Onder meer in Berlijn geldt de 2G-regel voor de horeca.
Volledig scherm
Onder meer in Berlijn geldt de 2G-regel voor de horeca. © a

Nederland voert 2G-regel gedeeltelijk in: wat is de 2G-regel? En waar wordt die nog toegepast?

De Nederlandse overheid wil ondernemers de keuze geven of zij gebruik maken van de 2G-regel. Die keuzevrijheid is met name bedoeld voor de horeca, en heeft wel gevolgen voor de overige spelregels. Ook in Duitsland en Oostenrijk werd de regel reeds geïntroduceerd: negatieve coronatesten zijn er niet langer voldoende om bijvoorbeeld op restaurant te gaan. 

 1. Zoë (29) en Olivier (33) reisden vier jaar de wereld rond met fiets, zeilboot, skates, kano, ski’s en te voet: “We hadden geen plan. In Spanje beslisten we plots om de oceaan over te steken”
  PREMIUM
  Gent

  Zoë (29) en Olivier (33) reisden vier jaar de wereld rond met fiets, zeilboot, skates, kano, ski’s en te voet: “We hadden geen plan. In Spanje beslisten we plots om de oceaan over te steken”

  Een sabbatjaar was niet genoeg voor Zoë Agasi (29) en Olivier Van Herck (33). Niet minder dan vier jaar aan een stuk hebben ze de wereld rondgereisd. In totaal hebben ze meer dan 40.000 kilometer afgelegd op zes verschillende manieren: met de fiets, met een zeilboot, op skates, met een kano, op ski’s en te voet. Donderdagavond was het koppel in Gent om hun boek voor te stellen. Hun verhaal leest als een trein en vooral de beelden van hun trip zij knap.
 1. Vijf langetermijnscenario’s voor het verdere verloop van de coronapandemie: van ‘griep+’ tot ‘het ergste staat ons nog te wachten’
  PREMIUM

  Vijf langetermijnscenario’s voor het verdere verloop van de coronapan­de­mie: van ‘griep+’ tot ‘het ergste staat ons nog te wachten’

  De coronapandemie zal ons nog vele jaren in meer of mindere mate tot maatregelen dwingen. Die boodschap gaf coronacommissaris Pedro Facon vorige week toen hij stelde dat “de pandemie blijft golven tot 2023". In Nederland ontwikkelden twee wetenschappelijke organen recent vijf mogelijke toekomstscenario’s. Wij analyseren ze en legden ze voor aan onze experts. Van een onwaarschijnlijke terugkeer naar het oude normaal, tot een worstcasescenario waarin het ergste ons nog te wachten staat.
 2. Hoe rijm je duurzaam leven met vlees eten en vliegtuigreizen? ‘Voetprintariërs’ kennen de oplossing. “Niks is verboden”
  PREMIUM

  Hoe rijm je duurzaam leven met vlees eten en vliegtuig­rei­zen? ‘Voetprin­ta­riërs’ kennen de oplossing. “Niks is verboden”

  Een vegetariër die het vliegtuig neemt, wordt met de vinger gewezen. Wie elektrisch rijdt, maar avocado’s eet, heeft het niet begrepen. Als het over duurzaam leven gaat, schuift de lat alsmaar op. Is het dan nooit goed genoeg? Toch wel: auteur Kees Aarts pleit als ‘voetprintariër’ dat de milde middenweg even doeltreffend is. Je hoeft jezelf niks te verbieden, zegt hij, zelfs vlees niet, zolang je maar rekening houdt met één getalletje: je CO2-voetprint. “Een frikandel is misschien wel de meest duurzame snack die er is.”