Rusland zou volgens de NAVO "steeds meer strijdkrachten — artillerie, gevechtstroepen en tanks — in de buurt van de Oekraïense grens brengen".
Volledig scherm
Rusland zou volgens de NAVO "steeds meer strijdkrachten — artillerie, gevechtstroepen en tanks — in de buurt van de Oekraïense grens brengen". © AP

NAVO ziet steeds meer Russische troepen bij grens Oekraïne

Volgens de NAVO zet Rusland de troepenopbouw bij de grens met Oekraïne onverminderd voort. Secretaris-generaal Jens Stoltenberg zei na een ontmoeting met de Roemeense premier Nicolae Ciuca dat Rusland "steeds meer strijdkrachten — artillerie, gevechtstroepen en tanks — in de buurt van de Oekraïense grens brengt".

 1. ANALYSE. Nee, de Russen willen Oekraïne niet veroveren. Maar dat sluit oorlog nog niet uit
  PREMIUM

  ANALYSE. Nee, de Russen willen Oekraïne niet veroveren. Maar dat sluit oorlog nog niet uit

  Rusland troept een vijfde van z’n hele leger samen aan de Oekraïense grens. Manschappen en materieel genoeg om dat land in januari binnen te vallen. Wil Moskou dat nu helemaal veroveren — acht jaar na de annexatie van de Krim? Nee, zo zegt een absolute specialist. Maar het kan wel een bloedige oorlog ontketenen om komaf te maken met de westerse invloed in wat het nog altijd als z’n voortuin beschouwt.
 2. Biden waarschuwt Poetin tijdens overleg van twee uur dat er gevolgen zullen zijn bij escalatie van Oekraïne-crisis
  Play

  Biden waarschuwt Poetin tijdens overleg van twee uur dat er gevolgen zullen zijn bij escalatie van Oekraïne-cri­sis

  De Amerikaanse president Joe Biden heeft in een gesprek met zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin zijn zorgen uitgesproken over de Russische troepenopbouw aan de grens met Oekraïne. In een video-overleg van bijna twee uur waarschuwde hij Rusland voor “harde economische en andere maatregelen” als het tot gewelddadigheden komt, aldus het Witte Huis in een verklaring. De Verenigde Staten zullen ook wapens leveren aan Oekraïne als Rusland besluit het land binnen te vallen.