Nederland moet op slot tot half januari: dit zijn de strenge maatregelen

Onder dreiging van de omikronvariant gooit de regering van Mark Rutte Nederland weer op slot. Vrijwel alles moet dicht tot 14 januari, blijf thuis is opnieuw de dringende oproep. Mensen mogen nog slechts twee gasten ontvangen. Voor kerstavond, eerste en tweede kerstdag en oudejaarsavond geldt een maximum van vier. De lockdown gaat vannacht in. 

 1. Marc Van Ranst: "Er is geen enkele reden waarom ons land uitzondering zou zijn”
  Play

  Marc Van Ranst: "Er is geen enkele reden waarom ons land uitzonde­ring zou zijn”

  Nederland voert vanaf zondag opnieuw een harde lockdown in om het coronavirus en vooral de omikronvariant in te dijken. Is zo'n lockdown ook een mogelijkheid in ons land? “Dat is een politieke beslissing,” zegt viroloog Marc Van Ranst in VTM NIEUWS. “Het komt neer op de vraag of we een risico gaan nemen, of geen risico nemen en toch een lockdown gaan invoeren. Er bestaat in ieder geval geen aangename oplossing.”
 2. Dreigende lockdown zorgt voor extra drukte in Nederlandse winkelstraten: Rotterdam roept op om weg te blijven

  Dreigende lockdown zorgt voor extra drukte in Nederland­se winkelstra­ten: Rotterdam roept op om weg te blijven

  In verschillende Nederlandse binnensteden is het momenteel drukker dan op een normale zaterdag. Uiteraard speelt mee dat mensen het laatste weekend voor kerst vaker gaan winkelen, maar de dreigende lockdown maakt dat er nog meer mensen op de been zijn. Rotterdam roept mensen op om niet meer naar de stad te komen. Ook in Breda merkt VTM NIEUWS-journaliste Carolien Van Nunen op dat er veel mensen nog snel kerstinkopen lijken te doen.
 1. Harde lockdown in Nederland: hoe kwam het zover? En vinden onze experts dat we daar een voorbeeld aan moeten nemen?
  PREMIUM

  Harde lockdown in Nederland: hoe kwam het zover? En vinden onze experts dat we daar een voorbeeld aan moeten nemen?

  Nederland voert opnieuw een harde lockdown in. De grote boosdoener? De omikronvariant. Het Outbreak Management Team (OMT), te vergelijken met onze expertengroep GEMS, vroeg om vrijwel alles op slot te doen. Enkel de essentiële winkels zoals apotheken en supermarkten mogen open blijven. “Je kan toch moeilijk bij elke nieuwe variant een lockdown in het leven roepen”, reageert viroloog Steven Van Gucht.