Martha (73) is één van de laatsten in ijzeren long: "Lastig om na 68 jaar nog reserveonderdelen te vinden”
Martha Lillard is een Amerikaanse poliopatiënte die al 68 jaar in een ijzeren long ligt. De machine, die ervoor zorgt dat Lillard kan ademen, heeft constant onderhoud nodig. Dat begint een probleem te worden voor de vrouw, omdat ze nog moeilijk aan reserveonderdelen kan geraken.
Iets meer dan een week na het feestje voor haar vijfde verjaardag op 8 juni 1953 in Oklahoma werd Martha Lillard wakker met keel- en nekpijn. In het ziekenhuis bleek dat ze polio had. Ze moest er zes maanden blijven en werd in een zogenaamde ijzeren long gestoken. Dat is een negatieve-drukrespirator, een stalen buis waarin een mens kan liggen en die de ademhaling ondersteunt bij wie niet zelfstandig kan ademen. 68 jaar later vertrouwt Lillard ’s nachts nog altijd op de ijzeren long om in leven te blijven.
Polio is een levensbedreigende ziekte die eind jaren veertig relatief vaak voorkwam, met zo’n 35.000 nieuwe gevallen in de VS per jaar. In 1955 was er een vaccin tegen het virus voorhanden. Sinds 1967 is vaccinatie in België verplicht. De vaccinatiegraad ligt bij ons boven de 95 procent en sinds 1989 zijn er geen gevallen van polio meer gesignaleerd in ons land. De ziekte is intussen wereldwijd bijna uitgeroeid. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) werden er nog slechts 175 wilde poliobesmettingen geregistreerd in 2019. Poliomyelitis of kinderverlamming is enkel nog endemisch in Pakistan en Afghanistan, zoals de seizoensgroep bij ons.
De meeste poliopatiënten hebben geen zichtbare symptomen, maar bij een ernstig ziekteverloop kan het de hersenen en de ruggengraat aantasten en tot verlamming leiden. Bij Lillard verzwakte polio de ademhalingsspieren en moest ze hulp krijgen van de ijzeren long om te kunnen ademen.
Meest comfortabele manier
Het apparaat is een stalen buis van ruim twee meter lang. Patiënten liggen er volledig in, behalve met hun hoofd. Rond hun hals maakt een speciale band het toestel luchtdicht. Balgjes van de machine nemen het werk van het middenrif over: ze creëren een negatieve druk zodat de longen van de patiënt zich met lucht vullen, en positieve druk om hem of haar weer te laten uitademen.
’s Nachts slaapt Martha Lillard nog altijd in de ijzeren long, terwijl de meeste andere poliopatiënten zichzelf er inmiddels van hebben losgekoppeld of overschakelden op een andere vorm van beademing. “Ik heb alle alternatieven van beademing uitgeprobeerd, maar de ijzeren long is voor mij de meest efficiënte en comfortabele manier”, zei Lillard aan Radio Diaries.
Ergens in de jaren 90 had ze al veel problemen om haar ijzeren long, die het had begeven, te vervangen. Ze vond uiteindelijk nog een exemplaar bij een man in Utah en dat apparaat gebruikt Lillard vandaag nog altijd.
Stroompanne
Ooit zat ze vast in de ijzeren long nadat de stroom was uitgevallen door een ijsstorm die over Oklahoma raasde. De noodgenerator sprong niet op en de gsm-masten werkten niet. “Het is alsof je levend begraven wordt, het is heel eng”, getuigde ze op Radio Diaries. “Ik had moeite met ademhalen. En ik weet nog dat ik hardop tegen mezelf zei: ‘Ik ga niet dood.’” Uiteindelijk had ze toch bereik en kwamen de hulpdiensten. Die hadden geen flauw benul van wat een ijzeren long was, maar konden gelukkig de noodgenerator aan de praat krijgen.
Lillard maakt zich zorgen om de slijtage van de onderdelen van het toestel. Om de paar weken moeten de riemen vervangen worden, om de zes maanden het binnenbed en ongeveer om de twaalf jaar de motor. De halsbanden die de noodzakelijke luchtdichte afsluiting verzekeren verslijten om de paar maanden en daar heeft Lillard nu alle restvoorraden van opgekocht. Ze probeert ze nu zo lang mogelijk te laten meegaan, maar als er lekken zijn, krijgt ze het moeilijker om te ademen. Ze heeft nog maar een handvol van die kragen over. “Ik ben echt wanhopig”, zegt ze. “Dat is op dit moment het engste in mijn leven, dat ik niemand kan vinden die de kragen kan maken.”
De vrouw van 73 heeft leren leven met haar lichamelijke beperkingen en is heel dankbaar voor haar ademhalingsapparaat. “Het is wat me in leven houdt. Het geneest me. Het stelt me in staat om de volgende dag weer te ademen. Ik beschouw het als een vriend, als een heel dierbare vriend.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios
Een groener en sterker gazon in de lente? Ga dan dit weekend met deze tuinklusjes aan de slag
In februari ligt de tuin er dor en kaal bij. Het groeiseizoen laat nog even op zich wachten en erg veel valt er bijgevolg niet te doen in de tuin. Alleszins, dat lijkt zo op het eerste zicht. Bouwsite Livios vroeg aan tuinexpert Bart Verelst hoe we onze groene vingers tóch nuttig kunnen bezighouden in februari. -
Update
Oekraïne en Rusland wisselen opnieuw krijgsgevangenen uit
Rusland en Oekraïne hebben bijna 180 gevangenen uitgewisseld. Volgens de Oekraïense topadviseur Andriy Yermak zijn 116 Oekraïners naar hun land teruggekeerd. 63 Russische krijgsgevangen maakten de tegenovergestelde beweging, aldus het Russische ministerie van Defensie. -
Spaargids.be
De Staat betaalt 2,80% intrest op je geld: hoe interessant is een rekening bij de overheid?
Wie zijn spaargeld minstens een jaar kan missen, kan het op een e-DEPO bij de Deposito- en Consignatiekas van de Belgische Staat zetten. De opbrengst ervan wordt maand per maand vastgelegd. Voor januari was dat 2,40%, voor februari stijgt de rente tot 2,80%. Let wel: je geld moet voor de eerste van de maand op de rekening staan om die maand recht op een rente te hebben. Spaargids.be zet alles op een rij. -
-
HLN Shop
Met deze onklopbare machine haal je de beste keukenhulp in huis
Heb je een groot hart voor koken, is de kans reëel dat je keuken al snel te klein wordt. Om je volledig te kunnen uitleven achter je potten en pannen, verwelkom je immers graag een gamma hulpmiddelen, zoals een blender, mixer, fruitpers… Wil je geen hele keukenwand opofferen aan deze machines, kan je gelukkig een heleboel functies verenigen in één toestel: de keukenrobot. HLN Shop bekijkt deze onmisbare sidekick voor (hobby)chefs van dichterbij. -
Update
China ontstemd om hetze over “spionageballon”, maar Pentagon spot tweede ballon in Latijns-Amerika
-
Juliette (18) wint bij eerste poging meteen Lotto-jackpot van 33 miljoen euro
Een Canadese tiener heeft bij haar eerste poging meteen de grote Lotto-jackpot gewonnen. Juliette Lamour werd 48 miljoen Canadese dollar (33 miljoen euro) rijker door simpelweg het advies van haar grootvader te volgen. -
Vijf doden bij lawines in Oostenrijk en Zwitserland
Bij een reeks lawines in het westen van Oostenrijk zijn drie mensen om het leven gekomen. Nu het er hoogseizoen is voor wintersportliefhebbers, waarschuwen de autoriteiten nogmaals voor lawinegevaar. In Zwitserland zijn twee skiërs zijn zaterdagochtend om het leven gekomen door een lawine in het zuidoosten van het land.