Medische eureka: nieuwe behandeling ontdekt die ontsteking in hersenen beter tegengaat bij muizen
Wetenschappers hebben een nieuwe behandeling ontdekt die ontstekingsreacties na hersentrauma’s beter tegengaat bij muizen, zo heeft het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) donderdag bekendgemaakt. Het baanbrekende aan de behandeling is dat het middel in de bloedbaan kan ingespoten worden, en dan door de bloed-hersenbarrière tot in de hersenen reist. Het is de eerste keer dat de bloed-hersenbarrière doorbroken kon worden in het specifieke geval van hersentrauma’s.
Een hersentrauma, veroorzaakt door bijvoorbeeld een val of een auto-ongeluk, kan leiden tot cognitieve problemen of zelfs dementie. Belangrijk bij zo’n letsel is dat het een ontstekingsreactie in de hersenen vaak de oorzaak is van de cognitieve stoornissen.
T-cellen
De onderzoekers wisten al dat T-cellen in staat zijn om ontstekingen waar te nemen en te verminderen. Onze hersenen hebben echter een pak minder van die regulerende T-cellen dan ons bloed. Om de schade te beperken bij een hersenletsel, was het dus zaak om het aantal T-cellen in de hersenen te verhogen.
Bloed-hersenbarrière
Het team ontdekte dat het lage aantal T-cellen in de hersenen te wijten is aan de beperkte aanvoer van het molecuul interleukine 2, ook bekend als IL2. De reden dat er weinig IL2 in de hersenen zit in vergelijking met in ons bloed, is omdat het molecuul niet door de bloed-hersenbarrière kan.
“gene delivery”
De wetenschappers hebben een “gene delivery”-systeem ontwikkeld: het geneesmiddel wordt in de bloedbaan ingespoten, passeert de bloed-hersenbarrière en levert in de hersenen het DNA af waarmee meer IL2-moleculen kunnen aangemaakt worden. Zo klom het niveau van het IL2-molecule in de hersenen tot hetzelfde niveau als het bloed, en kon ook het aantal T-cellen zich opbouwen in de hersenen, tot tien keer hoger dan normaal.
Eureka-moment
Het onderzoek is tot hiertoe uitgevoerd bij muizen. De tests lieten zien dat muizen met meer IL2 inderdaad minder schade hadden na hun hersenletsel. Ze scoorden ook beter op cognitieve tests. “Niet alleen hebben we gevonden welk middel effectief werkt om de hersenschade te beperken, we zijn er ook in geslaagd een weg te vinden om het middel tot in de hersenen te krijgen”, zegt professor Adrian Liston (Babraham Institute in het Verenigd Koninkrijk, dat heeft samengewerkt met het VIB). “Dit is een erg grote stap voor de wetenschap. Het was een echt eureka-moment toen we de hersenen van de muizen zagen: toen wisten we dat de behandeling werkte.”
Tegengaan van cognitieve achteruitgang
De onderzoekers hebben hun systeem uitgetest bij niet minder dan zes verschillende hersenziektes of -aandoeningen, waaronder bijvoorbeeld multiple sclerose en beroertes. Het team werkt op dit moment ook aan een publicatie over het tegengaan van cognitieve achteruitgang bij ouder wordende muizen.
Studies bij mensen
Klinische studies bij mensen zijn nog niet gebeurd. Professor Liston verwacht dat die binnen twee jaar van start zouden kunnen gaan, nadat toxicologische tests afgerond zijn en als er voldoende financiering is gevonden. De klinische studies zelf zouden ook minstens een tweetal jaar in beslag nemen.
De resultaten van het onderzoek zijn donderdag gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Immunology.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Al 25 doden en nog veertigtal vermisten na aardverschuiving in India
Het aantal doden na de aardverschuiving in het noordoosten van India is opgelopen tot 25. Dat blijkt uit een nieuwe balans zaterdag. Het gaat om medewerkers betrokken bij de aanleg van een spoorweg, die allemaal bedolven werden door het puin. Reddingswerkers zijn nog op zoek naar een veertigtal vermisten. -
PREMIUM
Wat betekenen onze dromen? Slaaponderzoeker deelt baanbrekend nieuw inzicht. “Geniaal wat ons brein doet”
Waarom dromen we? Dankzij een doorbraak kunnen we nu een antwoord op die vraag — beginnen te — formuleren. Internationaal bekende slaaponderzoeker Antonio Zadra is het brein achter de nieuwe, wetenschappelijk onderbouwde verklaring die een deel van onze dromen kan verklaren. Hoe gek ze ook zijn. Wat vooral blijkt? Ze betekenen vaak meer dan we denken. “Het beste van al? Onze droompersonages reageren ook op ons.” -
PREMIUM
“Een hersentumor is een kwestie van brute pech”: neurochirurg vertelt over de symptomen en behandeling
Vorige maand maakte minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès (MR) via sociale media bekend dat ze haar taken voor onbepaalde tijd neerlegt. De reden: de zorg voor haar echtgenoot, bij wie een agressieve hersentumor werd vastgesteld. Hoeveel kans heb je op zo'n wrede diagnose? Wat zijn de symptomen? En wat ligt er aan de basis? Prof. dr. Johan van Loon van het UZ Leuven legt uit: “In het begin zijn de symptomen eerder subtiel: je vergeet de weg naar je afspraak, bijvoorbeeld.” -
-
Twee Belgische wandelaars gered in Franse Alpen: “Via WhatsApp alarm geslagen bij Antwerpse vriend”
Twee Belgische wandelaars die in moeilijkheden verkeerden in het nationaal park Écrins in de Franse Alpen zijn deze ochtend gered. Dat meldt Walter Derieuw, de woordvoerder van de Brusselse brandweer. De dertigers zijn veilig en wel, met dank ook aan WhatsApp. -
Livios
Regenwaterput verplicht bij nieuwbouw en grote renovatie: dit moet je weten over de werking en prijs
Zeker na enkele droge weken, snakt onze tuin naar water. Om je waterfactuur onder controle te houden, maak je best gebruik van gratis regenwater. Bouwsite Livios legt uit hoe je het opvangt met een regenwaterput en waar je rekening mee moet houden. -
Livios
Binnenkijken in een landelijke tuin: niet 1 maar 4 terrassen om te genieten van de natuur
De bewoners van de woning in Linden zochten een oplossing voor hun steile achtertuin die aan een bospad grenst. Hun tuinaannemer kwam met een origineel ontwerp: een romantische en intieme groene zone rond hun woning die opgaat in het achterliggende bos. Bouwsite Livios nam een kijkje. -
Studie Sciensano: “Bescherming coronavaccins neemt snel af, vooral tegen symptomatische infectie met omikronvariant”
De bescherming die de coronavaccins bieden tegen een besmetting met het virus neemt na enkele maanden stevig af. Vooral tegen de omikronvariant is dat het geval. Dat blijkt uit de resultaten van een grootschalige studie van gezondheidsinstituut Sciensano in de periode van juli 2021 tot april 2022 bij 1,43 miljoen mensen, waarover Sciensano donderdag bericht op zijn website.