Nationale munt in vrije val leidt tot schrijnende situatie in Turkije: bevolking kan amper nog brood kopen
Veel Turken kunnen zich geen brood veroorloven, en bakkers kunnen het zich niet langer veroorloven om het te maken. Dat is de beroerde situatie in Turkije momenteel met een nationale munt die in ijltempo in waarde daalt, en met een president die maatregelen neemt die tegen de economische consensus ingaan.
KVELaatste update:17-12-21, 17:04Bron:The New York Times, DPA
Turken worstelen met de stijgende inflatie en zien tot hun ontzetting de prijzen dagelijks oplopen, terwijl de waarde van de lira ten opzichte van de dollar blijft dalen en hun salarissen en pensioenen zelfs niet langer volstaan om in hun basisbehoeften te voorzien.
Mensen staan in lange rijen aan te schuiven voor goedkoop brood van de overheid om hun magen mee te vullen. Het gemopper over de gang van zaken in hun land klinkt steeds luider. Dat blijkt uit een reportage van ‘The New York Times’.
“Je hoeft niet te vragen hoe het gaat, je kunt de rij mensen zien”, verklaart een jonge vrouw. “We zien de prijzen dag en nacht stijgen”, zegt een oudere man.
De voedselprijzen zijn wereldwijd enorm gestegen tijdens de pandemie, maar de sterk dalende waarde van de Turkse munt - die sinds februari ongeveer met 50 procent in waarde is gedaald ten opzichte van de euro en de dollar - maakt dat het probleem in Turkije bijzonder schrijnend is.
Als het gaat om brood, een hoofdbestanddeel van een Turkse maaltijd, heeft de regering aanzienlijk ingegrepen door de bakkerijen onder druk te zetten om het traditionele witte brood te verkopen tegen een lagere prijs dan het kost om te maken. Hierdoor kijken veel bakkerijen in Turkije tegen een faillissement aan, want ook de verkoop draait in de soep omdat de klanten zich nog amper een brood van een traditionele bakker kunnen veroorloven.
De stad verkoopt goedkoop brood om stemmen te winnen, en de regering houdt de prijzen laag om stemmen te behouden.
bakker Ahmet Ucar
“De prijs van meel blijft stijgen”, vertelt de 39-jarige bakker Ahmet Ucar. Zijn kosten stijgen voortdurend, niet alleen de prijzen van meel, maar ook die van gist en sesamzaad, elektriciteit en gas. De verkoop is, zoals in de meeste bakkerijen, met ongeveer een derde gedaald. “De stad verkoopt goedkoop brood om stemmen te winnen, en de regering houdt de prijzen laag om stemmen te behouden”, besluit hij.
Nieuwe renteverlaging
De Turkse centrale bank heeft donderdag de rente in het land opnieuw verlaagd, al voor de vierde keer sinds september. De belangrijkste rentevoet gaat van 15 naar 14 procent. En dat ondanks de hoge inflatie, van meer dan 21 procent. De lira zakte vervolgens naar een nieuw laagterecord.
De renteverlagingen komen er onder druk van president Recep Tayyip Erdogan. Hij is een grote tegenstander van hoge rentetarieven, die hij ziet als de oorzaak van inflatie. Dat is in tegenspraak met de economische consensus, die renteverhogingen nét beschouwt als een middel om de hoge inflatie te bestrijden.
Een dag na de aankondiging was voor het eerst meer dan 16 lira nodig om een dollar te kopen. Daarna zette de daling stevig voort en benaderde de Turkse munt de grens van 17 stuks voor een dollar, waarmee de daling voor de dag al 7,5 procent bedraagt. Voor een euro moeten voor het eerst 19 lira worden betaald. Sinds begin dit jaar werd de munteenheid al meer dan 55 procent minder waard. Interventies van de centrale bank om de lira te stutten, haalden de afgelopen maand herhaaldelijk weinig uit.
De centrale bank gaf bij het laatste rentebesluit donderdag wel aan voorlopig geen ruimte te zien om de rente verder te verlagen. Een reactie daarop van Erdogan of de minister van Financiën is nog uitgebleven.
Wat corruptie al niet kan doen ,ze worden al jaren gesponsord met miljarden door Europa in de migrantenkwestie en toch een torenhoge inflatie het wordt tijd dat er een nieuwe wind blaast over de bosporus Erdogan heeft zijn tijd gehad en het volk heeft genoeg van zijn conservatieve dictatorische manier van werken
Jean West
1 jaar geleden
nilay cetinkaya Als het loon verdubbeld maar de waarde van uw geld neemt met 50% af en brood verdubbeld in prijs wat heb je dan meer van inkomen om te besteden? Niets.
Vital Verstraten
1 jaar geleden
En dan durven sommige economen zich nog afvragen waardoor inflatie ontstaat, wel het ontstaat door meer geld bijdrukken of nieuwe schulden of een inkrimping van het aanbod van goederen. Nu steek iedereen het op de gebroken supply chains, maar dat is maar een gedeelte van het verhaal. Het grote verhaal is de lage gemanipuleerde ! rente waardoor het goedkoop is geld te lenen en dus nieuwe geld door het fractioneel banksysteem. JA hoe onze leider een economie in de grond boren, steeds weer!
André Gijbels
1 jaar geleden
Als de Lira nog meer dieper zakt,ga ik er een pak van kopen,van dra deze terug omhoog gaat, terug verkopen, en dat met dank aan Erdogan ga ik bakken geld verdienen,massa=kassa
61 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerLeopold Vanhoof
Rudi De Schrijver
Jean West
Vital Verstraten
André Gijbels