Nederlandse boerenorganisaties reageren teleurgesteld op gesprek met regering: “Geschonden vertrouwen niet hersteld”
Bij de Nederlandse boerenorganisaties heerst grote teleurstelling na het gesprek met de regering onder leiding van stikstofbemiddelaar Johan Remkes. Dat zei Jeroen van Maanen namens de acht boerenorganisaties die in Wageningen deelnamen aan een nabespreking. Naar eigen zeggen vertegenwoordigen ze 95 procent van de Nederlandse landbouwsector.
Namens de boeren is volgens Van Maanen een hand uitgereikt naar de regering. “Die werd echter niet aangenomen, wat nochtans een voorwaarde was voor een vervolggesprek. Het geschonden vertrouwen is niet hersteld”, klinkt het.
Bij het gesprek in Utrecht was ook Mark Rutte aanwezig. Na afloop van het overleg bood de Nederlandse premier zijn excuses aan over het ‘stikstofkaartje’ van zijn kabinet. Hij erkent dat de kaart, waarop staat hoeveel minder stikstof per gebied mag neerslaan, geleid heeft tot “grote verwarring” en “misverstanden” onder boeren.
Veel boeren leidden uit het kaartje af hoeveel minder stikstof zij zelf straks mogen uitstoten. “Maar zo werkt het niet”, aldus de premier.
“Constructief gesprek”
Remkes zelf vond het een constructief gesprek, ondanks de vertrouwenscrisis die heerst tussen de regering en de agrarische sector. Volgens de bemiddelaar hebben boeren het gevoel dat er niet naar hen wordt geluisterd, dat hun vragen onbeantwoord blijven en dat miskend wordt hoeveel zij al gedaan hebben om de uitstoot van stikstof terug te dringen.
Nu is het afwachten wat het kabinet gaat bieden, zegt Van Maanen. “Ik denk dat we op onze klompen kunnen aanvoelen dat als boeren nog verder teleurgesteld raken acties niet uit te sluiten zijn.”
“Boeren zijn het zat”
Volgens Van Maanen hebben boerenorganisaties 2,5 jaar constructief meegepraat. “Boeren zijn het gewoon zat. Er is geen perspectief, geen duidelijkheid.” Om ervoor te zorgen dat de partijen weer aan tafel komen, zal er beweging moeten komen op de punten en eisen die in het verleden al gedaan zijn. “De bal ligt in Den Haag.”
Agractie noemt de bemiddeling van Remkes mislukt. “Remkes heeft de partijen niet met het kabinet in gesprek kunnen brengen”, klinkt het. Voorman Bart Kemp verwacht nu dat het kabinet met iets gaat komen. Volgens hem hebben Rutte en Remkes gezien dat de kloof groot is en dat ze de boeren niet kunnen laten barsten. “Boeren zullen dat ook niet pikken, die zullen blijven vechten voor hun toekomst.”
Of dit betekent dat er vanavond al acties gaan plaatsvinden, konden Kemp en Van Maanen niet zeggen. Volgens Kemp komt er zaterdag een “mooie, positieve actie” in Utrecht en in Amsterdam. In de hoofdstad vindt dan de Canal Parade plaats. “Daar zullen ook weer trekkers bij zijn en boeren die producten uitdelen”, aldus Kemp. “En ik verwacht dat er ook stevigere acties zullen komen.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Belangrijke snelweg van en naar Spanje dicht wegens bosbrand
Wegens een grote bosbrand in het zuidwesten van Frankrijk hebben de autoriteiten uit voorzorg een stuk van een belangrijke autosnelweg in de buurt afgesloten. Het gaat om de A63 die van Bordeaux naar de Spaanse grens bij Hendaye loopt. Het is een van de twee autosnelwegen die Frankrijk en Spanje verbinden. De andere is aan de oostelijke kant van de Pyreneeën. -
“Bijna alle bosbranden in Frankrijk gevolg van menselijke fouten”
De Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin denkt dat zeker negen op de tien bosbranden worden veroorzaakt door pyromanen of per ongeluk ontstaan als gevolg van menselijk handelen. -
Bosbrand bedreigt twee Franse gemeentes in de Ardèche: camping ontruimd
In het Zuid-Franse departement Ardèche bedreigt een bosbrand de gemeentes Crestet en Empurany, ten noordoosten van de stad Orange. Dat meldt BFM TV vandaag op autoriteit van de prefectuur van het departement. -
-
Spaargids.be
Gemiddelde hypotheekrente bedraagt al 2,48%: kan je je tarief nu vastleggen om verdere stijging te slim af te zijn?
De rentevoeten voor woonleningen zitten de laatste maanden stevig in de lift. En nu de Europese Centrale Bank beslist heeft om voor het eerst in 11 jaar tijd de rente te verhogen, lijkt er ook geen beterschap op komst. Is het dan een goed idee om nu nog snel een lening vast te leggen en nadien pas een woning te kopen? Spaargids.be onderzoekt de mogelijkheden. -
Spaargids.be
15 procent minder hypotheekaanvragen dan vorig jaar: koop je nu een woning of wacht je beter af?
Een woning kopen: wanneer doe je dat het best? Nu, in volle inflatiehausse en met een stijgende rente? Of later als de situatie weer is genormaliseerd? Een dilemma, want wanneer zullen de tijden weer ‘normaal’ zijn? Spaargids.be vroeg het aan John Romain, oprichter van financieel adviesbureau Immotheker finotheker. -
Russische politie doet inval in huis van protesterende tv-journaliste
De Russische politie heeft een inval gedaan in de woning van de televisiejournaliste die wereldberoemd werd door een nieuwsuitzending op de Russische televisie te verstoren met een protest tegen de oorlog in Oekraïne. Ondertussen is ook bekend dat Marina Ovsjannikova, die al herhaaldelijk werd beboet voor haar kritiek op het Russische leger en de Russische invasie, is gearresteerd wegens het “in diskrediet brengen” van het leger. Dat heeft haar advocaat gemeld. -
PREMIUMTV42
Dochter van Julie stierf na cosmetische ingreep: “Sharida ging naar Turkije voor rondere billen, en keerde terug in een kist”