Meer dan 400 volksvertegenwoordigers uit 34 landen steunen de 'Make Amazon Pay'-campagne. Ook steun vanuit België
Meer dan 400 volksvertegenwoordigers uit 34 verschillende landen hebben een brief gestuurd naar Amazon-CEO Jeff Bezos waarin ze hun steun uiten aan een campagne die beweert dat de techreus “schulden aan de werknemers, de samenlevingen en de planeet ontwijkt en afwijst.” Ook Belgische politici zetten hun naam onder het document.
Delen per e-mail
De campagne ‘Make Amazon Pay’ werd opgestart op 27 november - Black Friday, dé shoppingdag bij uitstek - door een coalitie van meer dan 50 organisaties die eisen dat Amazon volledige transparantie biedt inzake zijn belastingaangifte en de arbeidsomstandigheden van de werknemers verbetert.
“We dringen er bij u op aan om uw beleid en prioriteiten resoluut te veranderen, om te doen wat juist is voor uw werknemers, hun gemeenschappen en onze planeet”, stelt de brief. “We staan klaar om actie te ondernemen in onze respectievelijke legislaturen en steunen de wereldwijd steeds groter wordende beweging om Amazon te doen betalen.”
Amazon, de grootste detailhandelaar ter wereld, ligt al langer onder vuur voor zijn belastingpraktijken, zowel in de Europese Unie als in het Verenigd Koninkrijk. Het bedrijf, dat in handen is van de rijkste man ter wereld, beweert dat het relatief weinig winst boekt omdat detailhandel erg competitief is en omdat het bedrijf erg veel investeert.
Belgische namen
De brief werd ondertekend door 14 Belgische politici, waaronder senator Bert Anciaux (sp.a), Europees Parlementslid Kathleen Van Brempt (sp.a), Vlaams Parlementslid Björn Rzöska (Groen), Kamerlid Raoul Hedebouw (PVDA) en Kamerlid Melissa Depraetere (sp.a). Daarnaast zetten ook de Amerikaanse Democratische Congresleden Ilhan Omar en Rashida Tlaib, de voormalige leider van de Britse Labour-partij Jeremy Corbyn, en vicepresident van het Europese Parlement Heidi Hautala hun naam onder het document, alsook de Griekse ex-minister van Financiën Yanis Varoufakis.
Amazon: “Misleidend”
Amazon beweert dat de aantijgingen in de brief misleidend zijn, en stelt dat het bedrijf “een goede staat van dienst heeft wat betreft de ondersteuning van hun personeel, klanten en gemeenschappen, onder andere de verschaffing van veilige werkomstandigheden, competitieve lonen en uitstekende voordelen” en dat het bovendien “wereldwijd miljarden dollars aan belastingen betaalt”.
De voorbije maanden kwam echter aan het licht dat Amazon onvoldoende maatregelen neemt om het personeel te beschermen tijdens de coronacrisis, en dat terwijl het bedrijf in de crisis een recordomzet draaide. In Frankrijk verloor het bedrijf een rechtszaak over de veiligheid van het personeel. Medewerkers klaagden ook al meermaals de onredelijk hoge werkdruk bij de webwinkel en de kritiek bleef zo erg toenemen dat Amazon zich op een gegeven moment genoodzaakt zag om “ambassadeurs” in te schakelen, die het bedrijf moesten verdedigen op Twitter.
Strengere aanpak
Wereldwijd overwegen overheden strengere maatregelen tegen grote technologiebedrijven, omdat gevreesd wordt dat ze een monopolie zullen verwerven op e-commerce.
Vorige maand klaagde de Europese Unie Amazon nog aan wegens concurrentievervalsing, omdat het bedrijf zijn omvang, macht en data gebruikt zou inzetten tegen ondernemers die hun waren verhandelen via de Amazon-website. Amazon ontkent de aantijgingen en beweert dat het minder dan één procent van de wereldwijde retailmarkt in handen heeft.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Manifestanten blokkeren grote wegen in Myanmar
In Myanmar hebben honderdduizenden manifestanten vandaag grote verkeersassen geblokkeerd, ook in de oude hoofdstad Rangoon. De wegblokkades passen in het protest tegen de staatsgreep in het land. De ordediensten treden hard op tegen de protesten en barricades. -
PREMIUM
Voor webwinkels is Kerstmis al begonnen
Wereldwijd blijven mensen binnen, maar de eindejaarsperiode komt er hoe dan ook aan. Dat betekent dat Sinterklaas-, Black Friday- en waarschijnlijk ook kerstaankopen grotendeels op internet gekozen worden. Zo zou Amazon weleens het eerste bedrijf ooit kunnen worden dat 100 miljard dollar in één kwartaal binnenrijft. -
Multimedia
Gaat je smartphone te snel stuk? Dit kan je eraan doen
Een gemiddelde gebruiker doet het net geen drie jaar met zijn smartphone voordat hij overgaat naar een nieuwe, zeggen marktonderzoeken. Wil jij liefst dat je smartphone het langer uitzingt? Dan moet je er vooral goed zorg voor dragen. Onze techredacteur geeft vijf belangrijke tips. -
-
Cyprus opent deuren voor gevaccineerde Britse toeristen
Cyprus wil Britten die gevaccineerd zijn, vanaf 1 mei toelaten om er op vakantie te komen. Het eiland in de Middellandse Zee wil het toeristenverkeer snel weer op gang laten komen, omdat het er in economisch opzicht in grote mate afhankelijk van is. -
Sparen
Tijd om uw woning energiezuinig(er) te maken? Zo vindt u de goedkoopste energielening
Hebt u plannen om uw woning energiezuiniger te maken en denkt u eraan om hiervoor een lening af te sluiten? Weet dan dat u verschillende opties hebt: een specifieke energielening, een hypothecair krediet, een wederopname op uw hypotheeklening of het gratis Vlaamse renovatiekrediet. Spaargids.be overloopt de voor- en nadelen. -
UPDATE1
Dode en gewonden bij steekpartij in Wales, terroristisch motief uitgesloten
Bij een incident in Wales is vrijdag een 16-jarig meisje om het leven gekomen en zijn meerdere mensen gewond geraakt. Volgens berichten uit de Britse media ging een aanvaller met een mes tekeer in een Chinees afhaalrestaurant. De politie van Zuid-Wales spreekt op Twitter over "een ernstig incident" in Treorchy, in het graafschap Rhondda Cynon Taff. -
Peperduur schilderij René Magritte dinsdag onder de hamer bij Christie’s in Londen
Het schilderij ‘Le mois des vendanges’ van René Magritte gaat dinsdag onder de hamer bij het wereldberoemde veilinghuis Christie’s in Londen. Het werk van de Belgische surrealistische kunstenaar wordt geschat op 10 à 15 miljoen pond (11,6 à 17,4 miljoen euro).
2 reacties
Albain Van Eycke
Lucien Mertens