NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg en de kerncentrale van Zaporizja.
Volledig scherm
NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg en de kerncentrale van Zaporizja. © AFP/REUTERS

NAVO eist dringende inspectie van kerncentrale Zaporizja door Atoomenergieagentschap: “Verhoogd risico op nucleair incident”

Secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg heeft gezegd dat het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) “dringend een inspectie” moet uitvoeren in de kerncentrale van Zaporizja, in het zuidoosten van Oekraïne. Rondom de kerncentrale, die onder Russische controle staat, komt het steeds vaker tot aanvallen en gevechten.

 1. Noord-Korea vuurt voor zesde keer in twaalf dagen raketten af

  Noord-Ko­rea vuurt voor zesde keer in twaalf dagen raketten af

  Noord-Korea heeft opnieuw twee ballistische raketten afgevuurd in de richting van de Japanse Zee. Het kabinet van de Japanse premier Fumio Kishida meldde aanvankelijk dat een van de twee korteafstandsraketten waarschijnlijk over Japan heeft gevlogen, maar corrigeerde dit later. Het is de zesde keer in minder dan twee weken tijd dat Noord-Korea een rakettest doet. Het regime van Kim Jong-un noemt de rakettest in een reactie “een vergeldingsmaatregel” vanwege de Zuid-Koreaanse en Amerikaanse militaire oefeningen in de regio.
 2. Britse netbeheerder waarschuwt voor stroomonderbrekingen in de winter
  1

  Britse netbeheer­der waarschuwt voor stroomon­der­bre­kin­gen in de winter

  De Britse netbeheerder National Grid Electricity System Operator (ESO) heeft donderdag gewaarschuwd voor stroomonderbrekingen in de winter. De Britten worden opgeroepen om energie te besparen. In een “onwaarschijnlijk scenario” zouden huishoudens en bedrijven te maken kunnen krijgen met geplande stroomonderbrekingen van drie uur om de stabiliteit van het netwerk te waarborgen. Belangrijke infrastructuur zoals ziekenhuizen zou zijn vrijgesteld.