Na opstoot van aantal besmettingen en coronadoden zakt vertrouwen Zweedse bevolking in aanpak regering
Het vertrouwen van de Zweedse bevolking in het vermogen van de autoriteiten om de gezondheidscrisis te bedwingen, neemt verder af nu de coronacijfers steeds slechter worden. Premier Stefan Löfven heeft aangekondigd dat de middelbare scholen moeten overschakelen op afstandsonderwijs: “Wat het land nu doet, zal bepalen hoe we Kerstmis kunnen vieren”.
Delen per e-mail
Donderdag werden 6.485 nieuwe infecties gemeld en 33 doden. Op 2 december ging het nog om 174 doden, het hoogste aantal tijdens de hele pandemie. Het aantal incidenties per 100.000 inwoners (over een periode van 14 dagen) bedraagt nu 513 tegenover 213 in ons land.
Meer dan 7.000 mensen zijn ondertussen overleden aan Covid-19 in Zweden, waardoor het land een van Europa’s hoogste sterftecijfers per hoofd van de bevolking heeft. Alleen al in de afgelopen twee weken zijn in Zweden aanzienlijk meer doden gevallen dan in het naburige Noorwegen en Finland (twee landen die weliswaar maar de helft van het aantal inwoners tellen).
Meer dan 460 van de 666 beschikbare bedden met beademingsapparatuur op intensive care zijn bezet, 237 daarvan worden ingenomen door Covid-patiënten. Het is voor het eerst sinds het voorjaar dat Covid-patiënten de meerderheid van het aantal bedden op intensive care innemen.
Tijdens een televisietoespraak op 22 november zei premier Löfven nog dat de “kleine adempauze van afgelopen zomer en herfst voorbij was”. “Meer mensen worden ziek. Meer bedden op intensieve zorgen worden ingenomen door erg zieke Covid-patiënten. Meer mensen sterven”, zei hij terwijl hij het had over de “donkere wintermaanden”. “Zweden wordt getest. Maar Zweden zal de test doorstaan.” Hij riep op zo veel mogelijk enkel met huisgenoten af te spreken, terwijl singles liefst slechts één of twee vrienden zouden zien.
Ondertussen heeft Löfven aangekondigd dat de middelbare scholen vanaf 7 december moeten overschakelen op afstandsonderwijs. “Dit wordt gedaan om de verspreiding van het virus te vertragen”, zei Löfven, eraan toevoegend dat het “geen langdurige maatregel” zou zijn. “Wat het land nu heeft gedaan, zal bepalen hoe we Kerstmis kunnen vieren”, benadrukte hij.
Bezorgd
De slechtere cijfers maken dat de steun voor de centrumlinkse regering aan het afkalven is. Uit een halfjaarlijkse peiling door het Zweedse Bureau voor statistiek (SCB) deze week bleek dat de steun voor de centrumlinkse regering sinds mei met bijna vijf procentpunten was gezakt tot 29,4 procent. Het geeft aan dat de Zweden in toenemende mate minder overtuigd zijn van de coronastrategie van hun land.
Uit een enquête vorige week bleek dat het vertrouwen in het vermogen van de autoriteiten om de crisis te beheersen sterk was afgenomen van 55 procent in oktober tot 42 procent nu, terwijl 44 procent van de respondenten vond dat er niet genoeg werd gedaan om Covid-19 te bestrijden, tegen 31 procent daarvoor. Meer dan 80 procent van de ondervraagden was “enigszins” of zelfs “zeer bezorgd” dat de Zweedse gezondheidsdienst de uitdaging niet aankon.
“Het is vrij duidelijk dat de hogere besmettingscijfers, in combinatie met de maatregelen die de autoriteiten hebben genomen, hebben geleid tot een sterke toename van die bezorgdheid”, zei Nicklas Källebring van het marktonderzoeksbureau Ipsos tegen de krant Dagens Nyheter.
Unieke benadering
De unieke benadering van Zweden waarbij het land elke vorm van totale lockdown heeft proberen te vermijden, richt zich op de verantwoordelijkheid van de Zweden zelf om vrijwillig de hygiënische maatregelen en afstandsregels in acht te nemen. Winkels, bars en restaurants zijn al die tijd opengebleven en het dragen van mondmaskers wordt niet aanbevolen.
Zweden voerde vorige maand strengere beperkingen in die inhouden dat samenscholingen gelimiteerd worden tot acht personen en dat bars en restaurants geen alcohol meer mogen schenken na 22.00 uur tot eind februari.
“We hebben duidelijk een brede verspreiding van het aantal infecties, die we met z’n allen onder controle moeten krijgen”, verklaarde staatsepidemioloog Anders Tegnell, de architect van de Zweedse aanpak. Premier Löfven van zijn kant heeft herhaald dat de regering nog steeds “niet gelooft in een totale lockdown”, in de overtuiging dat “de maatregelen die we hebben genomen adequaat zijn”.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Sparen Na de tariefverhogingen bij sommige banken: hoe gemakkelijk is het om over te stappen?
KBC kondigde begin deze maand al aan dat ze een aantal van haar tarieven fors optrekt. Ook bij andere banken zijn er belangrijke wijzigingen. Maar wat als u daar als klant niet mee akkoord gaat? Kan u dan gemakkelijk overstappen en is daar ook een kostprijs aan verbonden? Spaargids.be belicht de werking van de (gratis) bankoverstapdienst. -
Franse president Macron belooft strengere wetgeving tegen daders van incest
De Franse wetgeving tegen incest wordt aangescherpt. Dat heeft president Emmanuel Macron vandaag aangekondigd na ophef over een boek waarin een prominente politieke commentator wordt beschuldigd van misbruik van zijn stiefzoon. -
Waarom Joe Biden zoveel pennen gebruikt om besluiten te ondertekenen
Het viel niet alleen op dat Joe Biden meteen op zijn eerste werkdag als president een aantal decreten ondertekende in het Oval Office, maar ook dat hij daarvoor een rist pennen had klaarliggen op de Resolute Desk. Dat heeft niets met de coronapandemie te maken. Het is een traditie die vorige presidenten in gang zetten, al is het niet duidelijk wie er precies mee begon. -
-
Een nieuwe auto kopen? Zoveel invloed heeft de CO2 uitstoot van je wagen op de prijs van je verzekering
Is het tijd voor een nieuwe auto? Dan heb je waarschijnlijk al een merk en model op het oog. Maar heb je al eens nagedacht over de milieuvriendelijkheid? De CO2-uitstoot van je auto kan namelijk de prijs van je autoverzekering beïnvloeden. Independer.be legt je uit waar je op moet letten. -
Zweden "getest" door pandemie, zegt premier in zeldzame televisietoespraak
Zweden wordt "getest" door de coronapandemie. Dat zei premier Stefan Löfven vanavond in een toespraak. De eerste minister roept de bevolking op samen te werken om het toenemend aantal besmettingen een halt toe te roepen. -
Zweden transporteert meer dan 2.000 Moderna-vaccins bij een te lage temperatuur: “Ergste wat kan gebeuren is dat ze niet meer werken”
In Zweden zijn 2.100 vaccins van Moderna bij een te lage temperatuur bewaard, waardoor ze mogelijk niet langer werken. Dat schrijven verschillende Zweedse media. Het liep fout tijdens een levering van het Moderna-vaccin waarbij de transportfirma de temperatuur had ingesteld op de aanbevolen temperatuur voor het vaccin van Pfizer/BioNTech. Die ligt echter een stuk lager dan de aanbevolen temperatuur van -40 graden voor het transport van het Moderna-vaccin. -
Multimedia Moet jouw telefoon tegen wat nattigheid kunnen? Deze smartphones zijn waterdicht
Het is misschien niet het eerste waar je naar kijkt als je een nieuwe smartphone gaat kopen, maar toch is ‘waterdichtheid’ een redelijk belangrijk criterium. Helemaal als je ook in de gure tijd van het jaar vaak buitenshuis bent. Onze techredacteur belicht de verschillende niveaus van waterdichtheid en de high-end smartphones per categorie.
2 reacties
Daan Roos
Patrick Desmet