Nederlandse gynaecoloog verwekte minstens 17 donorkinderen met eigen sperma
ZWOLLEEen inmiddels overleden Nederlandse gynaecoloog heeft tussen 1981 en 1993 zeker zeventien keer zijn eigen sperma gebruikt voor inseminaties zonder dat de wensouders dat wisten. De affaire kwam per toeval aan het licht door de naspeuringen van een van de nakomelingen van dokter Jan Wildschut. DNA-onderzoek heeft de familie en de donorkinderen bij elkaar gebracht.
Delen per e-mail
Wildschut hield zich in de jaren 80 en 90 bezig met KID (Kunstmatige Inseminatie Donorsperma) in een ziekenhuis in de Oost-Nederlandse stad Zwolle. Hij werkte in het Sophia-ziekenhuis Zwolle, dat nu Isala heet. De kliniek heeft het nieuws zelf bekendgemaakt op de website.
De praktijken die Wildschut deed, blijken uit diverse 'matches' in een aantal commerciële DNA-databanken, aangevuld met een DNA-test van een van de wettige kinderen van de gynaecoloog, zo schrijft het ziekenhuis, mede namens de wettige kinderen van de gynaecoloog en de donorkinderen. Isala werd eind 2019 benaderd door de ouders van een van de donorkinderen van Wildschut. Daarna is er contact ontstaan tussen Isala en de wettige kinderen en de donorkinderen.
In een verklaring op de website van Isala schrijven de betrokkenen: "Ieder kind heeft het recht te weten wie zijn biologische ouders zijn, maar sommige ouders van KID-kinderen durven hun kinderen niet te vertellen dat ze donorkind zijn. Donoren zijn terughoudend om zich bekend te maken aan hun donorkinderen. Er is angst voor openheid bij alle betrokken partijen als het om KID gaat, wellicht mede in stand gehouden doordat het onderwerp vaak op een negatieve manier belicht wordt. Zeker als het om een zaak gaat waarbij de arts zelf de donor blijkt te zijn. Met dit verhaal willen de wettige kinderen, de donorkinderen en Isala bijdragen aan meer openheid over het onderwerp 'donorconceptie'."
De kinderen vinden het belangrijk met het verhaal naar buiten te komen, zo stellen ze, vanwege "de kans op aangeboren afwijkingen bij kinderen uit relaties van halfbroers en -zussen die niet van elkaar weten dat zij dezelfde biologische vader hebben." Mogelijk zijn er meer kinderen, maar het ziekenhuis heeft in archieven daarover geen bruikbare informatie kunnen vinden.
Onacceptabel
Het ziekenhuis noemt het moreel onacceptabel dat een gynaecoloog-fertiliteitsarts, behandelaar en spermadonor is geweest in het eigen ziekenhuis. "Ten tijde van de inseminaties in de jaren 80 werd wensouders vaak geadviseerd om het gebruik van kunstmatige inseminatie met donorsperma geheim te houden", zo licht Isala nog toe. Isala heeft eind 2019 de Nederlandse Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) over de kwestie ingelicht. De IGJ zal geen onderzoek doen, "omdat deze casus zich afspeelde in een tijd waarin geen wet- en regelgeving voor fertiliteitsbehandelingen bestond", aldus Isala.
Jan Wildschut gold als een van de pioniers in kunstmatige inseminatie met donorsperma. Hij kreeg in 1969 een aanstelling bij wat nu het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) heet. Vanaf 1971 legde hij zich toe op kunstmatige inseminatie met vers donorzaad. Koppels die ongewenst kinderloos zijn, konden zich bij hem melden. Het liep meteen al storm, vertelde hij in een interview uit die tijd. Jaarlijks waren er honderd aanvragen. Hij kon maximaal dertig ouderparen behandelen wegens een tekort aan donorzaad.
Deze zaak doet denken aan die van de omstreden vruchtbaarheidsarts Jan Karbaat. Die verwekte met eigen sperma zeker 49 donorkinderen, en mogelijk meer.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
De vijf meest prangende vragen over 5G beantwoord
De eerste 5G-netwerken in ons land zijn operationeel, de eerste smartphones waarmee je op dat gigasnelle netwerk kan, liggen in de winkel. Is het al tijd om mee op de kar te springen? De vijf meest nijpende vragen over 5G op een rij. -
Salaris
Deze 3 sectoren betalen een hoog startersloon
Je eerste loon is iets om naar uit te kijken. Afhankelijk van de sector waarin je aan de slag gaat, kan dat nogal verschillen. Jobat.be belicht drie sectoren met een aardig bruto maandloon voor starters en legt uit welke soort jobs je er vindt. -
Kate Winslet in topvorm of een docu over walvissen van de maker van ‘Titanic’: dit is onze streaming top vijf
Wekelijks schuimt onze redactie de verschillende streamingplatformen af, op zoek naar de beste films, series en docu’s. Deze week op het menu: een nieuwe HBO-serie op Streamz met Kate Winslet in de hoofdrol, die niets dan lof en vijfsterrenrecensies kreeg in de internationale pers, een grimmige true crime-documentaire over een moeder die op zoek gaat naar de moordenaars van haar dochter en een Noorse krimi. -
-
4
Coronapandemie duwt Europese overheidsschuld naar recordhoogte
De coronapandemie heeft zwaar ingehakt op de staatsfinanciën in de Europese Unie. Zowel het begrotingstekort als de overheidsschuld nam fors toe door de maatregelen die de overheden namen om de pandemie in te dijken, zo bevestigen cijfers die het Europese statistiekbureau Eurostat vandaag bekendmaakte. -
Na sluiting fabriek in Baltimore: Johnson & Johnson garandeert levering coronavaccins aan EU
De Amerikaanse geneesmiddelenproducent Johnson & Johnson houdt vast aan de toezegging van 200 miljoen coronavaccins voor dit jaar aan de Europese Unie plus Noorwegen en IJsland. De vestiging in Leiden verwijst naar een verklaring die het moederbedrijf in de nacht van woensdag op donderdag uitstuurde. -
Ook Duitse Bondsraad keurt omstreden coronawet van Merkel goed
De Bondsraad in Duitsland heeft een omstreden wet goedgekeurd die de Duitse regering de bevoegdheid geeft om rechtstreeks coronamaatregelen op te leggen, zonder de goedkeuring van de deelstaten. De wet wordt van kracht zodra president Frank-Walter Steinmeier er zijn handtekening onder heeft gezet. -
LIVE. Van Gucht vraagt nog wat geduld - Ook Canada schort vluchten uit India op
Het zou een moedige beslissing zijn om te wachten met versoepelen tot wanneer de vooropgestelde drempelwaarde van 500 patiënten op intensieve zorg bereikt is. Dat zegt viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) in de aanloop naar het Overlegcomité vandaag. Ook viroloog Steven Van Gucht vraagt nog wat geduld. Intussen schorten alsmaar meer landen vluchten uit India op uit vrees voor de Indiase variant. Volg alle ontwikkelingen over het coronavirus in onze liveblog.
1 reactie
Piet Uytebroeck