Nederlandse topinfectioloog: “Aannames over omikron waren te pessimistisch, mismatch tussen vaccins en het behoorlijk gemuteerde virus”
Aannames die het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), de Nederlandse evenknie van gezondheidsinstituut Sciensano, eerder deed over de omikronvariant van het coronavirus, waren volgens de Nederlandse topinfectioloog Jaap van Dissel "te pessimistisch". Dat geldt onder meer voor het risico op ziekenhuisopname. Het instituut schatte twee weken terug nog in modelberekeningen in dat die 40 procent lager is dan bij de deltavariant, maar ook dat lijkt te somber, erkende Van Dissel donderdag in de Tweede Kamer.
Lees alles over het coronavirus in dit dossier.
Over de precieze gevaren van omikron is er nog steeds onzekerheid. "De percentages worden continu aangepast", zei de voorzitter van het Outbreak Management Team (OMT, te vergelijken met onze expertengroep GEMS) tegen de Kamerleden. Duidelijk is volgens hem wel dat omikron de deltavariant heeft verdrongen: zo'n 95 procent van de nieuwe infecties in Nederland wordt inmiddels veroorzaakt door omikron, zei Van Dissel.
"Het beeld is aan het kantelen", stelde hij vast. Van de mensen die toch erg ziek worden door omikron belanden er ook minder op de afdeling intensieve zorgen dan toen delta nog rondging, maar het is nog niet helemaal duidelijk in welke mate dat zo is.
Druk op de ziekenhuizen
Toch moet door de stijgende besmettingscijfers nog steeds rekening worden gehouden met een flinke toename van de druk op ziekenhuizen, waarschuwde Van Dissel. De ervaring uit andere Europese landen leert dat volgens hem. Het gaat dan om de regel van de grote aantallen: ook al is het percentage mensen dat naar het ziekenhuis moet na een besmetting lager, heel veel besmettingen zullen nog steeds voor een toename in opnames zorgen.
Als je de ziekenhuisopnames in landen als Frankrijk en Engeland vertaalt naar Nederland, kom je op "aantallen die je liever niet wil”, voegde hij toe.
Boosterprikken
De omikronvariant gaat nu voornamelijk onder jongere mensen rond, ging de expert verder. Onder 60-plussers liggen de besmettingscijfers veel lager. Uit die groep hebben veruit de meeste mensen al een boosterprik gehaald.
Tegelijkertijd maken de laatste RIVM-cijfers duidelijk dat een booster "geen 100 procent bescherming" biedt. Het is ook nog maar de vraag hoelang een booster bescherming zal geven tegen besmetting door de omikronvariant. Van Dissel wees er in zijn presentatie op dat er een "mismatch" is tussen de vaccins en het behoorlijk gemuteerde virus. "Het is geen slecht vaccin, maar het is gericht tegen een ander virus. Dat is al behoorlijk weggelopen bij zijn oorspronkelijke vorm", zei hij. "Tegen ziekenhuisopnames werkt het allemaal wel wat beter dan tegen infectie."
Risico op ziekenhuisopname
Uit RIVM-onderzoek blijkt dat het risico op ziekenhuisopname voor mensen die onlangs een boosterprik hebben gekregen de afgelopen tijd 97 procent lager lag dan voor ongevaccineerden. Twee prikken verminderen het risico met 85 procent. In de onderzochte periode gingen zowel delta als omikron rond.
Het RIVM weet nog niet precies in hoeverre de vaccins, inclusief booster, tegen ziekenhuisopname door omikron beschermen. Voorlopig schat het instituut dat die bescherming tussen de 74 en 91 procent ligt.
Prognoses
Van Dissel gaf verder mee dat de prognoses over het effect van de boostercampagne in Nederland ‘te positief’ zijn geweest. In de modellen waar het RIVM mee rekende, ging het instituut ervan uit dat 90 procent van de 18-plussers een booster zou halen. Dat percentage blijft fors achter en ligt nu op 69,3 procent. Zo’n 3,4 miljoen Nederlanders hebben de oppepprik nog niet gehaald.
“Als we dat niet omhoog krijgen, dan zorgt dat voor minder gunstige prognoses.” Al erkende hij dus ook dat de effectiviteit van de booster voor omikron niet 100 procent is. Ook daalt het effect van de booster sneller. “Je hebt een bepaald tijdswindow om van het effect te genieten”, aldus Van Dissel.
Horeca en cultuur
Het Outbreak Management Team komt morgen/vrijdag opnieuw samen voor overleg. Daar zullen ook nieuwe modellen worden besproken. Dinsdag volgt er dan een nieuwe persconferentie van het kabinet over de coronamaatregelen in Nederland. De belangrijkste vraag die beantwoord moet worden, is of de horeca en cultuur weer open kunnen. In een extra Veiligheidsberaad spreken Nederlandse burgemeesters daar vandaag al over.
Quarantaineregels
Van Dissel zei in zijn uiteenzetting niets over eventuele nieuwe versoepelingen. Het OMT wil ‘kritisch kijken’ naar de quarantaineregels, zei hij wel, vooral in het onderwijs. Daar zorgen besmettingen en quarantaine nu al vaak voor uitval van lessen en klassen die thuiszitten.
Momenteel krijgt 1 op de 3 mensen die zich in Nederland laten testen een positieve test. Als het aantal besmettingen de komende tijd gaat stijgen, zorgt dat “de komende weken wel voor een verstoring van de maatschappij”, aldus nog de infectioloog. Veel mensen kunnen dan thuis komen te zitten, omdat ze positief zijn getest of in contact zijn geweest met iemand die corona had.
Lees ook:
BEKIJK OOK:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Mogelijk vanaf 1 maart booster nodig voor groene coronapas
Wie nog steeds een groen scherm wil krijgen op zijn of haar coronapas, zal binnenkort — mogelijk vanaf 1 maart — geboosterd moeten zijn. De datum van 1 maart was één van de opties op het kernkabinet maandagavond, maar is nog niet definitief afgeklopt. -
PREMIUM
Vrijdag op tafel Overlegcomité: geen coronapas nodig als coronabarometer op groen staat
Met een coronapas op zak kan je probleemloos een café of restaurant binnenstappen of een theatervoorstelling bijwonen. Nu volstaan twee inentingen - of in het geval van Johnson&Johnson één prik - om zo’n Covid Safe Ticket te krijgen. Maar binnenkort zal je wellicht óók een booster nodig hebben. Hoelang blijft een coronapas nog geldig zonder een booster? Wanneer zullen de regels veranderen? En mogen we hopen dat de pas op een goede dag weer verdwijnt? -
Independer.be
Met een gerust hart op vakantie? Vraag aan de politie om je woning te controleren
Tijdens de zomermaanden profiteren heel wat inbrekers van de afwezigheid van vakantiegangers. Vertrek je binnenkort op vakantie en wil je graag ongewenst bezoek vermijden? Dan kan je vragen of de lokale politie je woning regelmatig overdag of ‘s nachts van buitenaf nakijkt, die service is trouwens volledig gratis. Daarnaast kan je ook een extra diefstalverzekering afsluiten. Independer.be legt uit hoe je jouw woning en inboedel beschermt. -
-
Trump is favoriete presidentskandidaat op ultraconservatieve conferentie en pleit voor afschaffing ministerie van onderwijs
De voormalige Amerikaanse president Donald Trump is voor de ongeveer 1.000 aanwezigen van de jaarlijkse rechts-conservatieve conferentie CPAC de favoriete Republikeinse presidentskandidaat voor 2024. Trump haalde het makkelijk van de gouverneur van Florida Ron DeSantis, al zijn de resultaten niet representatief voor het bredere Republikeinse electoraat. -
Livios
Regenwaterput vanaf 2023 verplicht bij grondige verbouwingen: hoeveel kost dat? En wat als je tuin te klein is?
Regenwaterputten waren al verplicht voor nieuwbouwwoningen, maar worden dat nu ook voor grondige renovatieprojecten. Wat betekent dat voor wie een verbouwing gepland heeft? Hoe worden regenwaterputten in een bestaande woning geïnstalleerd? En welk prijskaartje hangt daaraan vast? Bouwsite Livios zoekt het voor je uit. -
Nederlander in Canada veroordeeld voor seksuele afpersing van tiener (15) die uiteindelijk zelfmoord pleegde
Een Canadese jury heeft zaterdag de Nederlander Aydin Çoban (44) schuldig bevonden aan seksuele afpersing van een tienermeisje uit de provincie British Columbia. De vijftienjarige Amanda Todd pleegde in 2012 zelfmoord nadat ze drie jaar lang door Çoban online werd uitgebuit. Voor ze zich van het leven beroofde, deelde ze haar verhaal in een 9 minuten durende video op YouTube. -
Update
Na graandeal: eerste schip komt aan in Oekraïne om oogst op te halen
Een leeg vrachtschip dat onder de vlag van Barbados vaart, is in de Oekraïense haven Tsjornomorsk bij Odesa aangekomen. Dat heeft de Oekraïense minister van Infrastructuur Aleksandr Koebrakov zaterdag laten weten. Het is het eerste schip dat graan komt ophalen in Oekraïne sinds het begin van de oorlog.
5 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerJan Van de Velde
Michel Oyen
Merel Depauw
Benny Jonckers
Walther Temmerman