thinkstock
Volledig scherm
© thinkstock

Nederlands Openbaar Ministerie beschuldigt arts van moord in euthanasiezaak rond zwaar dementerende vrouw

Pleegt een arts moord als hij/zij euthanasie toepast op een patiënt die niet langer wilsbekwaam is, maar in het verleden wel een euthanasieverklaring heeft getekend? Die vraag staat centraal in een rechtszaak in het Nederlandse Den Haag tegen de 68-jarige verpleeghuisarts Catharina A. Zij beëindigde in april 2016 het leven van een 74-jarige alzheimerpatiënte, die een wilsverklaring had opgesteld toen ze nog helder was.

5 reacties

 • Maria Wijnants

  2 jaar geleden
  "Het recht om aan deze martelende ziekte te ontkomen" wat een wijze woorden van de dochter. Zij die deze dokter veroordelen zijn voor mij de criminelen. Zwaar dementerende hebben een ergere weg af te leggen dan kankerpatiënten.
 • marie-claire de bosscher

  2 jaar geleden
  waarom moeten we het nog op papier zetten als we helder zijn als ze er toch geen rekening mogen mee houden ?
 • Ka Ka

  2 jaar geleden
  In Nederland? Moest een zwaar dement persoon dan een document ondertekenen die ze een minuut later zou vergeten?
 • Gino Van driessche

  2 jaar geleden
  Welke arts zal op de duur, WEL nog, een patiënt , durven helpen???? Als de vraag van de patiënt komt, de wilsverklaring getekend is, de vraag de avond voordien duidelijk weer gesteld werd. De familie er vrede mee heeft, wat is dan het probleem???
 • Anoniem

  2 jaar geleden
  Wat houdt een wilsverklaring dan nog in als een arts deze dan toch niet meer na mag leven? En deze is 5 jaar geldig en was vastgelegd. Dus eigenlijk valt het respect voor het naleven van de wilsverklaring weg en bepalen familieleden en justitie tegen de wil van de patiënt in.
 1. Passie, liefde en (v)echtscheidingen: deze series over het huwelijk zijn het streamen waard
  Streamz

  Passie, liefde en (v)echtscheidingen: deze series over het huwelijk zijn het streamen waard

  Sinds maandag 13 september kan je op Streamz terecht voor een stevige portie huwelijksdrama met wekelijks een nieuwe aflevering van ‘Scenes from a Marriage’, een moderne remake van Ingmar Bergmans tijdloze ‘Scener ur ett äktenskap’. Liefde, passie, seks, (v)echtscheidingen en verzoeningen laten niemand onberoerd, en dus vullen wij deze week onze Kijkgids aan met onze favoriete series en films over het huwelijk. Van hartzeer in ‘Marriage Story’ (Netflix) en wraaklustige vrouwen in ‘Why Women Kill’ (Streamz) tot een uitgeblust seksleven in ‘Wanderlust’ (Netflix) en een polyamoreus experiment in ‘You Me Her’ (Netflix).
 2. Verlamde Fransman heeft nu toch recht om te sterven volgens hoogste rechtbank: ouders dreigen met proces voor moord
  Buitenland

  Verlamde Fransman heeft nu toch recht om te sterven volgens hoogste rechtbank: ouders dreigen met proces voor moord

  Het Franse Hof van Cassatie - het hoogste rechtsorgaan in het land - heeft in een spoedprocedure bepaald dat de 42-jarige Vincent Lambert toch het recht heeft om te sterven. Zijn behandeling mag “onmiddellijk” stopgezet worden. De man liep door een motorongeluk een ernstig hersenletsel op en verkeert sinds 2008 in een vegetatieve toestand. Een besluit over zijn toekomst veroorzaakte bittere verdeeldheid in zijn familie.