Premier Natalia Gavrilita en Andrei Spinu, minister van Infrastructuur en Regionale Ontwikkeling tijdens een persconferentie.
Volledig scherm
Premier Natalia Gavrilita en Andrei Spinu, minister van Infrastructuur en Regionale Ontwikkeling tijdens een persconferentie. © EPA

Moldavië in de problemen omdat het gasrekening niet kan betalen

Moldavië staat op het punt om de noodtoestand uit te roepen omdat het zijn gasrekening aan het Russische Gazprom niet op tijd kan betalen. De premier van het arme land had voorgesteld om de afbetaling in schijven te doen, maar Gazprom heeft dit afgewezen. De energiebevoorrading van Moldavië is nu in gevaar, volgens premier Natalia Gavrilita is er een "reëel risico" dat Gazprom de kraan dicht draait.

 1. Carl Devos. Niet enkel prijzen verhitten, ‘iets voor de middenklasse doen’ zal dat ook met de gemoederen doen
  PREMIUM

  Carl Devos. Niet enkel prijzen verhitten, ‘iets voor de middenklas­se doen’ zal dat ook met de gemoederen doen

  Na paniekvoetbal eind 2021, speelt De Croo I in 2022 gecontroleerd de coronabal rond. Niet ingrijpen is nu slim. Backoffice rijpt de coronabarometer. Dat creëert ruimte voor andere problemen. Zoals losgeslagen energieprijzen. Waarover het regeerakkoord zegt dat Vivaldi ze ‘onder controle zal houden’. Maar waartegen de politiek machtelozer is dan tegen corona. De combinatie van beide problemen is nogal explosief.
 2. Energiefactuur op jaar tijd 173,5 (!) procent gestegen: experts geven vier manieren waarop overheid kosten op korte en lange termijn kan verlagen
  PREMIUM

  Energiefac­tuur op jaar tijd 173,5 (!) procent gestegen: experts geven vier manieren waarop overheid kosten op korte en lange termijn kan verlagen

  De energieprijzen blijven de pan uitswingen. Wie deze maand een energiecontract afsluit voor gas en elektriciteit betaalt op jaarbasis gemiddeld 43 procent meer dan vorige maand en liefst 173,5 (!) procent meer dan een jaar geleden. Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) stelt daarom een tijdelijke btw-verlaging van 21 naar 6 procent op energie voor. Welke opties heeft de regering nog om de energiefactuur voor consumenten te drukken? Wij leggen ons oor te luister bij vier energiespecialisten.
 1. Kan je nu nog een airco laten plaatsen voor de zomer? Zo zit het met de wachttijden
  Livios

  Kan je nu nog een airco laten plaatsen voor de zomer? Zo zit het met de wachttij­den

  Wie deze zomer niet wil puffen in een veel te warm huis, kan investeren in een airco of lucht-luchtwarmtepomp. Dat is een effectieve manier om de temperatuur binnenshuis het hele jaar door comfortabel te houden. In de zomer worden de kamers gekoeld en ontvochtigd en tijdens de winter doet de lucht-luchtwarmtepomp dienst als energiezuinige elektrische bijverwarming. Maar hoe zit het met de wachttijden voor die aircotoestellen? Ben je hopeloos te laat als je er nog eentje wil voor de zomer? Bouwsite Livios vroeg het aan Lieven Verstaen van Daikin.