Geert Molenberghs.
Volledig scherm
Geert Molenberghs. © Photo News

Nederland koerst af op korte, milde lockdown. Ook een idee voor hier? Geert Molenberghs pleit vooral voor schrappen van grote events (zoals kerstmarkten)

UPDATEDe (ontslagnemende) Nederlandse regering komt vandaag/vrijdag vermoedelijk met de aankondiging van een korte, milde lockdown van drie weken. Is dat een ingreep die we ook in België moeten overwegen? Biostatisticus Geert Molenberghs (UHasselt, KU Leuven) lijkt alvast geen fan, zo geeft hij aan in een reactie bij HLN LIVE. Volgens hem moet er wel ingegrepen worden. Hij pleit voor een stop op grotere evenementen om de vierde golf van de coronavirusepidemie in te dijken. Zo is hij er ook voorstander van om de kerstmarkten niet te laten doorgaan.

135 reacties

 • Pieter martens

  2 maanden geleden
  Wat we zeker weten is dat het virus een avond en nachtvirus is en dat de kerstmarkten de grote boosdoeners zijn die trouwens nog niet begonnen zijn maar wat wil je als de linkse rakkers niet weten wanneer het Kerstmis is ,echt niet in de herfst hoor.
 • sirk dabbe

  2 maanden geleden
  Neem teminste een voorbeeld aan Oostenrijk
 • chris Van den Eede

  2 maanden geleden
  Komt er nu een booster of niet? Verplicht telewerken? Wat met dancings en grote concerten, bioscoop waar je toch een paar uren zit, enz? Als het virus houdt van samenscholingen dan zijn die toch te vermijden?
 • peter destoop

  2 maanden geleden
  iedereen kon zien dat de lichtjesshow in Gent er al teveel aan was. Weer een gemiste kans.
 • Hugo Peeters

  2 maanden geleden
  Nederland zit overduidelijk met een jojo-effect.
 1. Je (klein-)kind financieel ondersteunen bij de aankoop van een woning? Zo vermijd je dat je te veel belastingen betaalt
  Spaargids.be

  Je (klein-)kind financieel ondersteu­nen bij de aankoop van een woning? Zo vermijd je dat je te veel belastin­gen betaalt

  De aankoop van een woonst is vaak een harde noot om te kraken. De huizenprijzen zijn hoog en de banken stellen zich minder soepel op bij een lage eigen inbreng. Hulp van de ouders blijkt dikwijls noodzakelijk om de droom van een eigen stekje waar te maken. Maar hoe kan je als (groot-)ouder je (klein-)kind daarbij ondersteunen? En wat zijn de aandachtspunten? Spaargids.be maakt een overzicht.
 2. Vandenbroucke hoopt kinderen van zes tot elf jaar te kunnen vaccineren vanaf januari: “Als het mag van Europa”

  Vandenbrou­c­ke hoopt kinderen van zes tot elf jaar te kunnen vaccineren vanaf januari: “Als het mag van Europa”

  Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) is uitgesproken voorstander van de vaccinatie van kinderen, van zodra het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) daarvoor toestemming geeft. "Ik hoop dat we kinderen van zes tot elf jaar kunnen vaccineren vanaf januari. We wachten op groen licht van Europa. Als het mogelijk is, vind ik dat we het moeten doen", zei Vandenbroucke in het actualiteitenprogramma 'Jeudi en prime' op de Franstalige omroep RTBF.
 1. RECENSIE. ‘Station Eleven’: “In deze pandemie redt de cultuursector de mensheid. En nee, het werd niet geregisseerd door Stany Crets”
  TV

  RECENSIE. ‘Station Eleven’: “In deze pandemie redt de cultuursec­tor de mensheid. En nee, het werd niet geregis­seerd door Stany Crets”

  Een gemuteerde griep die 99% van de bevolking uitroeit. We gokken dat u nog liever uw gebruikt mondmasker opeet, dan dat u zo een reeks moet uitzitten. Toch is ‘Station Eleven’ geen doorsnee apocalyptische nachtmerrie, waar budget noch doembeelden worden gespaard om u van uw laatste restje hoop te stropen. Of dat ook genoeg is om uw negatieve ervaringen aan de kant te schuiven en u aan deze HBO Max-reeks op Streamz over te geven? Evelien Delgouffe zoekt het in onze Kijkgids voor u uit.
 2. Belgische ziekenhuizen “sluiten” bedden door tekort aan personeel

  Belgische ziekenhui­zen “sluiten” bedden door tekort aan personeel

  In theorie beschikt België over 2.000 bedden op intensieve zorg, maar anders dan tijdens de vorige golven is dat niet zo in de praktijk. Er is te weinig zorgpersoneel om ze te bemannen. Op intensieve zorg is vandaag 5 procent van de bedden “gesloten”, of: niet beschikbaar om een patiënt op te nemen. Dat schrijft De Standaard vrijdag. De tendens is ook op de gewone afdelingen zichtbaar, ook daar is almaar minder capaciteit.
 3. Topgangster Nordin Benallal krijgt wellicht lichte straf voor mislukte ontvoering in Spaans drugsmilieu
  5

  Topgang­ster Nordin Benallal krijgt wellicht lichte straf voor mislukte ontvoering in Spaans drugsmili­eu

  De Belgische topgangster en ontsnappingskoning Nordin Benallal is samen met drie andere ‘sicario’s’ of huurmoordenaars, waarvan nog twee uit ons land, voor de rechter verschenen voor een mislukte ontvoering in het Spaans drugsmilieu. Ze werden in augustus 2020 op heterdaad betrapt met een man in hun kofferbak. Mogelijk was het de bedoeling het slachtoffer uit de weg te ruimen. Benallal en zijn kompanen lijken weg te komen met lichte straffen.