Moet België ook schadevergoeding aan Congo voor koloniaal verleden? Deze landen betaalden al voor daden uit hun geschiedenis
Of België ooit (een) schadevergoeding(en) voor haar koloniale daden zal moeten betalen, is nog lang niet zeker. In het verleden zijn er wel al herstelbetalingen gebeurd door andere landen voor daden uit hun geschiedenis, al is dat een complexe zaak.
Delen per e-mail
“De geallieerde en geassocieerde regeringen verklaren, en Duitsland erkent, dat Duitsland en zijn bondgenoten verantwoordelijk zijn voor alle verliezen en alle opgelopen schade die de geallieerde en geassocieerde regeringen en hun staatsburgers hebben geleden als gevolg van de oorlog die hun door de aanval van Duitsland en zijn bondgenoten is opgedrongen”, luidt artikel 231 van het Verdrag van Versailles (1919) na WOI.
Het bekendste voorbeeld van de herstelbetalingen werd vastgelegd in dat historische verdrag, waarin de geallieerden de vredesvoorwaarden oplegden aan het verslagen Duitsland. Duitsland moest de verantwoordelijkheid voor de oorlog erkennen, alle koloniën en gebieden afstaan en voor 132 miljard goudmark aan herstelbetalingen doen aan onder meer Frankrijk en België. Uiteindelijk betaalde Duitsland slechts een deel van dat immense bedrag.
Herstelbetalingen aan een heel volk door voormalige kolonisatoren, zoals België er een is, is nog niet gebeurd. Er waren wel tal van oproepen die geen gevolg kreeg.
In 2015 riep het Indiase parlementslid Shashi Tharoor tijdens een speech op de universiteit van Oxford het Verenigd Koninkrijk op tot herstelbetalingen voor de periode dat India een kolonie van het land was. De Indiase premier Narendra Modi sprak nadien zijn steun uit voor de eis. Ook van Jamaica kwam de vraag om herstelbetalingen te betalen.
Voormalig president van Haïti Jean-Bertrand Aristide, eiste in 2003 al 21 miljard dollar “herstelbetalingen” van de voormalige kolonisator Frankrijk.
Complexe juridische strijd
Ondanks het feit dat het een complexe juridische strijd is, hebben een aantal zaken aangespannen door slachtoffers en nabestaanden al tot gerichte herstelbetalingen geleid.
De Britse regering besliste in 2013 om een schadevergoeding te betalen aan overlevenden van de onderdrukking van de Mau Mau-opstand in Kenia. Ongeveer 5.000 overlevenden van de Britse interneringskampen kregen elk 2.600 pond (omgerekend 3.060 euro) compensatie. Tot de gedetineerden die in de Britse kampen zwaar zijn mishandeld, behoorde ook Hussein Onyango Obama, de grootvader van de huidige Amerikaanse president Barack Obama.
In Nederland boog een rechter zich over het bloedbad dat het Nederlandse leger in 1946-1947 in toenmalig Nederlands-Indië had aangericht onder Indonesische mannen. De kinderen van de slachtoffers wilden erkenning van hun leed en eisten een schadevergoeding van 20.000 euro.
In twee zaken oordeelde het gerecht in Den Haag vorig jaar alvast dat er geen sprake was van verjaring. Het hof vond dat “de buitengewone ernst en de grote mate van verwijtbaarheid van het gebruikte geweld verjaring in de weg staan”. Uiteindelijk ontving één slachtoffer 5.000 euro smartengeld.
Gelijkberechtiging van Gurkha’s
Nog in Groot-Brittannië spanden vijf Gurkha-veteranen in 2009 een zaak aan tegen de overheid. Deze voormalige soldaten, afkomstig uit Nepal en India, waren hun hele loopbaan in dienst van het Britse leger, maar ontvingen een pensioen dat tot twee derde lager was als dat van Britse veteranen.
Volgens de regering was hun band met Groot-Brittannië niet sterk genoeg, maar het Hooggerechtshof besliste uiteindelijk dat hun eis om gelijke behandeling terecht was. Het Hof had het toen ook over een “morele schuld” aan alle Gurkha-veteranen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios
Open, slim en donker: zo ziet de keuken van 2021 eruit
Ga je een nieuwe keuken plaatsen en ben je benieuwd welke trends we dit jaar mogen verwachten op vlak van kleuren, materialen en indeling? Bouwsite Livios vroeg het na bij enkele keukenspecialisten. Wat meteen opvalt, is dat open keukens met donkere kleuren overal terugkomen. -
Sparen
Vastgoed kopen in 2021: komt de marktcorrectie er dan toch eindelijk aan?
Als u de afgelopen jaren een huis of appartement kocht (of dat wou doen), dan weet u dat de vastgoedprijzen al een tijdje in stijgende lijn zitten. De coronacrisis heeft daar ook niets aan veranderd: in 2020 betaalde u gemiddeld 5,7% meer voor een woning en 6,8% meer voor een appartement dan in 2019. Spaargids.be zocht uit of die opwaartse curve ook in 2021 een realiteit blijft. -
4
Noors overheidsfonds maakte 100 miljard euro winst vorig jaar
Het fonds van de Noorse overheid, het grootste ter wereld, heeft in het woelige beursjaar 2020 toch nog ruim 100 miljard euro winst geboekt. Dat blijkt uit cijfers van de centrale bank van Noorwegen. -
-
Speurders vallen opnieuw binnen bij Continental in uitstootschandaal Volkswagen
Speurders zijn onlangs opnieuw binnengevallen bij auto-onderdelenleverancier Continental, zo heeft het bedrijf bevestigd. Er loopt een onderzoek naar de rol van Continental in het uitstootschandaal bij Volkswagen. -
50
Verenigd Koninkrijk bestelde in mei bij AstraZeneca, Europa pas drie maanden later: “Een betere reclame voor de brexit is niet denkbaar”
Het zit er bovenarms op tussen het Brits-Zweedse farmabedrijf AstraZeneca en de Europese Commissie, nu blijkt dat de productie van vaccins twee maanden achterstand opgelopen heeft. CEO Pascal Soriot kijkt deels in eigen boezem, maar wijst er ook fijntjes op dat het Verenigd Koninkrijk drie maanden sneller een contract ondertekend heeft. Zo komt ook EU-voorzitster Ursula von der Leyen in de vuurlinie te staan. “Een betere reclame voor de brexit is niet denkbaar”, klinkt het in een opiniestuk van de Duitse krant ‘Die Zeit’. -
5
Miljarden cicaden komen na winterslaap van 17 jaar allemaal samen uit de grond aan Amerikaanse oostkust
Het is weer bijna tijd voor een bijzonder fenomeen aan de Amerikaanse oostkust. Miljarden cicaden komen dan allemaal samen uit de grond gekropen na een winterslaap van 17 jaar. Het is van 2004 geleden dat dit nog eens gebeurde in vijftien Amerikaanse staten tegelijkertijd. De insecten zijn onschadelijk, maar door hun paringsdrang maken de mannetjes wel een hels lawaai. -
Multimedia
Op zoek naar een nieuwe laptop? Dit zijn onze aanraders
Een nieuwe laptop is voor de meeste mensen een stevige investering. Je gaat dus best op zoek naar een toestel dat uitstekende reviews krijgt en al bij meerdere gebruikers in de smaak viel. Onze techredacteur dook in het aanbod en tipt de beste toestellen van het moment.
77 reacties
Paul Van Hooland
Stephan Chef
Jan Jets
Marie Vandam
philippe dierickx