Vluchtelingen komen aan op het Griekse eiland Lesbos.
Volledig scherm
Vluchtelingen komen aan op het Griekse eiland Lesbos. © Kos

Nederlands gezin blijft na vakantie op Lesbos om vluchtelingen te helpen

BOOTVLUCHTELINGENEen Nederlands koppel en hun vier kinderen die hun vakantie doorbrachten op het Griekse eiland Lesbos hebben de avond voor hun geplande terugkeer naar huis een drastische beslissing genomen. Ze annuleerden hun vlucht naar Nederland en besloten te blijven om hulp te bieden aan de duizenden vluchtelingen die op het eiland toestromen. "Dit is de beste vakantie ooit. We helpen nu al twaalf dagen, en we blijven nog vijf dagen. Dan moeten we echt terug naar huis", vertelt de 47-jarige Angelique Bos.

  1. Waarom het niet gek is dat er (opnieuw) ‘zorgwekkende’ variant opduikt in Zuid-Afrika. Van Ranst: “Viroloog is oud-collega en goed in wat hij doet”

    Waarom het niet gek is dat er (opnieuw) ‘zorgwek­ken­de’ variant opduikt in Zuid-Afri­ka. Van Ranst: “Viroloog is oud-collega en goed in wat hij doet”

    Het was de Zuid-Afrikaanse viroloog Tulio de Oliveira die de nieuwe omikronvariant eind november identificeerde en omschreef. Dat was geen primeur. In mei 2020 ontdekte hij immers al eens een ‘variant of concern’ (VOC). Waarom deze man al twee keer op zo’n opvallende variant is gestuit? “Oliveira is een oud-collega en erg goed in wat hij doet”, verklaart viroloog Marc Van Ranst (Rega Institute KU Leuven).