Secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg.
Volledig scherm
Secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg. © Photo News

Moskou probeert gevechten te bevriezen met oog op lenteoffensief, aldus NAVO-chef Stoltenberg

Rusland probeert de gevechten in Oekraïne tijdens de winter te ‘bevriezen’ om zo zijn troepen op te bouwen voor een nieuwe aanval in het voorjaar. Dat heeft NAVO-chef Jens Stoltenberg woensdag gezegd.

 1. Oekraïne slaat terug, diép in Rusland. Militair expert: “Dit is een escalatie van het conflict”
  PREMIUM

  Oekraïne slaat terug, diép in Rusland. Militair expert: “Dit is een escalatie van het conflict”

  De explosies die vandaag plaatsvonden op twee Russische luchtmachtbasissen laten vermoeden dat de Oekraïense strijdkrachten een manier hebben gevonden om Russische bommenwerpers uit te schakelen. Opvallend: beide Russische luchthavens liggen honderden kilometers van de grens met Oekraïne. Hoe geraakt Oekraïne zo ver? Waarom worden de aanvallen niet triomfantelijk opgeëist? En welke gevolgen heeft dit voor de oorlog? “Ja, dit is een escalatie, maar vergeet dat nucleaire verhaal”, zegt professor krijgskunde Luc De Vos.
 2. REPORTAGE. Bij Russen in Oekraïne die vechten tegen... de Russen: “Ik kon het niet langer aanzien”
  PREMIUM

  REPORTAGE. Bij Russen in Oekraïne die vechten tegen... de Russen: “Ik kon het niet langer aanzien”

  In het oosten van Oekraïne krijgen de troepen van Zelensky steun uit onverwachte hoek. Honderden Russische soldaten die het regime van Poetin de rug toekeren, strijden er tegen hun eigen landgenoten. HLN-reporter ter plaatse Arnaud De Decker kroop in de koffer van een legerjeep en volgde een dag lang het Vrijheid voor Rusland-legioen aan de oostelijke frontlinie. “Laden! Schiet! Zoek dekking!” Het relaas van strijders die niet zullen stoppen voor het Kremlin een nieuwe baas heeft. “Als ik ooit terugkeer naar Rusland, zal het zijn met een wapen in mijn hand.”