Vier bejaarde Kenianen trokken bijna 10 jaar geleden naar het Britse gerechtshof om de regering ter verantwoording te roepen voor de gruweldaden uit het koloniale tijdperk.
Volledig scherm
Vier bejaarde Kenianen trokken bijna 10 jaar geleden naar het Britse gerechtshof om de regering ter verantwoording te roepen voor de gruweldaden uit het koloniale tijdperk. © AFP

Moet België ook schadevergoeding aan Congo voor koloniaal verleden? Deze landen betaalden al voor daden uit hun geschiedenis

Of België ooit (een) schadevergoeding(en) voor haar koloniale daden zal moeten betalen, is nog lang niet zeker. In het verleden zijn er wel al herstelbetalingen gebeurd door andere landen voor daden uit hun geschiedenis, al is dat een complexe zaak.

77 reacties

 • Paul Van Hooland

  7 maanden geleden
  Mobutu kwam iedere maand 80miljoen Bfr. ophalen , vele jaren naëen. Dus, dat is allemaal al betaald .
 • Stephan Chef

  7 maanden geleden
  Dat koninklijke familie en de Societé General en vele andere die zich verrijkt hebben op de kap van de Congolees maar er eens hun duitje in het zakje doen.
 • Jan Jets

  7 maanden geleden
  ik ben 48, al vanaf mijn kindertijd wordt er elk jaar geld gevraagd voor Afrika, en nog steeds is daar niks veranderd. Waar gaat dat geld dan naartoe ?
 • Marie Vandam

  7 maanden geleden
  Ze krijgen al elk jaar rond de 30 miljoen..of verdwijnt dat geld ??
 • philippe dierickx

  7 maanden geleden
  Volstaat het geld niet dat al in congo gepompt is al die tientallen jaren ?
 1. Verenigd Koninkrijk bestelde in mei bij AstraZeneca, Europa pas drie maanden later: “Een betere reclame voor de brexit is niet denkbaar”
  50

  Verenigd Koninkrijk bestelde in mei bij AstraZene­ca, Europa pas drie maanden later: “Een betere reclame voor de brexit is niet denkbaar”

  Het zit er bovenarms op tussen het Brits-Zweedse farmabedrijf AstraZeneca en de Europese Commissie, nu blijkt dat de productie van vaccins twee maanden achterstand opgelopen heeft. CEO Pascal Soriot kijkt deels in eigen boezem, maar wijst er ook fijntjes op dat het Verenigd Koninkrijk drie maanden sneller een contract ondertekend heeft. Zo komt ook EU-voorzitster Ursula von der Leyen in de vuurlinie te staan. “Een betere reclame voor de brexit is niet denkbaar”, klinkt het in een opiniestuk van de Duitse krant ‘Die Zeit’.
 1. Wandelaars zitten dagenlang in extreem weer vast op berg
  Play

  Wandelaars zitten dagenlang in extreem weer vast op berg

 2. Bernie Sanders zamelt bijna 1,5 miljoen euro in door populaire wanten
  Play

  Bernie Sanders zamelt bijna 1,5 miljoen euro in door populaire wanten