Sergej Lavrov
Volledig scherm
Sergej Lavrov © AP

Na waarschuwing voor derde wereldoorlog is Lavrov milder: “Rusland is niet in oorlog met de NAVO”

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov is wat gematigder geworden in zijn taalgebruik. Terwijl hij enkele dagen geleden nog verkondigde dat “er een reëel gevaar is dat er een derde wereldoorlog komt”, zei hij vrijdag dat “Rusland zichzelf niet in oorlog beschouwt met de NAVO”. 

 1. “Marioepol is de hel. Mensen wachten er op een gruwelijke dood”: zuidelijke havenstad helemaal omsingeld door Russische troepen
  PREMIUM

  “Marioepol is de hel. Mensen wachten er op een gruwelijke dood”: zuidelijke havenstad helemaal omsingeld door Russische troepen

  Beetje bij beetje knijpt het Russische leger Marioepol de keel dicht. “Geen eten, geen drinken, geen medicatie: burgers kunnen er niet anders dan wachten op een gruwelijke dood”, zeggen mensen die in contact staan met inwoners van de Oekraïense havenstad. Met de dag wordt de humanitaire situatie er dramatischer: alles wat kón geplunderd worden, werd geplunderd. Nieuwe hulpgoederen moeten wachten aan de poort.
 2. Hoe verloopt de oorlog en wat zijn de scenario's? “Meest waarschijnlijk is dat Oekraïne overstag gaat”
  PREMIUM

  Hoe verloopt de oorlog en wat zijn de scenario's? “Meest waarschijn­lijk is dat Oekraïne overstag gaat”

  De ontwikkelingen rond Oekraïne volgen elkaar snel op. Hoe verloopt de strijd intussen? Waarom wordt er zo hard gevochten bij Marioepol? En wat zijn de meest waarschijnlijke scenario’s voor het verdere verloop van de oorlog? “Als Poetin de kosten van dit conflict blijft dragen, wordt het een uitputtingsslag”, voorspelt veiligheidsonderzoeker Danny Pronk van het Nederlandse Instituut Clingendael bij ‘Het Parool’.
 1. Stevenen we echt af op een derde wereldoorlog? “Het Westen zal er in geen geval mee beginnen, de Russen daarentegen”
  PREMIUM

  Stevenen we echt af op een derde wereldoor­log? “Het Westen zal er in geen geval mee beginnen, de Russen daarente­gen”

  “Er is een reëel gevaar dat er een derde wereldoorlog komt”. Dat verkondigde de Russische buitenlandminister Sergej Lavrov maandag aan Russische perskantoren. Al voegt hij er meteen aan toe dat hij het liever niet ziet gebeuren. Moeten we vrezen voor een nieuwe wereldoorlog? Defensie-expert Sven Biscop (UGent) en politicoloog Hendrik Vos (UGent) laten hun licht schijnen over de kwestie. “Onze wapenleveringen zijn een heel grijze zone.”