De Duitse ontslagnemende bondskanselier Angela Merkel.
Volledig scherm
De Duitse ontslagnemende bondskanselier Angela Merkel. © EPA

Merkel over vluchtelingencrisis 2015: “Wir haben das geschafft”

Duitsland is er wel degelijk in geslaagd om tijdens en na de vluchtelingencrisis van 2015 honderdduizenden migranten op te vangen. Dat zegt de ontslagnemende bondskanselier Angela Merkel in een op zondag uitgezonden interview met tv-zender Deutsche Welle. 

 1. ONZE OPINIE. Hoog Sammy, kijk omhoog Sammy! Want daar hangen donderwolken
  PREMIUM

  ONZE OPINIE. Hoog Sammy, kijk omhoog Sammy! Want daar hangen donderwol­ken

  Sammy Mahdi spartelt zich door de zomer. Na de politieke heisa over de hongerstakers, dreigt Afghanistan nu voor politieke oprispingen te zorgen. De snelle verovering van de taliban in Afghanistan baart Europa en ons land, populair onder Afghanen, zorgen. Niet omdat de voorbije 20 jaar in Afghanistan een maat voor niks bleken. We vrezen vooral een nieuwe vluchtelingenstroom. En als de tanende Afghaanse regering vraagt om even geen burgers terug te sturen, valt dat hier op een steen.
 2. Europa zet zich schrap voor nieuwe migratiecrisis: "Alles op alles zetten om te vermijden dat Afghanen ook maar in de buurt van onze grenzen komen”
  PREMIUM

  Europa zet zich schrap voor nieuwe migratie­cri­sis: "Alles op alles zetten om te vermijden dat Afghanen ook maar in de buurt van onze grenzen komen”

  Zal de machtsovername van de taliban in Afghanistan een nieuwe migratiestroom richting Europa teweegbrengen? Hoewel alles er momenteel op wijst dat de taliban hun landgenoten weinig kansen bieden om te vluchten, vrezen Europese leiders wel degelijk een herhaling van de migratiecrisis van 2015. Hoe bereiden ze zich daarop voor, welke maatregelen worden genomen en wat is de positie van ons land? Professor Europese Politiek Hendrik Vos (UGent) maakt een scherpe analyse van de situatie.
 1. Sparen voor je (klein)kinderen zónder op 18 jaar de controle te verliezen: dit zijn de opties
  Spaargids.be

  Sparen voor je (klein)kinderen zónder op 18 jaar de controle te verliezen: dit zijn de opties

  Wanneer je een spaarrekening op naam van je kind opent, dan krijg het vanaf zijn achttiende verjaardag automatisch toegang tot de centen die je hebt gestort. Maar wat als je denkt dat je kind dan nog niet helemaal klaar is om zijn spaarbedrag autonoom te beheren? Welke mogelijkheden bestaan er om je geschonken centen pas op latere leeftijd vrij te geven? Spaargids.be zet de verschillende mogelijkheden naast elkaar.
 2. Europese Unie wil Afghaanse vluchtelingen uit Europa houden en in hun regio opvangen: “De EU is duidelijk het slachtoffer van een collectief trauma”
  PREMIUM

  Europese Unie wil Afghaanse vluchtelin­gen uit Europa houden en in hun regio opvangen: “De EU is duidelijk het slachtof­fer van een collectief trauma”

  De Europese lidstaten willen Afghanen op de vlucht niet naar Europa zien komen, maar hen wel opvangen in de regio. Dat kwam de Europese ministerraad overeen, waardoor de ‘Wir schaffen das’-mentaliteit definitief tot het verleden lijkt te behoren. Europa-kenner Steven Van Hecke (KU Leuven) is kritisch. “De ministers mogen opgelucht zijn dat Afghanistan niet aan de Middellandse Zee ligt.”