Jaap van Dissel, directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM en voorzitter van het Nederlandse expertenteam dat het kabinet adviseert over coronamaatregelen.
Volledig scherm
Jaap van Dissel, directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM en voorzitter van het Nederlandse expertenteam dat het kabinet adviseert over coronamaatregelen. © ANP

Nederlandse topinfectioloog: “Aannames over omikron waren te pessimistisch, mismatch tussen vaccins en het behoorlijk gemuteerde virus”

Aannames die het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), de Nederlandse evenknie van gezondheidsinstituut Sciensano, eerder deed over de omikronvariant van het coronavirus, waren volgens de Nederlandse topinfectioloog Jaap van Dissel "te pessimistisch". Dat geldt onder meer voor het risico op ziekenhuisopname. Het instituut schatte twee weken terug nog in modelberekeningen in dat die 40 procent lager is dan bij de deltavariant, maar ook dat lijkt te somber, erkende Van Dissel donderdag in de Tweede Kamer.

5 reacties

 • Jan Van de Velde

  4 maanden geleden
  Top of niet top; waren de prognoses te optimistisch geweest, was 't nog minder goed en de kritiek nog erger. 't Is ook nooit goed. De beste stuurlui staan aan de wal. De wouldbe experten zouden beter zwijgen over zaken waar ze niet voor gevraagd zijn.
 • Michel Oyen

  4 maanden geleden
  Torenhoge besmettingen, de ene school na de andere sluit maar toch nog steeds alles open laten.
 • Merel Depauw

  4 maanden geleden
  Nu nog iemand met de politieke moed om de maatregelen terug te draaien.
 • Benny Jonckers

  4 maanden geleden
  60 000 besmettingen per dag. En onze regeringen gaan versoepelen. Scholen zijn zogezegd nog steeds niet de motor. De schaamte voorbij. Centen gaan voor de gezondheid van de mensen.
 • Walther Temmerman

  4 maanden geleden
  In Nederland begint de Euro stilaan te vallen. En daar is de zorg in nog slechtere papieren dan in België. Maar hier duurt het nog een paar weken voor dat het voortschrijdend inzicht begint te weken. De pandemie is een endemie geworden maar onze experten doen aan jobprotection en geven het niet toe.