Roemenië staat sinds zijn toetreding tot de Europese Unie in 2007 onder bijzonder toezicht van de Europese Commissie vanwege corruptie.
Volledig scherm
Roemenië staat sinds zijn toetreding tot de Europese Unie in 2007 onder bijzonder toezicht van de Europese Commissie vanwege corruptie. © Bigstockphoto

Na Polen erkent ook Roemeens Grondwettelijk Hof voorrang Europees recht niet

Na Polen tekent zich nu ook in Roemenië een strijd af over de voorrang van het Europese recht op het nationale. Dat blijkt alvast uit een stellingname van het Grondwettelijk Hof, dat meent dat een arrest van het Europese Hof in Luxemburg niet toegepast kan worden zolang de grondwet niet is veranderd.

 1. PORTRET. Europarlement krijgt voorzitster uit piepklein land. Ze is feministe maar ook tegen abortus
  PREMIUM

  PORTRET. Europarle­ment krijgt voorzit­ster uit piepklein land. Ze is feministe maar ook tegen abortus

  Roberta Metsola (42) is de nieuwe voorzitter van het Europees parlement. Het is nog maar de derde keer in de geschiedenis van ’s werelds tweede grootste democratische orgaan dat een vrouw voorzitter is, én ze is de jongste ooit. De Maltese Metsola werpt zich op als feministe, al is ze wel tegen abortus. En terwijl er al vaak een hoop gedoe was over mannen die een vrouw geen hand wilden geven, kwam zij ooit met het omgekeerde in het nieuws — al had dat toen geen uitstaans met het geslacht van de betrokkene.
 1. ‘Gossip Girl’ bezorgde de originele cast een rijke carrière: hoe gaat het nog met hen?
  TV

  ‘Gossip Girl’ bezorgde de originele cast een rijke carrière: hoe gaat het nog met hen?

  Het geluk van rasechte ‘Gossip Girl’-fans kan niet op sinds dé Georgina Sparks haar opwachting maakt in het tweede seizoen van de reboot, die verschijnt 2 december op Streamz. Actrice Michelle Trachtenberg (37) kruipt dus opnieuw in de huid van haar personage uit 2007. Maar hoe gaat nog het met de rest van de originele cast? De ene bombardeerde tot een superster, de andere ging failliet of kwam in het oog van de storm te staan sinds de #MeToo-beweging.