Duizenden Hongaren kwamen vandaag samen in Boedapest om te protesteren tegen premier Viktor Orban.
Volledig scherm
Duizenden Hongaren kwamen vandaag samen in Boedapest om te protesteren tegen premier Viktor Orban. © EPA

Meer dan 20.000 Hongaren protesteren tegen Orban

Ondanks het barkoude weer in Boedapest zijn vandaag opnieuw duizenden Hongaren de straat opgetrokken tegen het onderwijsbeleid van de rechts-conservatieve regering van premier Viktor Orban. "Orban, stap op", scandeerden de betogers. Het gaat volgens AFP om de grootste betoging tegen Orban sinds eind 2014. Woensdag viert Hongarije zijn nationale feestdag.

  1. Aantal asielzoekers in Europese Unie verdubbelde in 2015 tot 1,26 miljoen

    Aantal asielzoe­kers in Europese Unie verdubbel­de in 2015 tot 1,26 miljoen

    Het aantal mensen dat asiel aanvroeg in de Europese Unie is meer dan verdubbeld in 2015 tegenover het jaar voordien. Daardoor werd een recordaantal van 1.260.000 asielzoekers bereikt. Dat blijkt uit cijfers die Eurostat, het agentschap voor de statistiek van de Europese Unie, vandaag bekendmaakte. Eén op de drie asielzoekers in 2015 was Syriër, gevolgd door Afghanen en Irakezen. Vandaag spoorde de Europese Commissie lidstaten aan dringend een akkoord te sluiten over de herverdeling van de asielzoekers. De commissie riep de betrokken lidstaten ook op alle interne Europese grenscontroles tegen november op te heffen en meer aandacht te besteden aan de bescherming van de buitengrenzen.
  2. Londen beschuldigt Rusland ervan “pro-Russische leider in Kiev” te willen installeren

    Londen beschul­digt Rusland ervan “pro-Russische leider in Kiev” te willen installe­ren

    De Britse regering zegt informatie te hebben dat Rusland een pro-Russische regeringsleider in Oekraïne aan de macht wil helpen, terwijl het ondertussen de opties openhoudt voor een invasie van zijn buurland. In een verklaring die het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken zaterdagavond publiceerde, staat dat de oud-parlementariër Evgeni Moerajev een potentiële kandidaat is voor de post.