NAVO wil druk opvoeren en aantal troepen verdubbelen langs grenzen van Oekraïne
Tijdens de buitengewone NAVO-top van donderdag moeten de staatshoofden en regeringsleiders van de lidstaten beslissen om vier bijkomende battlegroups of bataljons te ontplooien langs de oostflank van de alliantie. Dat heeft Jens Stoltenberg, de secretaris-generaal van de NAVO, aangekondigd.
De vier nieuwe battlegroups moeten neerstrijken in Bulgarije, Hongarije, Roemenië en Slovakije, zei Stoltenberg. "Samen met onze bestaande troepen in de Baltische landen en Polen, betekent dit dat we acht multinationale NAVO-troepen zullen hebben langs de volledige oostelijke flank. Van de Baltische tot de Zwarte Zee", zei hij.
Stoltenberg verwacht ook dat de leiders de steun voor Oekraïne zullen opvoeren, met onder andere ook uitrusting tegen chemische, biologische, radiologische en nucleaire bedreigingen. De NAVO is immers bezorgd dat Rusland zulke wapens zou inzetten bij de Russische invasie in Oekraïne.
Stoltenberg noemde de invasie "brutaal". "Het menselijk leed is gruwelijk en pijnlijk om te zien", klonk het. De NAVO is volgens hem vastberaden om te doen wat mogelijk is om Oekraïne te steunen, maar hij zei tegelijkertijd ook dat de verdragsorganisatie de verantwoordelijkheid heeft om erover te waken dat de oorlog "niet buiten Oekraïne escaleert en een conflict wordt tussen de NAVO en Rusland". "Dit zou nog meer dood en nog meer vernieling veroorzaken", zei hij.
Geen no-flyzone
De NAVO-baas herhaalde nog eens dat de alliantie geen zogeheten no-flyzone boven Oekraïne zal installeren. De verdragsorganisatie vreest immers dat dit tot een grootschalig conflict zal leiden. "Daarvoor zouden we Russische luchtafweersystemen in Rusland, die het Oekraïense luchtruim dekken, moeten uitschakelen. Daarvoor zouden we Russische toestellen moeten neerschieten. Dat kan leiden tot een grootschalig conflict", legde hij nog uit.
"Het zal een belangrijke top worden, een buitengewone top in een buitengewone context, met de ernstigste veiligheidssituatie sinds de Tweede Wereldoorlog", zei hij nog. "Ik heb er vertrouwen in dat alle dertig bondgenoten het eens zullen worden over de belangrijke kwesties", aldus de Noor, na een vraag van een journalist of hij geen moeilijkheden verwacht bij de beslissing over zijn voorstellen op de top, door landen zoals Hongarije.
Steun voor partnerlanden
Stoltenberg zei verder nog te verwachten dat de lidstaten de steun voor andere partnerlanden zullen opvoeren, die het risico lopen door Rusland onder druk te worden gezet. Hij noemde expliciet Georgië, dat in 2008 ook te maken kreeg met een Russische invasie, en Bosnië en Herzegovina bij naam. "Door samen te werken met de Europese Unie, moeten we hen helpen hun soevereiniteit in stand te houden, en hun recht om onafhankelijke beslissingen te nemen."
De Noor wees ook nog op de nood aan investeringen. "De beslissingen die we morgen zullen nemen, zullen verreikende gevolgen hebben. Grote versterkingen voor onze veiligheid zullen grote investeringen in defensie vergen." Stoltenberg verwacht dat de bondgenoten dan ook hun inspanningen opdrijven om meer te investeren in defensie.
Aan de buitengewone NAVO-top zal ook de Oekraïense president Volodymyr Zelensky deelnemen via videoverbinding.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Taiwanese fitnessinfluencer liegt drie jaar lang over haar strijd tegen alvleesklierkanker: “Ik heb iedereen al die jaren bedrogen, het spijt me”
-
Jobat
Gedemotiveerd, veel verlof en altijd 9-to-5? Zes clichés over ambtenaren onder de loep genomen
Volgens de recentste cijfers van het Salariskompas van Jobat.be is werken voor de overheid geen slecht idee. Onze overheid staat immers op de vijfde plaats in de rankschikking van de best betalende sectoren én de sectoren waar de medewerkers het gelukkigst zijn in hun professionele leven. Ambtenaren kampen echter wel met heel wat hardnekkige vooroordelen. Kloppen die? Kara Roggeman van de FOD Beleid & Ondersteuning (BOSA) geeft haar mening over zes hardnekkige clichés die circuleren over werken bij de overheid. -
Wie luxe wilt uitstralen, kiest het best voor een onopvallende, simpele handtas
Gedaan met handtassen vol glitters, goud en tierlantijntjes. Cleane, gestroomlijnde tassen zijn deze zomer een echte hit. Want dat past perfect bij de nieuwste modetrend, quiet luxury, waarbij je kiest voor eenvoud. Simpel, maar niet minder luxueus! Wij selecteerden 15 minimalistische tassen die passen bij de hype én een levenlang meegaan. -
-
PREMIUM
Bidens blitzbezoek aan Brussel: van Melsbroek naar Evere en vervolgens naar het centrum
-
Mijnenergie
Hoeveel meer betaal je vandaag voor een vast tarief dan vóór de energiecrisis?
In 2022 bereikten de energieprijzen een recordniveau. De consument kon toen een tijdlang enkel nog voor een variabel tarief opteren. Ondertussen bieden vier energieleveranciers opnieuw een vast tarief aan. Maar waar bevinden de prijzen hiervan zich ten opzichte van de - stabiele - energiemarkt die we voor de crisis kenden? En zijn er grote verschillen van leverancier tot leverancier? Mijnenergie.be overloopt de cijfers. -
IN BEELD. In balzaal en zelfs in douche: hier bewaarde Trump dozen vol meegenomen documenten, waaronder top secret-nucleaire geheimen
De Amerikaanse oud-president Donald Trump wordt in de zaak rond geheime documenten die hij meenam uit het Witte Huis verdacht van 37 misdrijven. Dat blijkt uit de openbaar gemaakte akte van beschuldiging. In die akte staan heel wat opvallende details. Zo blijkt dat Trump nucleaire Amerikaanse geheimen meenam naar huis en dat documenten onder meer opgeslagen werden in een balzaal, zijn slaapkamer, en... een douche. -
PREMIUM
ONZE OPINIE. Europa, keep calm and carry on