President Vladimir Poetin.
Volledig scherm
President Vladimir Poetin. © AP/RV

Mobilisatiebesluit Poetin blijkt geheime paragraaf te bevatten en dat doet vrezen voor échte aantal Russen dat onder wapens geroepen kan worden

In het decreet over de gedeeltelijke mobilisatie die de Russische president Vladimir Poetin heeft afgekondigd, staat een geheime paragraaf. Dat blijkt uit een scan van het document die de regering publiceerde op haar officiële internetportaal met juridische informatie. In de bewuste alinea staat volgens Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov het aantal Russen vermeld dat onder de wapens geroepen kan worden. Een regeringsbron van de onafhankelijke Russische krant ‘Novaja Gazeta’ zegt dat het niet om 300.000 reservisten gaat, maar 1 miljoen. Peskov ontkent dat, maar dan blijft de vraag wel waarom het cijfer niet openlijk vermeld kon worden.

 1. Alweer prominente Rus overleden in mysterieuze omstandigheden: oud-rector (72) valt van trap in Moskou
  Buitenland

  Alweer prominente Rus overleden in mysterieu­ze omstandig­he­den: oud-rec­tor (72) valt van trap in Moskou

  Het lijstje met omgekomen prominente Russen is weer wat langer geworden. Afgelopen woensdag overleed Anatoly Gerashchenko op 72-jarige leeftijd na de val van een trap in Moskou. Gerashchenko stond jarenlang aan het hoofd van het Moscow Aviation Institute (MAI) in Moskou. De staatsuniversiteit voor luchtvaarttechnologie heeft banden met het Russische ministerie van Defensie en heeft het overlijden bevestigd. Buitenlandse media merken op dat het gaat om het zoveelste onverwachte overlijden van een hooggeplaatste Rus sinds de Russische invasie van Oekraïne op 24 februari.
 1. Oude vriend van Poetin geruild voor 215 Oekraïense krijgsgevangenen: wie is Victor Medvedtsjoek, de ‘jachttrofee’ van Zelensky?
  PREMIUM

  Oude vriend van Poetin geruild voor 215 Oekraïense krijgsge­van­ge­nen: wie is Victor Med­vedtsjoek, de ‘jachttro­fee’ van Zelensky?

  In Oekraïens uniform, handboeien aan, het grijze haar in de war en een wat angstige blik in de ogen. Zo ging Victor Medvedtsjoek - een pro-Kremlin politicus die nauwe banden heeft met Poetin - (67) in april de wereld rond. Die angstige blik is heel begrijpelijk, want in tijden van oorlog weet je nooit wat je te wachten staat, zeker wanneer je het ‘etiket’ verrader opgekleefd kreeg. In zijn geval bleek het wel mee te vallen: hij werd tijdens een grootschalige ‘gevangenenruil’ overgebracht naar het Kremlin, dat bevestigt Reuters. Wie is Victor Medvedtsjoek, de steenrijke vader van Poetins petekind die als pasmunt ingezet kon worden?