Na ruim twee weken dwalen op zee: Frankrijk laat schip met 230 geredde migranten aanmeren in Toulon, fikse ruzie met Rome
Frankrijk laat het reddingsschip Ocean Viking met 230 op zee geredde migranten aan boord aanmeren in de militaire haven van Toulon, na bitse gesprekken met Italië over de kwestie. De rechtse regering in Rome weigerde het Noorse schip van SOS Méditerranée een haven toe te wijzen, waardoor het al ruim twee weken op zee dwaalt.
De Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin hekelde vandaag bij de bekendmaking dat het schip nu naar Toulon mag de “onbegrijpelijke keuze” van Italië om de boot niet te laten aanmeren. De Fransman beschuldigde Rome ervan zich “niet als een verantwoorde Europese staat te gedragen”.
“Zeer ernstige gevolgen”
"Het is duidelijk dat er zeer ernstige gevolgen zullen zijn voor onze bilaterale betrekkingen", maakte Darmanin duidelijk. Hij vindt de opstelling van de Italiaanse regering "onbegrijpelijk en egoïstisch". Het plan van de Franse regering om in totaal 3.500 vluchtelingen die in Italië verblijven op te vangen, is voorlopig ingetrokken.
Noodkreet
Momenteel vaart de Ocean Viking in de buurt van het Franse eiland Corsica. De Ocean Viking besloot eergisteren/dinsdag vanwege de Italiaanse weigering al uit te wijken naar Frankrijk, dat eerder op de dag na een noodkreet van de kapitein had toegezegd om 4 van de toen 234 migranten aan boord te evacueren, om medische redenen.
Bitterzoet
“De situatie aan boord van de Ocean Viking is voor 234 overlevenden ondraaglijk geworden”, klonk het dinsdag bij de Europese ngo SOS Méditerranée. “Na 17 dagen aan boord is hun geestelijke gezondheid ernstig aangetast: velen lijden aan slapeloosheid en vertonen aanzienlijke tekenen van angst en depressie.”
SOS Méditerranée zegt “met een bitter gevoel opgelucht” te zijn na het Franse besluit. Het schip met ook 57 kinderen aan boord meert naar verwachting morgenochtend aan in Toulon, in het zuiden van Frankrijk.
Minister Darmanin zei dat het schip opgevangen wordt “bij wijze van uitzondering”. Met name omdat de Italiaanse autoriteiten de opvarenden zo lang hebben laten wachten. “Een derde” van de migranten aan boord zal “geherlokaliseerd”’ worden in Frankrijk. Een deel zal in Duitsland ondergebracht worden. Passagiers die niet voldoen aan de criteria voor asielaanvragers worden meteen teruggestuurd, verzekerde Darmanin. Als protest besliste Frankrijk ook om “met onmiddellijke ingang” de geplande opvang op te schorten van 3.500 vluchtelingen die momenteel in Italië verblijven, aldus nog Darmanin.
De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken, Matteo Piantedosi heeft weinig begrip voor de Franse reactie. “De reactie van Frankrijk op het verzoek 234 migranten op te vangen, terwijl Italië er dit jaar alleen al 90.000 heeft opgevangen, is volkomen onbegrijpelijk”, zei hij in een mededeling. “Wat wij niet begrijpen, is waarom Italië zonder tegenstribbelen zou moeten aanvaarden wat anderen niet willen aanvaarden”, stelde hij nog. “Dit jaar gingen bijna 90.000 mensen aan land in Italië. Dertien Europese landen hebben zich ertoe verbonden in totaal 8.000 mensen over te nemen, minder dan een tiende. Tot dusver zijn 117 mensen overgenomen, van wie 38 door Frankrijk”, preciseerde de Italiaanse minister.
Meloni-effect
De pas aangetreden Italiaanse regering van de rechtse premier Giorgia Meloni, de meest rechtse van Italië sinds de Tweede Wereldoorlog, wil hard optreden tegen migranten die vanuit Noord-Afrika per boot Europa proberen te bereiken. In Italië zijn dit jaar volgens officiële cijfers meer dan 87.000 bootmigranten aangekomen. Zo’n 14 procent werd op zee door particuliere organisaties gered en in veiligheid gebracht. Rome stelt zijn "grenzen te beschermen" door reddingsschepen van hulporganisaties te weigeren.
Drie andere reddingsschepen mochten vorige en deze week wel naar Italië, nadat ze eerder geweigerd werden. Aanvankelijk mochten alleen de kwetsbare migranten van boord. De rest zou terug de zee op moeten, maar de schepen vertrokken niet meer uit de havens.
Uiteindelijk kregen de overgebleven migranten vanwege gezondheidsredenen alsnog toestemming Italië te betreden. Meloni noemde dat "bizar", meldde het Italiaanse persbureau ANSA.
Protest
De Franse minister van Binnenlandse Zaken herinnerde er vandaag aan dat een speciaal Europees mechanisme de herlokalisatie naar andere Europese landen mogelijk maakt van vluchtelingen die zijn aangekomen, met name in Italië, binnen het kader van het internationaal recht en het zeerecht.
Hij riep “alle andere deelnemers (in dit mechanisme), met name Duitsland” op om nu ook uit protest de geplande opvang van vluchtelingen in Italië op te schorten. Frankrijk zal maatregelen nemen om de grenscontroles met Italië op te voeren, zei Darmanin.
Het land “zal ook de gevolgen” van de Italiaanse houding trekken voor de andere aspecten van zijn “bilaterale relatie.”
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Independer
Aangereden nadat je hard moest remmen door de laaghangende zon: wie is er dan aansprakelijk?
Deze week mogen we flink wat zon verwachten. Dat doet deugd, maar het levert ook extra risico's op wanneer je de baan op moet. Immers, de zon hangt tijdens de winterperiode laag, wat de zichtbaarheid tijdens het autorijden serieus bemoeilijkt. Een kop-staartbotsing is dan snel gebeurd. Bepalen wie aansprakelijk is voor de schade kan dan moeilijk zijn. Independer.be zet daarom vier mogelijke botsingen - en hun gevolgen - op een rij. -
Italië laat 200 bootvluchtelingen dan toch binnen
Na twee dagen dobberen in de haven van de Italiaanse kuststad Catania hebben de meer dan 200 overgebleven migranten het reddingsschip Geo Barents mogen verlaten. Dat heeft Riccardo Gatti van Artsen zonder Grenzen dinsdagavond meegedeeld. -
Gouden League7
Ga je voor een Europese grootmacht of voor underdog Club Brugge in je ploeg? De achtste finales van de Champions League staan voor de deur
Volgende week gaat de Champions League opnieuw van start. Bewijs dat jij de grootste kenner bent van het kampioenenbal met de Gouden League en maak kans op een mooie buit. Te laat om je nog in te schrijven? Neen hoor, élke speeldag opnieuw maak je kans op talloze prachtige prijzen. -
-
PREMIUM
Zelensky begeeft zich met bezoek aan Brussel in het hol van de leeuw: hoe veilig zal zijn komst verlopen?
De Oekraïense president Volodymyr Zelensky komt donderdag naar ons land en dat zet de zenuwen op scherp. Een staatshoofd met veiligheidsrisico hors catégorie in Brussel, waar de aanwezigheid van Russische spionnen gekend is: logisch dat over de maatregelen de lippen stijf op elkaar worden gehouden. Hoe zijn komst er kán uitzien? In december bracht Zelensky een bezoek aan de VS. En dat ging toen alvast gepaard met bovenmatige voorzichtigheid. -
“God is mannelijk noch vrouwelijk”: priesters binnen Anglicaanse Kerk willen inclusiever taalgebruik
God, Onze Vader, Hij. Wanneer katholieke christenen over God spreken, doen ze dat met mannelijke voornaamwoorden. Dat is ook zo in de Anglicaanse Kerk, al pleit men daar voor het gebruik van genderneutrale termen. God is man noch vrouw, klinkt het. -
Je lief verwennen met Valentijn? Met deze 15 rode handtassen scoor je gegarandeerd punten
Valentijn staat voor de deur. Het ideale moment om je geliefde (of jezelf) te verwennen met een handtas in de kleur van de liefde. Of je nu voor een mini, midi of maxi ontwerp kiest: met deze rode handtassen schiet Cupido gegarandeerd nóg eens raak. -
“Agent deelde foto van mishandelde Tyre Nichols”
Een van de politieagenten die in Memphis Tyre Nichols aanhielden en mishandelden, heeft met zeker vijf mensen een foto gedeeld van de zwaar toegetakelde zwarte Amerikaan terwijl die geboeid tegen een politieauto zat.