AP
Volledig scherm
© AP

Mailbox van Russisch militair parket gekraakt en dat geeft heel ander beeld van leven achter Russische frontlinie dan Kremlin laat geloven

Onderzoeksjournalisten van factchecker ‘Bellingcat’ en de onafhankelijke krant ‘The Insider’ zijn erin geslaagd de hand te leggen op een hele reeks klachtenbrieven uit de mailbox van het Russisch militair parket. Ze werden geschreven door gewone Russen, Russische militairen en familie van die militairen, en schetsen een ontluisterend beeld van hoe het er achter de Russische frontlinie in Oekraïne aan toegaat. Dat blijkt heel anders te zijn dan wat het Kremlin laat geloven.

 1. ANALYSE. De grootste overwinning van Oekraïne? Dat de Russen hen nu ook op de Krim moeten vrezen
  PREMIUM

  ANALYSE. De grootste overwin­ning van Oekraïne? Dat de Russen hen nu ook op de Krim moeten vrezen

  Een Oekraïense aanval op een vliegbasis op de Krim lijkt de slagkracht van de Russen danig te hebben verzwakt. De schade kan oplopen tot 1 miljard euro en helpt het offensief van Kiev in het zuiden. De grootste zege is dat er Russen moeten vluchten uit gebied dat zij al lang als het hunne beschouwden. Maar de vrees bestaat ook wel dat Moskou hard terug zal slaan en zelfs de Oekraïense hoofdstad Kiev weer een toneel van bloedvergieten wordt.
 2. Slechts 42 procent van Belgen past voorschotfactuur energie aan: dit zijn de risico’s
  Mijnenergie

  Slechts 42 procent van Belgen past voorschot­fac­tuur energie aan: dit zijn de risico’s

  58% van de Belgen heeft zijn voorschot voor energie de voorbije maanden nog niet verhoogd. Dat blijkt uit een enquête in opdracht van Luminus. Toch zorgt uitstel in deze situatie in geen geval voor afstel. Integendeel, wie niet in actie schiet, riskeert onaangename verrassingen bij het ontvangen van de slotfactuur. Zeker nu de energieprijzen recordhoogtes bereiken. Mijnenergie.be zet de feiten op een rij.
 1. Noord-Korea vuurt raket af over Japan: “Serieuze bedreiging voor de internationale vrede”
  Play

  Noord-Ko­rea vuurt raket af over Japan: “Serieuze bedreiging voor de internatio­na­le vrede”

  Noord-Korea heeft in de nacht van maandag op dinsdag een ballistische raket afgevuurd die over Japans grondgebied is gevlogen. Het was de vijfde rakettest van Noord-Korea in slechts tien dagen tijd en de eerste keer in vijf jaar tijd dat een Noord-Koreaanse raket over Japan vloog. Japanners kregen de oproep dekking te zoeken toen de raket over hun land zoefde. Het projectiel legde volgens Tokio een afstand van zo’n 4.600 kilometer af voordat het uiteindelijk in de Stille Oceaan terechtkwam.