Nadat hij Poetin “geniaal” noemde, veroordeelt Trump Russische aanval op Oekraïne: “Maar dit zou niet gebeurd zijn als ik president was”

De Amerikaanse oud-president Donald Trump heeft zondagnacht de Russische invasie van Oekraïne veroordeeld. In een toespraak op de ‘Conservative Political Action Conference’ (CPAC), een jaarlijkse bijeenkomst van vooraanstaande conservatieven, noemde de Republikein de aanval "verschrikkelijk".

 1. Hoe is het zo verkeerd kunnen lopen met Rusland? Herman Van Rompuy, Willy Claes en Karel De Gucht zoeken het antwoord: “Poetin heeft altijd van nieuw stalinistisch rijk gedroomd”
  PREMIUM

  Hoe is het zo verkeerd kunnen lopen met Rusland? Herman Van Rompuy, Willy Claes en Karel De Gucht zoeken het antwoord: “Poetin heeft altijd van nieuw stalinis­tisch rijk gedroomd”

  “Een kwade genius”, volgens Karel De Gucht. “Een stalinistische KGB-er”, stelt Willy Claes. “Volkomen onbetrouwbaar”, aldus Herman Van Rompuy. Nee, de drie Belgische tenoren van de buitenlandpolitiek gooien allesbehalve met bloemetjes naar Vladimir Poetin. “Hoe zwaarder zijn Rusland nu financieel gestraft wordt, hoe beter.” Al had het misschien nooit zo ver hoeven te komen: “Na de Krim-annexatie in 2014 hadden we strenger moeten zijn”, meent Claes.
 1. ANALYSE. Als de Russen in de aanval gingen, kwam het Westen daar tot hiertoe altijd sterker uit
  PREMIUM

  ANALYSE. Als de Russen in de aanval gingen, kwam het Westen daar tot hiertoe altijd sterker uit

  Vladimir Poetin houdt van geschiedenis. Toch als die past in zijn kraam. Maar hij vergeet dat het Westen altijd al sterker en eendrachtiger werd wanneer de Russen een slag probeerden te slaan. Zo ontstond de NAVO zelfs uit een overmoedige poging om Amerikanen en Britten te verjagen uit het naoorlogse Berlijn. En de les die Rusland uit Afghanistan had kunnen trekken, levert nu zelfs een recept om Oekraïne tot een nagel aan de doodskist van Poetin te maken.