Minstens 33 doden, ruim 18.000 reddingswerkers ingeschakeld na vernielingen van supertyfoon Rai op de Filipijnen
De Filipijnse autoriteiten sturen ruim 18.000 reddingswerkers naar gebieden die zwaar getroffen zijn door tyfoon Rai. De zware storm kwam donderdag aan land en liet een spoor van vernieling achter in zuidelijke en centrale regio's van het land. Op de Filipijnen zijn al zeker 33 mensen om het leven gekomen. Tientallen mensen zijn nog vermist, aldus de autoriteiten zaterdag.
Rai bereikte donderdag als een supertyfoon de Filippijnen met windsnelheden tot 195 kilometer per uur en ging gepaard met een grote hoeveelheid regen. Ruim 300.000 mensen moesten vanwege het noodweer hun huis verlaten.
Zaterdag was de tyfoon afgezwakt en trok die via het westelijke eiland Palawan richting Vietnam, meldde het Filipijnse nationale weerbureau.
De regio rond Surigao, een stad op het eiland Mindanao, is hard getroffen door Rai. Op beelden van de kustwacht is te zien dat daken van huizen zijn geblazen, gebouwen zwaar zijn beschadigd en bomen ontworteld. Ook uit andere plaatsen komen meldingen van verwoestingen en schade aan het elektriciteitsnet.
Donderdag zaten circa vijf miljoen mensen zonder stroom en ook ligt het telefoonnet op veel plekken plat. Een gouverneur uit het getroffen gebied waarschuwde dat de voedsel- en watervoorraden hard slinken.
Volgens de nationale rampendienst valt de schade die Rai veroorzaakt heeft vooralsnog mee ten opzichte van die van eerdere zware tyfoons. De Filipijnen krijgen jaarlijks te maken met gemiddeld twintig tyfoons. Rai is de vijftiende en zwaarste van dit jaar.
Rai kwam erg laat op het jaar: de meeste tropische stormen in de Stille Oceaan vinden plaats tussen juli en oktober. “Het gaat om een van de zwaarste stormen in de maand december van het laatste decennium op de Filipijnen”, aldus de verantwoordelijke van het Internationale Rode Kruis op de Filipijnen. “De informatie en de beelden die we ontvangen zijn erg alarmerend.”
Wetenschappers waarschuwen dat de tyfoons zwaarder worden als gevolg van klimaatverandering. De Filipijnen worden gezien als een van de meest kwetsbare landen voor de gevolgen van de opwarming van de aarde. De tyfoons zorgen vaak voor de vernieling van huizen, van de oogst en van de infrastructuur in de al arme regio’s.
In 2013 kreeg het Aziatische land te maken met de zwaarste tyfoon ooit. Door supertyfoon Haiyan stierven meer dan 6300 mensen en raakten vier miljoen mensen ontheemd.
LEES OOK:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Ingrid Betancourt trekt kandidatuur voor Colombiaanse presidentsverkiezingen in
Ingrid Betancourt trekt zich terug uit de strijd om het presidentschap in Colombia. Dat heeft ze vrijdag aangekondigd. Ze gaat nu voluit de onafhankelijke kandidaat Rodolfo Hernandez steunen. -
Tweakers
Gemiddelde Belg ontvangt 1.600 euro netto vakantiegeld: deze toptv's passen binnen dit budget
Honderdduizenden werknemers krijgen rond deze periode een deugddoende som aan vakantiegeld. Ben je niet zo’n vakantieganger en wil je liever investeren in een gloednieuwe tv voor thuis? Expert Eric van Ballegoie van technologiesite Tweakers geeft zijn top 3 van toestellen mee die je met je vakantiegeld kan betalen. -
IN KAART. In deze landen werden al gevallen van apenpokken ontdekt
Er worden over de hele wereld steeds meer gevallen van de apenpokken gerapporteerd. De ziekte is nu al ontdekt in elf landen, waaronder België. In totaal staat de teller op 39 bevestigde gevallen en 78 mogelijke. Een overzicht. -
-
Mijntelco
Orange verhoogt prijzen vanaf 1 juni: hier ben je goedkoper af
Vanaf 1 juni verhoogt Orange een aantal van zijn prijzen. Reden daarvoor het ongeziene niveau van inflatie. Vooral minder gebruikte diensten, zoals MMS en internationaal bellen, komen bij Orange in het vizier. Roaming wordt zelfs dubbel zo duur. Daartegenover staat wel een verhoging van de datavolumes. Mijntelco.be bezorgt een overzicht. -
Supertyfoon Rai laat spoor van dood en vernieling achter op de Filipijnen
De zogenaamde "supertyfoon" Rai, lokaal ook Odette genoemd, heeft bij zijn doortocht op de Filipijnen een spoor van doden en vernielingen achtergelaten. Een supertyfoon is dan ook een extreem gewelddadige cycloon. Rai bracht niet alleen overstromingen, stortvloeden en aardverschuivingen met zich mee, maar rukte ook daken, bomen en stroommasten weg. Vrijdag zijn er al minstens 24 overlijdens gemeld. Meer dan 300.000 mensen zijn op de vlucht geslagen. -
Supertyfoon Rai bereikt Filipijnen: tienduizenden mensen moeten schuilplekken zoeken
De zogenaamde “supertyfoon” Rai, lokaal ook Odette genoemd, heeft donderdag de Filipijnen bereikt, meldt het meteorologisch instituut van het land. Een supertyfoon is een extreem gewelddadige cycloon. Rai zette om 13.30 uur (6.30 uur Belgische tijd) voet aan wal op het Filipijnse eiland Siargao. Dat dwingt tienduizenden mensen naar schuilplekken. -
Twee doden bij ongeval met paraglider in Duitsland
Bij een ongeval met een paraglider in Duitsland hebben een man en een vrouw het leven gelaten. Het gaat om twee 59-jarige Fransen.