De webshop AliExpress, beeld ter illustratie
Volledig scherm
De webshop AliExpress, beeld ter illustratie © ANP XTRA

Moederbedrijf van webshop AliExpress voelt Europese btw-regels en Chinese lockdowns

De ooit stormachtige groei van het Chinese webwinkel- en techconcern Alibaba — moederbedrijf van webshop AliExpress — is in het afgelopen kwartaal tot stilstand gekomen. De totale opbrengsten bedroegen 205,6 miljard yuan, omgerekend 29,9 miljard euro. Dat is evenveel als vorig jaar. Analisten hadden alom op een aanzienlijke daling van de omzet gerekend. De winst halveerde tot een bedrag van omgerekend 3 miljard euro.

 1. Nieuwe btw-regels voor online bestellingen van buiten EU. Dit is wat u moet weten voor u bij Alibaba of AliExpress bestelt
  PREMIUM

  Nieuwe btw-re­gels voor online bestellin­gen van buiten EU. Dit is wat u moet weten voor u bij Alibaba of AliExpress bestelt

  U bestelt wel eens een pakketje in China, het VK of de VS? Voortaan houdt u dan maar beter rekening met de btw en mogelijke invoerkosten. Morgen treedt een nieuwe Europese wetgeving in voege voor aankopen buiten de Europese Unie. Daarmee blijven ook Chinese spulletjes van minder dan 22 euro niet langer onder de radar van de douane. Dit is wat u moet weten wanneer u buiten Europa shopt.
 2. Noodweer op Corsica met windstoten tot 224 km/u en minstens vijf doden, nu stormt het ook in Noord-Italië
  Play

  Noodweer op Corsica met windstoten tot 224 km/u en minstens vijf doden, nu stormt het ook in Noord-Ita­lië

  Het stormt op Corsica. Het eiland in de Middellandse Zee wordt getroffen door hevige onweersbuien en krachtige rukwinden. Al zeker vijf personen kwamen om en minstens twaalf anderen raakten gewond, onder meer door omgewaaide bomen op campings. Meer dan 45.000 huishoudens zitten zonder stroom en er is schade aan daken. Op zee zijn nog reddingsacties bezig. Voor de hele regio geldt code oranje. Inmiddels krijgt ook Noord-Italië af te rekenen met noodweer.
 1. Giorgio Armani en 30 toeristen geëvacueerd door hevige bosbrand op Italiaans eiland
  Play

  Giorgio Armani en 30 toeristen geëvacu­eerd door hevige bosbrand op Italiaans eiland

  Op het Italiaanse eiland Pantelleria zijn zo’n dertig mensen geëvacueerd door een bosbrand. Onder hen ook de 88-jarige Italiaanse modeontwerper Giorgio Armani en zijn gasten. Armani had enkele vrienden uitgenodigd in zijn villa op het eiland. Volgens het persbureau DPA zouden Armani en zijn gasten op zijn jacht zijn gevlucht voor het vuur. De andere mensen werden met een bootje van de brandweer geëvacueerd. De bosbrand legde enkele woningen in de as, maar er vielen geen gewonden. De brand is ondertussen geblust.
 2. Liegen over je vorige loon om een hoger salaris te strikken? Dit zeggen de experts
  Jobat

  Liegen over je vorige loon om een hoger salaris te strikken? Dit zeggen de experts

  Heb je een nieuwe baan in het vizier, komt vroeg of laat het onderwerp ‘loon’ naar boven. Om je nieuwe salaris te bepalen of een goed voorstel te kunnen doen, durft een werkgever daarbij al eens vragen wat je op je huidige job verdient. Vind je dit maar een ongemakkelijke vraag en weet je er geen blijf mee? Is je huidige loon aan de lage kant en wil je een mooie promotie niet mislopen met een al te eerlijk antwoord? Jobat.be legt de kwestie voor aan hr-dienstverlener SD Worx.