Moeder dronk tijdens zwangerschap: dit is haar dochter (43)
Op haar achttiende beviel de Amerikaanse Kathy Mitchell van haar dochter Karli, maar haar alcoholgebruik tijdens de zwangerschap had grote gevolgen voor haar leven en vooral dat van haar dochter. Karli is nu 43, maar heeft het denkvermogen van een kind. Ze verzamelt poppen en stickerboeken van Hello Kitty, ze draagt graag mooie kleren, maar kan niet onthouden dat ze elke dag haar tanden moet poetsen. Het zijn symptomen van 'foetaal alcohol spectrum stoornis' (FASD), het gevolg van blootstelling aan alcohol in de baarmoeder.
Karli is 43 jaar oud, maar heeft niet het bewustzijn, de zelfbeschikking of de vrijheid die iedereen zo vanzelfsprekend acht. Ze heeft geen weet van sociale regels, is gemakkelijk manipuleerbaar en kan mogelijk gevaar heel moeilijk inschatten. Zo zal ze de straat oversteken bij een groen licht, maar zal ze niet op het aanrijdende verkeer letten als er geen verkeerslichten staan. "Ik hou zielsveel van mijn dochter", zegt Kathy. "Ze zal altijd mijn onschuldig kind, maar er gaat geen dag voorbij of ik denk 'Wat als alcohol nooit in mijn leven was geweest?'"
"Mijn hart breekt als ik denk aan de reden waarom Karli gehandicapt is."
Fetal Alcohol Spectrum Disorder (FASD) ontstaat wanneer de moeder regelmatig of veel alcohol heeft gedronken tijdens de zwangerschap. Het syndroom komt voor bij ongeveer 1 op 100 levend geboren kinderen. De symptomen variëren van een groeiachterstand tot een intellectuele achterstand tot neurologische, emotionele en gedragsproblemen. Daarnaast kan het syndroom het zicht en het spraakvermogen zwaar aantasten. En soms heeft de aandoening ook invloed op het uiterlijk van het kind: kleine ogen, een dunne bovenlip, een lage neusbrug en een zwakke kin zijn enkele van de mogelijke symptomen.
FASD is niet geneesbaar, maar kinderen die vroeg behandeld worden, kunnen zich wel nog in beperkte mate ontwikkelen. Voor Karli kwam echter alle hulp te laat, omdat Kathy zich niet bewust was van de gevaren van alcohol tijdens de zwangerschap. "Mijn hart breekt als ik denk aan de reden waarom Karli gehandicapt is", zegt Kathy, die wil vermijden dat toekomstige moeders dezelfde fout maken. Daarom probeert ze haar verhaal met zoveel mogelijk mensen te delen. "Ik zou een vreselijk persoon zijn, mocht ik er niet alles aan doen om te verhinderen dat hetzelfde gebeurt met een ander kind."
Alcoholist op haar veertiende
"Niemand heeft me ooit gevraagd naar mijn alcoholgebruik."
Kathy groeide op in het restaurant van haar ouders in Rockville in de Amerikaanse staat Maryland, waar ze al op jonge leeftijd met alcohol begon te experimenteren. Op haar twaalfde was ze al meer dan eens dronken geweest. "Ik voelde me volwassen, slimmer en leuker door te drinken", aldus Kathy, die onzichtbaar tussen haar vele broers en zussen opgroeide.
Kathy meent dat ze op haar veertiende al een alcoholprobleem had. Op haar zestiende werd ze zwanger van haar vriendje. Ze trouwde, stopte met school en beviel op haar zeventiende van een zoon. Het kind was gezond en Kathy zette haar werk als dienster in een café voort. Negen maanden later was ze opnieuw zwanger. Ze herinnert zich dat mensen haar aanmoedigden om te drinken tijdens de zwangerschap, "omdat dat goed was voor de baby". Kathy dronk veel wijn en bier in het weekend, at ongezond en rookte. Op haar achttiende beviel ze van Karli.
Te laat ontdekt
"Vanaf dat moment wist ik dat ik er alles aan moest doen om te vermijden dat dit met een ander kind nog zou gebeuren."
In het jaar van Karli's geboorte, publiceerden onderzoekers van de University of Washington Medical School een studie waaruit bleek dat alcohol tijdens de zwangerschap tot FASD kon leiden. Een ontdekking die te laat kwam voor Karli, want vanaf de geboorte was het duidelijk dat Karli geen gewoon kind was.
Aanvankelijk ging het om kleine kwaaltjes zoals oorontstekingen, maar het werd snel duidelijk dat Karli zich trager ontwikkelde. Haar motoriek evolueerde niet snel genoeg en ook haar spraak ging er niet snel genoeg op vooruit. Omdat FASD pas recentelijk was ontdekt, duurde het heel lang vooraleer de juiste diagnose werd gesteld. "Niemand heeft me ooit gevraagd naar mijn alcoholgebruik", zegt Kathy.
Kathy's leven werd steeds chaotischer: ze werd uit haar huis gezet, ontslagen, ze scheidde van haar man, ze nam drugs en had zelfmoordgedachten. Ze bleef ook drinken tijdens de zwangerschap van nog drie andere kinderen. Tijdens haar laatste zwangerschap gebruikte ze zelfs heroïne. Haar vierde en vijfde kind stierven respectievelijk bij de geboorte en na 10 weken. Nadat ze psychologisch volledig crashte, werd Kathy opgenomen in een afkickcentrum. Na tien maanden van therapie keerde ze terug naar haar ouders en kreeg ze haar leven terug op de rails.
Bewustmaking
Het was pas toen Karli 16 was dat duidelijk werd dat ze aan FASD leed. Een dokter zei Kathy dat haar alcoholgebruik permanente hersenschade bij haar dochter had veroorzaakt. "Het was een van de slechtste dagen uit mijn leven", zegt Kathy. "Vanaf dat moment wist ik dat ik er alles aan moest doen om te vermijden dat dit met een ander kind nog zou gebeuren."
Kathy (61) is vandaag vice-voorzitter van de National Organization on Fetal Alcohol Syndrome. Ze zet zich in om mensen bewust te maken van de risico's die met alcoholgebruik tijdens de zwangerschap gepaard gaan.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Spaargids.be
Je tuinhuis, bloemenperk of zwembad veilig stellen? Zo zinvol is een aparte verzekering voor je tuin
Heel wat mensen herontdekten tijdens de lockdown hun tuin. Misschien is dit dan ook het goede moment om even stil te staan bij de verzekering ervan. Wat als je tuinmeubilair beschadigd raakt door intense hagel of brand? Of je bloemenperk of gazon bezoek krijgt van loslopend wild of vandalen? Stel dat je opstaand zwembad lek slaat... Spaargids.be gaat voor je na of je verzekering tussenbeide komt. -
Kan je echt na één keer verslaafd raken aan cocaïne?
"Je moet alles minstens één keer proberen," zei onze moeder vroeger. Al gokken we dat ze daarmee op de spruitjes en het witloof doelde, niet de mysterieuze wereld van de soft- en harddrugs. Cocaïne wekt bij vele jongeren nieuwsgierigheid op, maar er wordt wel eens gezegd dat zelfs één keer proberen al tot verslaving kan leiden. Wat gebeurt er in je lijf als je gebruikt, en hoe verslavend werkt het? Verslavingsexperts leggen uit. -
Gezondheidspanel VS steunt boosterprikken voor kinderen van 5 tot 11 jaar
Een adviespanel van de Amerikaanse gezondheidsdienst CDC heeft gestemd voor het aanbevelen van Covid-19-boosterprikken aan kinderen van 5 tot 11 jaar, ten minste vijf maanden na het voltooien van hun basisvaccinatie. Volgens de experts in het CDC-panel tonen onderzoeksdata aan dat de bescherming door de eerste twee prikken na verloop van tijd begint af te nemen en dat boosterprikken in oudere leeftijdsgroepen de kans op ernstige ziekte deden afnemen. -
-
Mijntelco
Orange verhoogt prijzen vanaf 1 juni: hier ben je goedkoper af
Vanaf 1 juni verhoogt Orange een aantal van zijn prijzen. Reden daarvoor het ongeziene niveau van inflatie. Vooral minder gebruikte diensten, zoals MMS en internationaal bellen, komen bij Orange in het vizier. Roaming wordt zelfs dubbel zo duur. Daartegenover staat wel een verhoging van de datavolumes. Mijntelco.be bezorgt een overzicht. -
Showbizz5
OnlyFans-ster Jamecia verklapt hoeveel extra ze verdient na de Streamz-docu, en dat is niet weinig
Hoe gaat het met de OnlyFans-modellen uit de documentaire ‘OnlyFans: De Naakte Vlaamse Waarheid’, een half jaar nadat de reeks op Streamz verscheen? Dat wou Showbits wel eens weten en dus spraken we opnieuw af met Jamecia. Haar getuigenis heeft haar carrière zeker een boost gegeven. Ze verdiende al goed haar boterham met seksueel getinte video’s, maar sindsdien heeft ze nog meer volgers. Volgers die haar uiteraard betalen om haar video’s te kunnen bekijken. Hoeveel haar dat extra oplevert per maand, verklapt ze aan Senne in een nieuwe Showbits. Bekijk hier de succesvolle Streamz-docu Onlyfans. -
Jongeren mogen vanaf 16 jaar stemmen voor Europese verkiezingen
Bij de volgende Europese verkiezingen in 2024 zullen ook jongeren vanaf zestien jaar kunnen gaan stemmen. De plenaire Kamer heeft daarvoor een wetsvoorstel goedgekeurd. Enkel N-VA en Vlaams Belang stemden tegen. -
Daarom krijg je de hik als je dronken bent
Tijdens de afgelopen feestdagen is er ongetwijfeld heel wat afgehikt, en dat heeft niet geheel toevallig te maken met de liters bubbels die zijn verzet. Want hoewel je de hik kunt krijgen van alles dat je (te) snel drinkt, is alcohol extra hikopwekkend.