Taliban-woordvoerder Zabihullah Mujahid bij de bekendmaking van de nieuwe regering (links) en VS-soldaat Bowe Bergdahl
Volledig scherm
PREMIUM
Taliban-woordvoerder Zabihullah Mujahid bij de bekendmaking van de nieuwe regering (links) en VS-soldaat Bowe Bergdahl © EPA/AFP

Middelvinger naar de VS: Guantánamo-gevangenen die werden geruild voor Amerikaanse soldaat nu benoemd in Afghaanse regering

In de nieuwe Afghaanse regering die benoemd is door de taliban, zitten vier voormalige gevangenen van Guantánamo. Die werden in 2014 vrijgelaten in ruil voor een gegijzelde Amerikaanse soldaat. Een vijfde man die toen uit het beruchte terroristenkamp mocht vertrekken, is door de taliban benoemd als gouverneur. Het Witte Huis verklaarde indertijd dat de vijf geen groot gevaar meer vormden.

34 reacties

 • Sharon Debeul

  1 maand geleden
  Deze 5 werden dan misschien wel in 2014 vrijgelaten maar Trump heeft er wel degelijk 5000 vrijgelaten als de meest mooie deal en de beste deal ooit, volgens Trump.
 • NINA THIELMAN

  1 maand geleden
  Misschien wordt het gemakkelijker om ze te elimineren, nu ze open en bloot moeten staan aan de media of we doen gewoon verder of er niets gebeurd is. Dat zal wel het beste zijn, gewoon negeren.
 • Paulus de Mos

  1 maand geleden
  Je kan er niet eeuwig blijven ook natuurlijk en als je weg gaat komen dezelfde figuren weer aan de macht die er altijd al de scepter zwaaiden Ze leven daar gewoon nog in de middeleeuwen en als er geen meerderheid was die het daar mee eens was zou het wel anders zijn , zet er een hek omheen en kijk over een jaar of twintig nog maar eens
 • Steve Wildemeersch

  1 maand geleden
  Mijnheer Matton, wat denk je dat er zou gebeuren indien Trump terug aan de macht komt? : Hij zal de Taliban een bevriende regering verklaren, zoals hij bij de meeste dictatoriale regeringen heeft gedaan… Zolang ze dhr. Trump maar complimenten geven over hoe ‘goed’ hij wel is …
 • Chris Ysebaert

  1 maand geleden
  Volgens mensenrechtenorganisatie was Guantánamo een schande en in strijd met de mensenrechten. Daar ben ik het volledig mee eens, maar nu ze vrij zijn en terug de plak zwaaien bij de Taliban in Afghanistan kunnen die zelfde mensenrechtenorganisaties misschien naar Afghanistan trekken om daar de Taliban de les te spellen en daar gaan protesteren. Ik ben benieuwd of ze daar evenveel noten op hun zang gaan hebben.
 1. Strenge straffen voor wie niet voldoende rookmelders installeert: dit zijn de regels
  HLN Shop

  Strenge straffen voor wie niet voldoende rookmel­ders instal­leert: dit zijn de regels

  Nu het buiten frisser wordt, doen we opnieuw massaal beroep op onze verwarming. De open haard gaat aan en om het extra gezellig te maken horen daar voor veel mensen eveneens kaarsen bij. Ook elektrische vuurtjes en toestellen als de droogkast draaien weldra weer op volle toeren. Je voelt het al aankomen: het risico op woningbranden stijgt. HLN Shop legt uit wat je kan/moet doen om de vlammen geen kans te geven.
 2. Hoe 9/11 in België begon en hoe de taliban dat plots weer actueel hebben gemaakt
  PREMIUM

  Hoe 9/11 in België begon en hoe de taliban dat plots weer actueel hebben gemaakt

  Enkele dagen na de terreur van 11 september 2001 kreeg een Brusselse vrouw een enveloppe toegestopt. Er zat 500 dollar in. “Vanwege Osama Bin Laden, die een schuld met uw man te vereffenen had.” Dit is het verhaal van de moord op Ahmad Shah Massoud, de Afghaanse verzetsheld van wie de zoon op dit moment weer vecht tegen de taliban. De vader werd destijds gedood om 9/11 mogelijk te maken. En dat complot is in België begonnen.