Jaap van Dissel, directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM en voorzitter van het Nederlandse expertenteam dat het kabinet adviseert over coronamaatregelen.
Volledig scherm
Jaap van Dissel, directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM en voorzitter van het Nederlandse expertenteam dat het kabinet adviseert over coronamaatregelen. © ANP

Nederlandse topinfectioloog: “Aannames over omikron waren te pessimistisch, mismatch tussen vaccins en het behoorlijk gemuteerde virus”

Aannames die het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), de Nederlandse evenknie van gezondheidsinstituut Sciensano, eerder deed over de omikronvariant van het coronavirus, waren volgens de Nederlandse topinfectioloog Jaap van Dissel "te pessimistisch". Dat geldt onder meer voor het risico op ziekenhuisopname. Het instituut schatte twee weken terug nog in modelberekeningen in dat die 40 procent lager is dan bij de deltavariant, maar ook dat lijkt te somber, erkende Van Dissel donderdag in de Tweede Kamer.

5 reacties

 • Jan Van de Velde

  7 maanden geleden
  Top of niet top; waren de prognoses te optimistisch geweest, was 't nog minder goed en de kritiek nog erger. 't Is ook nooit goed. De beste stuurlui staan aan de wal. De wouldbe experten zouden beter zwijgen over zaken waar ze niet voor gevraagd zijn.
 • Michel Oyen

  7 maanden geleden
  Torenhoge besmettingen, de ene school na de andere sluit maar toch nog steeds alles open laten.
 • Merel Depauw

  7 maanden geleden
  Nu nog iemand met de politieke moed om de maatregelen terug te draaien.
 • Benny Jonckers

  7 maanden geleden
  60 000 besmettingen per dag. En onze regeringen gaan versoepelen. Scholen zijn zogezegd nog steeds niet de motor. De schaamte voorbij. Centen gaan voor de gezondheid van de mensen.
 • Walther Temmerman

  7 maanden geleden
  In Nederland begint de Euro stilaan te vallen. En daar is de zorg in nog slechtere papieren dan in België. Maar hier duurt het nog een paar weken voor dat het voortschrijdend inzicht begint te weken. De pandemie is een endemie geworden maar onze experten doen aan jobprotection en geven het niet toe.
 1. Vrijdag op tafel Overlegcomité: geen coronapas nodig als coronabarometer op groen staat
  PREMIUM

  Vrijdag op tafel Overlegco­mité: geen coronapas nodig als coronabaro­me­ter op groen staat

  Met een coronapas op zak kan je probleemloos een café of restaurant binnenstappen of een theatervoorstelling bijwonen. Nu volstaan twee inentingen - of in het geval van Johnson&Johnson één prik - om zo’n Covid Safe Ticket te krijgen. Maar binnenkort zal je wellicht óók een booster nodig hebben. Hoelang blijft een coronapas nog geldig zonder een booster? Wanneer zullen de regels veranderen? En mogen we hopen dat de pas op een goede dag weer verdwijnt?
 2. Met een gerust hart op vakantie? Vraag aan de politie om je woning te controleren
  Independer.be

  Met een gerust hart op vakantie? Vraag aan de politie om je woning te controle­ren

  Tijdens de zomermaanden profiteren heel wat inbrekers van de afwezigheid van vakantiegangers. Vertrek je binnenkort op vakantie en wil je graag ongewenst bezoek vermijden? Dan kan je vragen of de lokale politie je woning regelmatig overdag of ‘s nachts van buitenaf nakijkt, die service is trouwens volledig gratis. Daarnaast kan je ook een extra diefstalverzekering afsluiten. Independer.be legt uit hoe je jouw woning en inboedel beschermt.
 1. Trump is favoriete presidentskandidaat op ultraconservatieve conferentie en pleit voor afschaffing ministerie van onderwijs
  Play

  Trump is favoriete presidents­kan­di­daat op ultracon­ser­va­tie­ve conferen­tie en pleit voor afschaf­fing ministerie van onderwijs

  De voormalige Amerikaanse president Donald Trump is voor de ongeveer 1.000 aanwezigen van de jaarlijkse rechts-conservatieve conferentie CPAC de favoriete Republikeinse presidentskandidaat voor 2024. Trump haalde het makkelijk van de gouverneur van Florida Ron DeSantis, al zijn de resultaten niet representatief voor het bredere Republikeinse electoraat.
 2. Nederlander in Canada veroordeeld voor seksuele afpersing van tiener (15) die uiteindelijk zelfmoord pleegde
  Play

  Nederlan­der in Canada veroor­deeld voor seksuele afpersing van tiener (15) die uiteinde­lijk zelfmoord pleegde

  Een Canadese jury heeft zaterdag de Nederlander Aydin Çoban (44) schuldig bevonden aan seksuele afpersing van een tienermeisje uit de provincie British Columbia. De vijftienjarige Amanda Todd pleegde in 2012 zelfmoord nadat ze drie jaar lang door Çoban online werd uitgebuit. Voor ze zich van het leven beroofde, deelde ze haar verhaal in een 9 minuten durende video op YouTube.