Nederland voert 2G-regel gedeeltelijk in: wat is de 2G-regel? En waar wordt die nog toegepast?
De Nederlandse overheid wil ondernemers de keuze geven of zij gebruik maken van de 2G-regel. Die keuzevrijheid is met name bedoeld voor de horeca, en heeft wel gevolgen voor de overige spelregels. Ook in Duitsland en Oostenrijk werd de regel reeds geïntroduceerd: negatieve coronatesten zijn er niet langer voldoende om bijvoorbeeld op restaurant te gaan.
Op de meeste plaatsen geldt de zogenaamde 3G-regel: ofwel moet men gevaccineerd, genezen of getest zijn. Het ene land is wat strenger dan het andere en aanvaardt bijvoorbeeld enkel negatieve PCR-testen (geen antigeentesten). Sommige gaan echter nog een stapje verder nu de cijfers stijgen en aanvaarden enkel een vaccinatiebewijs of herstelcertificaat (2G). Wie enkel getest is, wordt de toegang geweigerd.
Nederland
In Nederland mogen ondernemers zelf kiezen of ze de 3G-regel vervangen door de 2G-regel. Als een café of restaurant ervoor kiest om enkel gevaccineerde of herstelde mensen toe te laten, gelden verder geen beperkingen.
Wanneer daarentegen ook mensen met een negatieve testuitslag (3G) welkom zijn, moet iedereen in de zaak op een vaste plek zitten. De wetgeving op dit vlak is nog in voorbereiding, zei premier Mark Rutte tijdens een persconferentie.
Duitsland
De Duitsers debuteerden met de 2G-regel. Dat gebeurde reeds in september. De deelstaten mogen er zelf beslissen of ze de 2G- of de 3G-maatregel toepassen. In onder meer Berlijn, Brandenburg, Saksen en Hamburg opteert het lokale bestuur voor de 2G-regel. Dat betekent dat inwoners, alsook toeristen, enkel welkom zijn in restaurants, sportfaciliteiten, pret- en dierenparken als ze gevaccineerd of hersteld zijn van Covid-19.
Op sommige plaatsen (in onder meer Mecklenburg-Voor-Pommeren en Noordrijn-Westfalen) mogen horeca-uitbaters en discotheken dan weer zelf beslissen of ze enkel het vaccinatiebewijs of herstelcertificaat accepteren als toegangsbewijs.
In de overige deelstaten geldt de 3G-regel: gevaccineerd, hersteld of negatief getest (met een PCR-test die maximaal 72 uur oud is of met een antigeentest die maximaal 48 uur oud is).
Oostenrijk
Ook Oostenrijk wijzigde maandag (8 november) de regels naar aanleiding van de stijgende cijfers. De strengere 2G-regels gelden sowieso al in het hele land: in skigebieden, restaurants, hotels en cafés heb je nu een vaccinatiebewijs of herstelcertificaat nodig. Hetzelfde geldt voor de après-ski en de skiliften.
Verder nog kondigde de overheid vandaag een lockdown aan voor personen die niet gevaccineerd zijn. Een precieze timing voor de invoering van de lockdown noemde kanselier Alexander Schallenberg nog niet. Daarnaast zijn FFP2-mondmaskers verplicht in de skigebieden.
Het land, dat deze winter weer heel wat toeristen verwacht, gaat trouwens nog een stapje verder. Een vaccinatie met Johnson & Johnson is maar geldig tot 3 januari. Wie twee inentingen kreeg, kan tot maximaal negen maanden na de tweede prik op skivakantie in Oostenrijk.
Nog tot 6 december geldt een overgangsperiode. Tot dan zijn een PCR-test samen met het bewijs van een eerste dosis van het coronavaccin voldoende. Daarna kan de negatieve PCR-test niet meer gebruikt worden door toeristen.
Met behulp van de Schnitzelpanik — de angst om niet meer op restaurant te kunnen gaan — die veroorzaakt wordt door de 2G-regel, hoopt de Oostenrijkse overheid de vaccinatiecijfers op te schroeven. Meer dan een kwart van de Oostenrijkers van 12 jaar en ouder beschikt nog niet over een coronacertificaat. Dat wordt beschouwd als één van de voornaamste redenen voor het stijgende aantal besmettingen en ziekenhuisopnames in Oostenrijk.
Lees ook: Dit zijn de regels voor de skigebieden in Oostenrijk, Frankrijk, Italië en Zwitserland (+)
Wat met de 2G-regel in België?
Viroloog Steven Van Gucht is geen voorstander van een invoering van een 2G-beleid, waarbij enkel gevaccineerde of genezen mensen (de twee G’s) nog toegang krijgen tot bepaalde plaatsen. “Ik vind het een beetje vreemd om die test te laten vallen”, zei hij vrijdag nog op de wekelijkse persconferentie van het gezondheidsinstituut Sciensano en het Crisiscentrum. Ook minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) toonde zich voorlopig geen voorstander.
Lees ook:
Herbekijk ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Vtwonen
Ongestoord zonnen op je balkon: met deze tips krijgen gluurders geen kans
Woon je in een appartement of woning zonder tuin, maar mét balkon? Dan ben je daar de komende periode vast veel te vinden. Het enige nadeel zijn de mogelijke buren die het zonnen er net wat minder comfortabel kunnen maken. Vtwonen.be geeft enkele handige tips om mét stijl meer privacy op je (dak)terras te creëren. -
PREMIUMGent
Zoë (29) en Olivier (33) reisden vier jaar de wereld rond met fiets, zeilboot, skates, kano, ski’s en te voet: “We hadden geen plan. In Spanje beslisten we plots om de oceaan over te steken”
Een sabbatjaar was niet genoeg voor Zoë Agasi (29) en Olivier Van Herck (33). Niet minder dan vier jaar aan een stuk hebben ze de wereld rondgereisd. In totaal hebben ze meer dan 40.000 kilometer afgelegd op zes verschillende manieren: met de fiets, met een zeilboot, op skates, met een kano, op ski’s en te voet. Donderdagavond was het koppel in Gent om hun boek voor te stellen. Hun verhaal leest als een trein en vooral de beelden van hun trip zij knap. -
Biden roept oorlogswet uit 1950 in om tekort aan babymelkpoeder aan te pakken
De Amerikaanse president Joe Biden gaat de ‘Defense Production Act’ aanwenden om het tekort aan babymelkpoeder in de VS aan te pakken. Dat heeft hij woensdag bekendgemaakt. Het gaat om een erg ongebruikelijke maatregel, want die wet was eigenlijk bedoeld om te worden gebruikt in oorlogstijden. De wet dateert al van 1950. -
-
Ninashop.be
De eeuwige topper: met deze cognac handtassen ben je altijd stijlvol
Op zoek naar een nieuwe lievelingstas? Een cognackleurig exemplaar weet ieder fashionistahart te bekoren. Met deze 3 tips van Ninashop.be maak je gegarandeerd de juiste keuze. -
PREMIUM
Vijf langetermijnscenario’s voor het verdere verloop van de coronapandemie: van ‘griep+’ tot ‘het ergste staat ons nog te wachten’
De coronapandemie zal ons nog vele jaren in meer of mindere mate tot maatregelen dwingen. Die boodschap gaf coronacommissaris Pedro Facon vorige week toen hij stelde dat “de pandemie blijft golven tot 2023". In Nederland ontwikkelden twee wetenschappelijke organen recent vijf mogelijke toekomstscenario’s. Wij analyseren ze en legden ze voor aan onze experts. Van een onwaarschijnlijke terugkeer naar het oude normaal, tot een worstcasescenario waarin het ergste ons nog te wachten staat. -
PREMIUM
Hoe rijm je duurzaam leven met vlees eten en vliegtuigreizen? ‘Voetprintariërs’ kennen de oplossing. “Niks is verboden”
Een vegetariër die het vliegtuig neemt, wordt met de vinger gewezen. Wie elektrisch rijdt, maar avocado’s eet, heeft het niet begrepen. Als het over duurzaam leven gaat, schuift de lat alsmaar op. Is het dan nooit goed genoeg? Toch wel: auteur Kees Aarts pleit als ‘voetprintariër’ dat de milde middenweg even doeltreffend is. Je hoeft jezelf niks te verbieden, zegt hij, zelfs vlees niet, zolang je maar rekening houdt met één getalletje: je CO2-voetprint. “Een frikandel is misschien wel de meest duurzame snack die er is.” -
6
Russen executeren drie broers en gooien lichamen in kuil. Mykola overleeft en graaft zich weg naar vrijheid
De eerste kogel doodde de jongste broer, Yevgen. De tweede raakte Dymytro, de oudste. De derde kogel trof Mykola (33) in het aangezicht. De geëxecuteerde mannen werden begraven, maar Mykola leefde nog. Hij groef zich een weg naar de vrijheid, maar had nog een angstaanjagende tocht naar huis voor de boeg, waarbij hij Russische soldaten moest ontwijken.