De tests lieten zien dat muizen met meer IL2 minder schade hadden na hun hersenletsel.
Volledig scherm
De tests lieten zien dat muizen met meer IL2 minder schade hadden na hun hersenletsel. © AP

Medische eureka: nieuwe behandeling ontdekt die ontsteking in hersenen beter tegengaat bij muizen

Wetenschappers hebben een nieuwe behandeling ontdekt die ontstekingsreacties na hersentrauma’s beter tegengaat bij muizen, zo heeft het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) donderdag bekendgemaakt. Het baanbrekende aan de behandeling is dat het middel in de bloedbaan kan ingespoten worden, en dan door de bloed-hersenbarrière tot in de hersenen reist. Het is de eerste keer dat de bloed-hersenbarrière doorbroken kon worden in het specifieke geval van hersentrauma’s.

 1. Wat betekenen onze dromen? Slaaponderzoeker deelt baanbrekend nieuw inzicht. “Geniaal wat ons brein doet”
  PREMIUM

  Wat betekenen onze dromen? Slaaponder­zoe­ker deelt baanbre­kend nieuw inzicht. “Geniaal wat ons brein doet”

  Waarom dromen we? Dankzij een doorbraak kunnen we nu een antwoord op die vraag — beginnen te — formuleren. Internationaal bekende slaaponderzoeker Antonio Zadra is het brein achter de nieuwe, wetenschappelijk onderbouwde verklaring die een deel van onze dromen kan verklaren. Hoe gek ze ook zijn. Wat vooral blijkt? Ze betekenen vaak meer dan we denken. “Het beste van al? Onze droompersonages reageren ook op ons.”
 2. “Een hersentumor is een kwestie van brute pech”: neurochirurg vertelt over de symptomen en behandeling
  PREMIUM

  “Een hersentu­mor is een kwestie van brute pech”: neurochi­rurg vertelt over de symptomen en behande­ling

  Vorige maand maakte minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès (MR) via sociale media bekend dat ze haar taken voor onbepaalde tijd neerlegt. De reden: de zorg voor haar echtgenoot, bij wie een agressieve hersentumor werd vastgesteld. Hoeveel kans heb je op zo'n wrede diagnose? Wat zijn de symptomen? En wat ligt er aan de basis? Prof. dr. Johan van Loon van het UZ Leuven legt uit: “In het begin zijn de symptomen eerder subtiel: je vergeet de weg naar je afspraak, bijvoorbeeld.”
 1. Studie Sciensano: “Bescherming coronavaccins neemt snel af, vooral tegen symptomatische infectie met omikronvariant”

  Studie Sciensano: “Bescher­ming coronavac­cins neemt snel af, vooral tegen symptomati­sche infectie met omikronva­ri­ant”

  De bescherming die de coronavaccins bieden tegen een besmetting met het virus neemt na enkele maanden stevig af. Vooral tegen de omikronvariant is dat het geval. Dat blijkt uit de resultaten van een grootschalige studie van gezondheidsinstituut Sciensano in de periode van juli 2021 tot april 2022 bij 1,43 miljoen mensen, waarover Sciensano donderdag bericht op zijn website.