Nederland ziet aantal coronabesmettingen fors toenemen
Het aantal coronabesmettingen in Nederland neemt niet alleen toe, de uitbreiding van het virus gaat ook sneller en sneller. Elke week is de toename groter dan de week ervoor. Dat blijkt uit officiële cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Ook het percentage positieve testen is aanzienlijk gestegen.
Delen per e-mail
Nederland ziet het wekelijkse aantal besmettingen met meer dan de helft toenemen van 8.265 vorige week tot 13.471 deze week (stijging met 63 procent). Als het aantal meldingen in dit tempo blijft groeien, komt de teller volgende week dinsdag uit op ongeveer 22.000 besmette personen.
Meer ziekenhuisopnames, meer sterfgevallen
Sinds het begin van de uitbraak zijn in Nederland in totaal 98.240 besmettingen vastgesteld. Dat is een toename van 2.245 ten opzichte van maandag, de grootste stijging in 24 uur tijd. Vooral in Amsterdam lijken de besmettingen hoog op te lopen. De hoofdstad heeft als eerste gemeente in Nederland de kaap van 10.000 besmettingen overschreden. Rotterdam staat in Nederland op de tweede plaats.
Ook het aantal ziekenhuisopnames is tegenover vorige week toegenomen, van 144 naar 350. In de afgelopen week zijn er daarnaast ook 33 sterfgevallen in Nederland gemeld, meer dan het dubbele van het aantal (14) een week eerder.
Percentage positieve tests flink toegenomen
Bovendien brachten zes op de honderd coronatesten in de afgelopen week een coronabesmetting aan het licht. Dat is aanzienlijk meer dan in de weken ervoor, toen het percentage tussen 2 en 4 schommelde. Vorige week ging het nog om 3,9 procent. In de weken daarvoor hadden minder dan 3 op de 100 geteste mensen het coronavirus onder de leden. In juni en juli was hooguit 1 procent van de tests positief.
Het aantal uitgevoerde coronatests in Nederland is redelijk stabiel. Elke week worden iets minder dan 200.000 tests afgenomen. Gezondheidsdiensten kunnen nog niet meer testen, omdat de laboratoria die de diagnose stellen, niet genoeg capaciteit hebben.
Contactonderzoek kan toename niet bijhouden
Het bron- en contactonderzoek kan ondertussen niet snel genoeg uitbreiden om de exponentiële groei van het coronavirus bij te houden, zegt GGD-directeur Sjaak de Gouw (Gemeentelijke Gezondheidsdienst, red.) dinsdag tegen de Tweede Kamer. Het virus verspreidt zich sneller dan het snelste opschalingsplan.
Het contactonderzoek wordt net zoals bij ons gezien als een belangrijk onderdeel van de Nederlandse strijd tegen corona, maar de nieuwe opmars van het virus gaat dus te snel. Eind september kunnen de GGD’en 1.500 bron- en contactonderzoeken per dag uitvoeren. Maar zowel maandag als dinsdag meldde het RIVM meer dan 2.200 nieuwe coronagevallen.
De GGD’en kunnen niet in dit tempo opschalen, klinkt het. Het kost wat tijd voordat de mensen die hiervoor verantwoordelijk zijn goed zijn opgeleid. Het bijhouden van de verspreiding is dan ook “ondoenlijk”, zegt De Gouw in een briefing. Daarom zet de GGD in sommige gevallen ‘zelfonderzoek’ in. Besmette personen moeten hun huisgenoten en andere nauwe contacten dan zelf inlichten over de besmetting. Als het aantal besmettingen blijft groeien, is het “dweilen met de kraan open”, waarschuwt De Gouw.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
UPDATE Nederland verscherpt coronamaatregelen in zwaarst getroffen regio’s
In zes regio’s van Nederland waar het aantal coronabesmettingen het hardst oploopt, worden de maatregelen tegen de verspreiding van het virus aangescherpt. Dat deelde de Nederlandse premier Mark Rutte vrijdag samen met zorgminister Hugo de Jonge mee tijdens een persconferentie. Bij onze noorderburen werden de voorbije 24 uur immers 1.977 nieuwe besmettingen vastgesteld, het hoogste aantal tot dusver. Bijna de helft van de Nederlanders vindt dat de regering zelfs hardere maatregelen moet nemen in de strijd tegen corona, aldus een peiling van nieuwsprogramma Hart Van Nederland. -
Ontslag Dit moet je weten als je werkgever failliet gaat
Door de coronacrisis zitten veel Belgische bedrijven en organisaties in moeilijke papieren. Economen voorspellen dan ook dat ons nog veel herstructureringen te wachten staan in 2021 en 2022. Maar wat als het jou overkomt en je werkgever effectief failliet gaat? Jobat.be bekijkt de regels en jouw rechten. -
PREMIUM
Van Nederland tot Spanje: dit is de "alarmerende" situatie in de andere Europese landen
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) noemt de nieuwe corona-opmars in Europa "alarmerend". In verscheidene landen telt de tweede golf hogere besmettingscijfers dan de pieken van maart en april, en dat heeft slechts deels te maken met het veelvuldige testen. Ze pleit ook voor een quarantaineperiode van twee weken - Frankrijk bracht die onlangs terug naar zeven dagen. "Hoe de pandemie zich verder ontwikkelt, hebben we zelf in de hand. We kúnnen opnieuw terugslaan.” -
-
Woningbrand voorkomen: hoe zit het met jouw kennis over brandveiligheid?
Het schrikbeeld van je huis dat in vlammen opgaat is hopelijk niet iets dat dagelijks door je hoofd spookt. Toch is het belangrijk af en toe wél stil te staan bij deze mogelijkheid. De brandweer dient immers niet enkel om katten uit bomen te redden, maar blust in ons land alleen al zo’n 10.000 branden per jaar. Met de juiste kennis en voorzorgen voorkom je dat ze moeten oprukken richting jouw adres. -
Livios Ga je je huis verbouwen? Dit zijn de premies voor 2021
Ook in 2021 kan je beroep doen op heel wat energie- en renovatiepremies van netbeheerder Fluvius. Naast nieuwe premies voor zonnepanelen en het verhogen van je energielabel zijn er ook heel wat blijvers en één uitvaller: de dakisolatiepremie voor doe-het-zelvers. Bouwsite Livios zet alles voor jou op een rijtje. -
Rutte tegen juichende voetbalsupporters: “Gewoon je bek houden”
Minister-president Mark Rutte ziet niet in waarom voetbalsupporters zich niet zouden kunnen houden aan de coronaregels, die onder meer voorschrijven dat zij hun stem niet mogen verheffen in het stadion. “Gewoon je bek houden als je daar zit, naar de wedstrijd kijken en niet schreeuwen’’, aldus de premier. “Dat is te doen.’’ -
Trump niet aanwezig op eedaflegging Biden: hoe verloopt overdracht van ‘nucleaire voetbal’?
President Donald Trump geeft morgen verstek voor de eedaflegging van Joe Biden. Dat heeft ook consequenties voor de overdracht van de ‘nucleaire voetbal’, de tas die hem in staat stelt een kernaanval te starten. Die moet 24 uur op 24 in de buurt van de president zijn en wordt tijdens de inauguratie normaal gezien overgedragen aan zijn opvolger.
5 reacties
Kristine Delacourt
Camylle Verbruggen
matthias peur
Jan peeters
Maurice Verheyen