel wat Italiaanse klassiekers buiten de landsgrenzen van het Zuid-Europese land te liggen. Alberto Grandi, een Italiaanse voedselhistoricus en jurylid van het wereldkampioenschap tiramisu, heeft zijn carrière gewijd aan het ontkrachten van de mythes rond Italiaans eten – en daarmee shockeert hij heel wat landgenoten.