Ook in februari 2022 werd dezelfde regio getroffen door een aardbeving (archief).
Volledig scherm
Ook in februari 2022 werd dezelfde regio getroffen door een aardbeving (archief). © AFP

Minstens twee doden en honderden gewonden na zware aardbeving in Iran

Het noordwesten van Iran, niet ver van de grens met Turkije, is zaterdagavond opgeschrikt door een zware aardbeving die aan zeker twee mensen het leven heeft gekost. Volgens het Europees-Mediterraan Seismologisch Centrum (EMSC) had de beving een kracht van 5.6. Lokale media spraken, evenals het Amerikaanse instituut USGS, van 5.9 op een diepte van 10 kilometer.

 1. Van het Witte Huis naar de cel? Vier vragen over de historische aanklacht tegen de Amerikaanse oud-president Donald Trump

  Van het Witte Huis naar de cel? Vier vragen over de histori­sche aanklacht tegen de Amerikaan­se oud-president Donald Trump

  De Amerikaanse oud-president Donald Trump is door een ‘grand jury’ in zijn vroegere thuisstad New York aangeklaagd na een onderzoek naar zwijggeld dat aan pornoster Stormy Daniels werd betaald. Trump noemt de aanklacht zelf “een heksenjacht” en schreeuwt zijn onschuld uit. Maar wat staat hem mogelijk te wachten? Vier vragen over de nu al historische aanklacht, want het is voor het eerst dat een Amerikaanse oud-president strafrechtelijk wordt vervolgd.
 1. Welke laptops kunnen pronken met de beste batterij? “De langste accuduur van maar liefst 19 uur en 21 minuten hebben we op dit toestel gemeten”
  Tweakers

  Welke laptops kunnen pronken met de beste batterij? “De langste accuduur van maar liefst 19 uur en 21 minuten hebben we op dit toestel gemeten”

  De bedenkers van de laptop hadden destijds een helder doel: computers makkelijk overal mee naartoe nemen. In bepaalde omstandigheden wil je zo’n ding dan ook gebruiken op plaatsen waar niet meteen een stopcontact in de buurt is. En dat liefst zo lang mogelijk. Laptopexpert Jelle Stuip van technologiesite Tweakers tipt daarom, binnen drie prijsklassen, de laptops met een langgerekt batterijleven.
 2. Ook Japan beperkt export hoogwaardige chiptechnologie

  Ook Japan beperkt export hoogwaardi­ge chiptechno­lo­gie

  Japan legt de export van technologie voor de productie van chips verder aan banden. Zo'n tien bedrijven uit het Aziatische land hebben voortaan een vergunning nodig om hun meest geavanceerde producten te exporteren. De beslissing volgt op druk van de Verenigde Staten om de modernste halfgeleidertechnologie niet langer aan China te verkopen, maar minister van Handel Yasutoshi Nishimura ontkende dat de beslissing in samenspraak met de Amerikanen is genomen.