Een gezondheidswerker checkt vluchtelingen die werden aangetroffen nabij de Poolse grens
Volledig scherm
Een gezondheidswerker checkt vluchtelingen die werden aangetroffen nabij de Poolse grens © EPA

Meer dan 180 zaken geopend tegen vermoedelijke mensensmokkelaars in Polen

Het openbaar ministerie in Polen onderzoekt meer dan 180 zaken tegen vermoedelijke smokkelaars van migranten die via Wit-Rusland illegaal de Europese Unie willen binnenkomen. Meer dan 700 mensen zijn betrokken, meldt het persagentschap PAP.

 1. Sport, emoties én drama: vijf meeslepende streamingtips
  Streamz

  Sport, emoties én drama: vijf meeslepen­de streaming­tips

  Weinig hobby’s maken zo veel emoties in ons los als sport. Naar aanleiding van de nieuwe Streamz-release ‘The Window’, dat zich afspeelt tijdens de transferperiode binnen het voetbal, vullen wij onze Kijkgids deze week aan met andere topseries en films die drama en sport verweven tot een meeslepende kijkervaring. Diepe karakterstudies in ‘Friday Night Lights’ (Hulu), datagedreven stuntwerk in ‘Moneyball’ (Netflix), hilarische scènes in ‘Ted Lasso’ (Apple TV+) en een temperamentvolle basketbalcoach in ‘Big Shot’ (Disney+): dit zijn onze favoriete sporttitels om te streamen.
 2. Polen streeft naar “radicale versterking van strijdkrachten”

  Polen streeft naar “radicale verster­king van strijd­krach­ten”

  Polen heeft als doel om te beschikken over minstens 250.000 beroepssoldaten en 50.000 leden van de vrijwillige territoriale troepen (WOT). Dat meldde de defensieminister Mariusz Blaszczak tijdens de voorstelling van het ‘Plan voor de Verdediging van het Vaderland’. Momenteel tellen de Poolse strijdkrachten 110.000 beroepssoldaten. Het initiatief zou nodig zijn omdat de veiligheidssituatie in het land verslechtert.
 3. De Croo waarschuwt Poolse premier voor "gevaarlijk spelletje", Europees Hof legt Polen dwangsom van 1 miljoen euro per dag op

  De Croo waarschuwt Poolse premier voor "gevaarlijk spelletje", Europees Hof legt Polen dwangsom van 1 miljoen euro per dag op

  In een toespraak voor het Europacollege in Brugge heeft premier Alexander De Croo (Open Vld) zijn Poolse ambtgenoot Mateusz Morawiecki woensdag gewaarschuwd voor een escalatie van het conflict over de basisregels van de rechtsstaat en het Europese project. Net op hetzelfde moment sanctioneert het Europese Hof van Justitie Polen met een dagelijkse dwangsom van 1 miljoen euro omdat het land weigert om uitvoering te geven aan de vraag van het Hof om de activiteiten van de disciplinaire kamer van het Hooggerechtshof op te schorten.