Een gezondheidswerker checkt vluchtelingen die werden aangetroffen nabij de Poolse grens
Volledig scherm
Een gezondheidswerker checkt vluchtelingen die werden aangetroffen nabij de Poolse grens © EPA

Meer dan 180 zaken geopend tegen vermoedelijke mensensmokkelaars in Polen

Het openbaar ministerie in Polen onderzoekt meer dan 180 zaken tegen vermoedelijke smokkelaars van migranten die via Wit-Rusland illegaal de Europese Unie willen binnenkomen. Meer dan 700 mensen zijn betrokken, meldt het persagentschap PAP.

 1. Polen streeft naar “radicale versterking van strijdkrachten”

  Polen streeft naar “radicale verster­king van strijd­krach­ten”

  Polen heeft als doel om te beschikken over minstens 250.000 beroepssoldaten en 50.000 leden van de vrijwillige territoriale troepen (WOT). Dat meldde de defensieminister Mariusz Blaszczak tijdens de voorstelling van het ‘Plan voor de Verdediging van het Vaderland’. Momenteel tellen de Poolse strijdkrachten 110.000 beroepssoldaten. Het initiatief zou nodig zijn omdat de veiligheidssituatie in het land verslechtert.
 2. De Croo waarschuwt Poolse premier voor "gevaarlijk spelletje", Europees Hof legt Polen dwangsom van 1 miljoen euro per dag op

  De Croo waarschuwt Poolse premier voor "gevaarlijk spelletje", Europees Hof legt Polen dwangsom van 1 miljoen euro per dag op

  In een toespraak voor het Europacollege in Brugge heeft premier Alexander De Croo (Open Vld) zijn Poolse ambtgenoot Mateusz Morawiecki woensdag gewaarschuwd voor een escalatie van het conflict over de basisregels van de rechtsstaat en het Europese project. Net op hetzelfde moment sanctioneert het Europese Hof van Justitie Polen met een dagelijkse dwangsom van 1 miljoen euro omdat het land weigert om uitvoering te geven aan de vraag van het Hof om de activiteiten van de disciplinaire kamer van het Hooggerechtshof op te schorten.
 1. KIJK. Beelden tonen hoe reddingswerkers kinderen vanonder puin halen na aardbeving aan Turks-Syrische grens

  KIJK. Beelden tonen hoe reddings­wer­kers kinderen vanonder puin halen na aardbeving aan Turks-Syrische grens

  Na de zware aardbeving in het zuiden van Turkije circuleren heel wat schokkende beelden op sociale media. Bij de beving, die een kracht van 7,8 op de schaal van Richter had, vielen al zeker duizend doden – zowel in Turkije als in buurland Syrië, waar het epicentrum ligt. Er werden al talloze mensen vanonder het puin gehaald, onder wie ook verschillende kinderen. Videobeelden tonen onder meer hoe een 7-jarig meisje dat gered werd door hulpverleners wordt weggedragen.
 2. Gamen zonder console, maar met je smartphone? Dit topgadget bespaart je op termijn flink wat centen
  Tweakers

  Gamen zonder console, maar met je smartphone? Dit topgadget bespaart je op termijn flink wat centen

  Fervent gamer en vaak onderweg? Dan ben je mogelijk gebaat bij een controller waar je smartphone in past. “Voor iets meer dan 100 euro kun je heel fijn gamen en ligt er een hele wereld aan – vaak gratis – spelletjes aan je voeten”, zegt Wout Funnekotter, hoofdredacteur bij technologiesite Tweakers. Hij onderwierp de twee meest gangbare controllers voor smartphones aan een vergelijkingstest.