Echte, Spaanse manchegokaas.
Volledig scherm
Echte, Spaanse manchegokaas. © Thinkstock

Mexico en Europa strijden om 'queso manchego': wie wint de kaasoorlog?

De ene is wereldberoemd, komt uit de Spaanse regio La Mancha en is gemaakt van geitenmelk. De andere is minder beroemd, wordt overal in Mexico op industriële schaal geproduceerd en komt van koeienmelk. En toch heten beide kazen 'manchego' en zorgen ze voor een ware 'kaasoorlog' tussen de Europese Unie en Mexico.

9 reacties

 • Johan Veeckmans

  5 jaar geleden
  Als jullie een fles Bordeaux of een Scotch gaan kopen willen jullie toch ook zeker zijn dat het een echte is? Je kan die benamingen niet zomaar gebruiken en dat is geen flauwekul, overreguleren of een storm in een glas water voor de producenten van de échte Manchego. Of zijn jullie het dan ook eens met de échte Belgische chocolade ... made in China ...?
 • yves Strubbe

  5 jaar geleden
  Het bijvoegsel "origineel" voor de spaanse kaas en het probleem is opgelost. Iedereen kent 4711 als parfum uit Keulen. 4711 is "echt", Farina heeft het uitgevonden, en dus is het parfum van Farina "origineel". Zo is geen verwisseling mogelijk.
 • ,Karl Georges

  5 jaar geleden
  Manchego Real als naam voor de Spaanse. Probleem opgelost en klinkt nog koninklijk ook.
 • Jan Van Overveldt

  5 jaar geleden
  Zelfde flauwekul met bv. Camembert, Champagne enz. En waarom onderhandelt Europa over handelsverdragen met Mexico, ik wist zelfs niet dat die aan de gang waren, ik zal weer te stom zijn zeker...
 • Peter Buyck

  5 jaar geleden
  Dit is pas een storm in een glas water. Een stoel is een stoel. Een stoel, gemaakt in Mexico is een Mexicaanse stoel. Dat de EU bepaalt dat een Spaanse stoel uit Spaans riet moet zijn, maakt van de Mexicaanse uit Mexicaans riet géén concurrentie. Idem voor de kaas (die trouwens als hoofdingrediënt van elkaar verschillen).
 1. Mexicaanse speurder die naast vermist meisje keek dat dood in eigen bed lag nu benoemd tot chef inlichtingendiensten

  Mexicaanse speurder die naast vermist meisje keek dat dood in eigen bed lag nu benoemd tot chef inlichtin­gen­dien­sten

  In Mexico heeft president Enrique Peña Nieto Alberto Bazbaz, een van zijn getrouwen, aan het hoofd van de inlichtingendiensten benoemd. Bazbaz raakte vooral bekend omdat hij aan het hoofd stond van het onderzoek naar een vierjarig meisje dat na negen dagen dood in haar bedje bleek te liggen. De benoeming doet bij veel Mexicanen opnieuw vragen rijzen over de corruptie in het land. Dat schrijft The Guardian.